Czytelnia

W krainie buraków

Czwartek, 10 października 2013 Autor: Maja Święcka,
Burak to bardzo popularne warzywo, a dzięki swoim walorom zdrowotnym powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Jedzmy więc buraki na zdrowie!

Buraczki czerwone do obiadu

Składniki:

• 2 słoiki buraczków tartych Firma Bracia Urbanek
• 1 duża papryka czerwona
• 2 łyżki mąki
• kilka łyżek oliwy z oliwek
• sól, cukier, ocet lub kwasek cytrynowy do smaku
• ok. pół szklanki wody
• natka pietruszki  do dekoracji

Przygotowanie: paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju a następnie dodajemy do buraczków. Doprawiamy cukrem, solą i octem lub kwaskiem cytrynowym tak, aby otrzymać słodko-kwaśny smak.

Na patelni rumienimy mąkę z oliwą a następnie wlewamy trochę zimnej wody tak, aby powstał sos. Jeżeli jest za gęsty dolewamy więcej wody, intensywnie mieszając. Buraczki mieszamy z sosem i dusimy przez chwilę na małym ogniu. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z buraczków i fasoli

Składniki:

• 1 słoik buraczków tartych z cebulą Firma Bracia Urbanek
• 1 puszka fasoli czerwonej
• Łyżek majonezu
• Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: odsączamy z zalewy fasolę i mieszamy ja z buraczkami oraz majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z buraczków i ogórków

Składniki:

• 2 niewielkie buraczki
• 2-3 ogórki konserwowe Firma Bracia Urbanek
• Łyżek majonezu
• sól i pierz do smaku

Przygotowanie: Buraczki gotujemy a następnie obieramy i kroimy w kostkę oraz mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z buraczków

Składniki:

• 2 słoiki buraczków tartych Firma Bracia Urbanek
• sok z 1 cytryny
• cukier, sól do smaku
• 1 łyżka mąki
• śmietana

Przygotowanie: Buraczki czerwone doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy trochę mąki (ok.1 łyżkę)i mieszamy na małym ogniu a na sam koniec dodajemy śmietanę do smaku i ponownie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych.

Więcej przepisów na : www.urbanek.com.pl

tagi: Urbanek , buraki , sałatka ,