Składniki dla 4 osób:
• 2 bakłażany
• 2 szklanki sosu pomidorowego
• 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
• przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• liście świeżej bazylii
Przygotowanie:
bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok.10 minut do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl
tagi: bakłażan , ser , serek , topiony , sertop ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...