Nowości

Mieszanka Meksykańska

Piątek, 27 września 2013 Autor: Monika Dawiec,
Sztuka kulinarna Meksyku jest połączeniem wielu kultur - tradycji Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli), odmianach papryki i chili. Czerpiąc z niej inspirację Hortex stworzył Mieszankę Meksykańską.
Mieszanka Meksykańska Hortex to pyszna mieszanka starannie wyselekcjonowanych warzyw: czerwonej fasoli, złocistej kukurydzy, słodkiej, czerwonej papryki i zaostrzającej smak cebulki. 
Niezastąpiona do przygotowania pysznej sałatki, oryginalnego dodatku do obiadu, słynnego buritto, ostrej fajity, czy też smakowitej, delikatnej quesadilli. 

QUESADILLA Z KURCZAKIEM

Lista zakupów:
• Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opak.
• 400 g fileta z kurczaka
• 4 placki tortilli pszennej
• 5 łyżek oleju roślinnego
• 1 cebula
• 100 g sera Cheddar
• 8 łyżek sosu pomidorowego ostrego
• 150 g pokrojonych pieczarek
• sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Filet z kurczaka i cebulę pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanym oleju, mieszając. Dodaj pokrojone pieczarki i mieszankę meksykańską i dopraw solą oraz pieprzem.

Gotową usmażoną masę nanieś na tortillę, posyp tartym serem i polej ostrym sosem pomidorowym. Następnie całość zwiń w półksiężyc, posmaruj krańce ciasta wodą i przyciśnij.

Quesadille zapiekaj na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-15 minut.

tagi: Hortex , Mieszanka Meksykańska , danie , warzywa ,