Czytelnia

Pizza z mąki żytniej

Czwartek, 08 sierpnia 2013 Autor: Maja Święcka,
Idealna zarówno na obiad jak i na kolację!

Składniki na ciasto dla 4 osób:

• 200 g maki żytniej
• 200 g mąki pszennej
• 220 ml ciepłej wody
• 20 ml oliwy
• 16 g drożdży
• 8 g soli
• 4 g cukru

Pozostałe składniki:

• Koncentrat  pomidorowy Firma Bracia Urbanek
• Garść rukoli
• 200 g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
• 3 sztuki papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
• 20 sztuk oliwek Firma Bracia Urbanek
• 100 g szynki

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy  z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy.  Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym,  żółtym serem. Następnie  układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: pizza , mąka , żytnia , urbanek , bracia urbanek ,