Najbardziej charakterystyczne potrawy z kuchni chińskiej składają się z piersi z kurczaka, marchewki, kiełków sojowych, pędów bambusa, chińskich grzybów i sosu sojowego. We wszystkich przepisach składniki są pokrojone na drobne kawałki, dzięki czemu błyskawicznie się gotują lub smażą. Dla kuchni chińskiej najbardziej typowe są cztery smaki słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru.
Mieszanka Chińska Hortex to delikatne kiełki fasoli Mung i chińskie grzyby, chrupiące pędy bambusa, które w połączeniu z dojrzałą marchewką i słodką papryką oraz zaostrzającym smak porem i cebulką tworzą idealną bazę do stworzenia pysznego dania chińskiego. Teraz przygotowanie warzyw w 5 smakach, sajgonek i wielu innych potraw z kuchni azjatyckiej stało się bajecznie proste.
SAJGONKI
2 porcje, 1 porcja: 730 kcal
Czas przygotowania 30 min.
Lista zakupów:
Mieszanka chińska Hortex – 1 opak.
300g mięsa z udek kurczaka
opakowanie papieru ryżowego
olej do smażenia, najlepiej ryżowy
marynata:
4-5 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego
Przygotowanie: Mięso pokrój w wąskie paski. Włóż do marynaty na 30 minut. Na gorącym oleju usmaż mięso, po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż 10 minut i lekko przestudź. Dopraw do smaku. Farsz zawiń w papier ryżowy i usmaż na złoto.
Opakowanie i cena:
• Opakowanie 450 gr - średnia cena na półce sklepowej - 4.49 zł
tagi: Hortex , mieszanka chińska , warzywa ,
Jak wynika z danych PIH i CMR Panel, we wrześniu 2024 r...
Już po raz 14. Herbapol-Lublin uhonorował tych, którzy...
Sprzedaż detaliczna w cenach stałych we wrześniu 2024 r...
Przez ostatnie trzy lata wynagrodzenie minimalne rosło w...
Biznes apeluje o większą stabilizację prawa i obciążeń...
Teraz ich aktywność w UE jest niewielka...
Ma być szybciej i sprawniej...
Nest Bank publikuje raport „Przedsiębiorcy w stanie...