Nowości

Mieszanka chińska Hortex

Poniedziałek, 28 października 2013 Autor: Maja Święcka,
Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki i smaki, z których powstają oryginalne, pożywne dania. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej najlepsze warzywa, dokładając do tego pasję i fantazję Hortex stworzył Mieszankę Chińską.

Najbardziej charakterystyczne potrawy z kuchni chińskiej składają się z piersi z kurczaka, marchewki, kiełków sojowych, pędów bambusa, chińskich grzybów i sosu sojowego. We wszystkich przepisach składniki są pokrojone na drobne kawałki, dzięki czemu błyskawicznie się gotują lub smażą. Dla kuchni chińskiej najbardziej typowe są cztery smaki słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru.

Mieszanka Chińska Hortex to delikatne kiełki fasoli Mung i chińskie grzyby, chrupiące pędy bambusa, które w połączeniu z dojrzałą marchewką i słodką papryką oraz zaostrzającym smak porem i cebulką tworzą idealną bazę do stworzenia pysznego dania chińskiego. Teraz przygotowanie warzyw w 5 smakach, sajgonek i wielu innych potraw z kuchni azjatyckiej stało się bajecznie proste.


SAJGONKI

2 porcje, 1 porcja: 730 kcal
Czas przygotowania 30 min.

Lista zakupów:

Mieszanka chińska Hortex  – 1 opak.
300g mięsa z udek kurczaka
opakowanie papieru ryżowego
olej do smażenia, najlepiej ryżowy

marynata:
4-5 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego

Przygotowanie: Mięso pokrój w wąskie paski. Włóż do marynaty na 30 minut. Na gorącym oleju usmaż mięso, po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż 10 minut i lekko przestudź. Dopraw do smaku. Farsz zawiń w papier ryżowy i usmaż na złoto.

Opakowanie i cena:
• Opakowanie 450 gr - średnia cena na półce sklepowej - 4.49 zł

tagi: Hortex , mieszanka chińska , warzywa ,