Składniki na ciasto dla 4 osób:
• 200 g maki żytniej
• 200 g mąki pszennej
• 220 ml ciepłej wody
• 20 ml oliwy
• 16 g drożdży
• 8 g soli
• 4 g cukru
Pozostałe składniki:
• Koncentrat pomidorowy Firma Bracia Urbanek
• Garść rukoli
• 200 g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
• 3 sztuki papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
• 20 sztuk oliwek Firma Bracia Urbanek
• 100 g szynki
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy. Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym, żółtym serem. Następnie układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
tagi: pizza , mąka , żytnia , urbanek , bracia urbanek ,
Poselskie projekty nowelizacji ustawy o wychowaniu w...
We wrześniu codzienne zakupy podrożały średnio o 4,9% rdr...
Stokrotka ponownie znalazła się wśród liderów rankingu...
W 2024 r. polskie bezpośrednie inwestycje zagraniczne wzrosły...
Mennica Skarbowa prognozuje rekordową sprzedaż ponad 20 ton...
Najem zwrotny zyskuje popularność jako elastyczna i...
W I półroczu 2025 r. Indeks Dekarbonizacji Polskiej...
W tegorocznym raporcie EFL „Pod lupą” 69% właścicieli...