Składniki na ciasto dla 4 osób:
• 200 g maki żytniej
• 200 g mąki pszennej
• 220 ml ciepłej wody
• 20 ml oliwy
• 16 g drożdży
• 8 g soli
• 4 g cukru
Pozostałe składniki:
• Koncentrat pomidorowy Firma Bracia Urbanek
• Garść rukoli
• 200 g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
• 3 sztuki papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
• 20 sztuk oliwek Firma Bracia Urbanek
• 100 g szynki
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy. Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym, żółtym serem. Następnie układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
tagi: pizza , mąka , żytnia , urbanek , bracia urbanek ,
Restauracje działające w sieci Sfinks Polska wypracowały w...
Anna Miernikiewicz objęła stanowisko Prezes Zarządu VIVE...
13,6 dnia – takie terminy przelewów firmy MŚP zapisywały...
Rolnictwo może odegrać znaczącą rolę w niwelowaniu...
Impulsem dla szarej strefy są krajowe podwyżki akcyzy i...
Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o...
Nabór wniosków ruszy w sierpniu...