Czytelnia

Naturalne gotowanie

Czwartek, 24 października 2013 Autor: Maja Święcka,
Polecamy dwa pyszne przepisy na Muszle z tuńczykiem i Pastę jajeczną!

Muszle z tuńczykiem

Składniki:

• 1 opakowanie makaronowych „muszli” (najlepiej dużych)
• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
• 1 słoiczek papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
• 1 puszka kukurydzy
• 5 ogórków konserwowych Firma Bracia Urbanek
• 5-10 łyżek natki pietruszki
• sól, pieprz do smaku
• sok z 1 cytryny
• łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Paprykę i ogórek kroimy w drobną kostkę, dodajemy odcedzoną kukurydzę, tuńczyka bez zalewy, natkę pietruszki oraz majonez a następnie całość mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszanką napełniamy muszle. Podajemy bezpośrednio po zrobieniu tak, aby makaron nie stwardniał.

Pasta jajeczna do kanapek

Składniki:

• 3 jajka na twardo
• 3 ogórki konserwowe Urbanek
• 1 mała cebulka
• 10 dag żółtego sera
• 3 łyżki majonezu
• Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ozdabiamy listkiem pietruszki. Podajemy jako pastę do smarowania pieczywa lub jako przystawkę.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: Urbanek , Bracia Urbanek , gotowanie ,