Nowości

Słone odsłony słodkich dań

Piątek, 13 grudnia 2019
Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!
Powiedzmy sobie szczerze - zwykle mówiąc o rogalikach, muffinach czy tartach mamy na myśli te z czekoladą, owocami i bitą śmietaną. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych smakołyków ze słodkim nadzieniem, koniecznie wybierz te w wersji wytrawnej. Poniżej przedstawiamy przepisy, które udowadniają, że wypieki te pyszne są również na słono. Smacznego!

1.    Tarta na cieście francuskim z Kaziukiem i camembertem

Składniki:
•    Ciasto francuskie
•    4-5 plasterków kiełbasy Kaziuk JBB Bałdyga
•    3 jajka
•    Camembert
•    200 ml śmietanki 30%
•    Tarta mozzarella
•    Rukola
•    Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Na formę do tarty wyłóż ciasto francuskie. Daj na ciasto obciążenie (np. naczynie żaroodporne) i piecz 10 minut w 200°C. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj tartą mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszankę jajeczną wylej na podpieczone ciasto, poukładaj plasterki Kaziuka i camemberta. Całość piecz ok. 25 minut w 200°C. Podawaj z rukolą.


2. Rogaliki z szynką i serem

Składniki:
•    Szynka z beczki Masarnia u Józefa – JBB Bałdyga
•    Ciasto francuskie
•    Czerwone pesto
•    Ser żółty
•    Rozmącone jajko
•    Sezam do posypania

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy w równe trójkąty. Nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki i sera i zawijamy, tworząc rogaliki. Rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i zapiekamy w nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut. Czas przygotowania: 45 minut Poziom trudności: średni.


3. Muffinki z serem, boczkiem i szynką

Składniki:
•    750g mąki pszennej
•    2 jajka
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    Pół kostki masła
•    1 szklanka mleka
•    Szczypta soli
•    10 dag boczku z wędzarni JBB Bałdyga
•    10 dag szynki kruchej JBB Bałdyga
•    2 cebule
•    20 dag sera żółtego
•    Zioła prowansalskie, sól, pieprz
•    Masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Żółty ser i szynkę pokrój w małą kostkę, a cebulę i boczek w grubą kostkę. Boczek podsmaż, po chwili dodaj do niego cebulę. Jajka roztrzep z mlekiem. Masło rozpuść i ostudź, dodaj do mleka z jajkami. Mokre składniki połącz z suchymi. Dodaj do tego ser, szynkę, cebulę, boczek i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Formę na muffinki wysmaruj masłem, przelej masę i piecz ok. 25 minut w 200°C.



tagi: JBB Bałdyga, przepisy kulinarne,