Czytelnia

Zapiekanka z bakłażanów i serków topionych

Czwartek, 08 sierpnia 2013 Autor: Maja Święcka,
Smaczna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka na klażdą okazję.

Składniki dla 4 osób:

• 2 bakłażany
• 2 szklanki sosu pomidorowego
• 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
• przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• liście świeżej bazylii

Przygotowanie:

bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok.10 minut do momentu, aż będą miękkie.

W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

tagi: bakłażan , ser , serek , topiony , sertop ,