Raporty

  • Wytrawne święta

    Piątek, 15 października 2021

    Ryby, mięso, wędliny – tradycyjnie na świątecznym stole muszą się znaleźć wytrawne potrawy. Rosnący trend wege sprawił, że nie tylko w Wigilię, ale przez całe święta w wielu polskich domach spożywane są bezmięsne posiłki. Jednak nadal lwia część naszych krajan celebruje Boże Narodzenie spożywając drób, wołowinę czy wieprzowinę. Czytaj więcej »

  • Boże Narodzenie okiem producenta

    Piątek, 15 października 2021

    Rozpływający się w ustach karp, pachnący piernik, rodzinna atmosfera i wspólne świętowanie – tak powinny wyglądać wszystkie bożonarodzeniowe wspomnienia. Ubiegły rok nieco zmienił nasze zwyczaje, dlatego też najbliższe święta dla wielu z nas będą wyjątkowe – w gronie najbliższych, przy suto zastawionym stole w otoczeniu pięknej choinki i prezentów. Czytaj więcej »

  • Słodki rynek

    Poniedziałek, 06 września 2021

    Polacy w ostatnich latach zmienili swoje nawyki żywieniowe – również w kontekście spożycia słodyczy. Rynkowe trendy zmierzają ku zdrowym wariantom ulubionych słodkości, nowościom, a także wygodnym rozwiązaniom. Sprawdzamy jakie produkty wyróżniają się na sklepowych półkach i co nowego w kategorii przygotowali producenci. Czytaj więcej »

  • Szkolny start

    Poniedziałek, 02 sierpnia 2021

    Niezależnie od formy nauki – stacjonarnej, zdalnej czy hybrydowej – zanim uczniowie ją rozpoczną, sklepy muszą zadbać o odpowiedni asortyment. Począwszy od szerokiej oferty produktów śniadaniowych przez pożywne przekąski, aż po napoje czy słodkie co nieco. Wszystko to musi zmieścić się do szkolnego plecaka albo stanowić wyjątkowe menu pomiędzy zdalnymi lekcjami.... Czytaj więcej »

  • Sezon grillowo-piknikowy

    Poniedziałek, 10 maja 2021

    Polacy uwielbiają posiłki na świeżym powietrzu – grille i pikniki to już narodowa tradycja. Sytuacja epidemiczna w kraju i na świecie tylko zmodyfikowała sposób w jaki je organizujemy. Nauczyliśmy się spędzać ten czas w mniejszym gronie, w przydomowym ogródku, na tarasie czy w zaciszu własnego domu. Czytaj więcej »

  • Rynek napojów w Polsce

    Wtorek, 13 kwietnia 2021

    Rynek napojów i wody butelkowanej obecnie mierzy się z wieloma wyzwaniami. Z jednej strony trwająca już drugi rok pandemia a z drugiej dodatkowa opłata cukrowa. Nie bez znaczenia są także trendy zdrowego odżywiania oraz ekologia. Czytaj więcej »

  • Alkohole na polskim rynku

    Wtorek, 16 marca 2021

    Przed branżą alkoholową nieustannie pojawiają się nowe wyzwania. Rozwój sektora premium, niestandardowe smaki czy trunki bezalkoholowe to wciąż najsilniejsze z trendów. Producenci alkoholi, pomimo nowych obciążeń podatkowych i niepewności związanej z pandemicznymi obostrzeniami, nie ustają w pracy i dostarczają na rynek coraz to nowsze propozycje. Czytaj więcej »

  • Alkohole i napoje na święta

    Piątek, 19 lutego 2021

    Początek lutego to czas, gdy detaliści powoli zaczynają przygotowywać się do Wielkanocy. Mimo wyjątkowych, z racji pandemii, warunków, na świątecznych stołach na pewno nie zabraknie alkoholowych trunków oraz słodkich napojów. A producenci na ten czas przygotowali specjalną ofertę. Czytaj więcej »

  • Wielkanocne słodkości i wypieki

    Piątek, 19 lutego 2021

    Czekoladowe zajączki, okazjonalne praliny, mazurki z dużą ilością bakalii, kolorowe keksy, babki oblane lukrem, strucle z makiem, serniki na biszkopcie… Wielkanocne słodkości to nieodłączny element świątecznych zwyczajów. Półki sklepowe w tym sezonie muszą zmieścić nie tylko gotowe słodycze i ciasta, ale też dodatki oraz produkty do pieczenia. Czytaj więcej »

  • Tradycyjne smaki Wielkanocne

    Piątek, 19 lutego 2021

    W poszczególnych regionach Polski królujące na stołach potrawy, jak i zwyczaje różnią się między sobą. Lista produktów poszukiwanych przez konsumentów przed Wielkanocą jest więc długa. O czym warto wiedzieć w tym przedświątecznym czasie? Czym charakteryzują się poszczególne rejony Polski? Czytaj więcej »

  • Wielkanoc w handlu

    Piątek, 19 lutego 2021

    W poprzednim roku pandemia zaskoczyła Polaków na krótko przed świętami Wielkiej Nocy. Był to czas inny niż zawsze, spędzany w gronie jedynie najbliższej rodziny. Ciężko przewidzieć jak sytuacja ukształtuje się tym razem, natomiast jedno wiadomo na pewno – Polacy będą celebrować święta. A przygotowania do nich zawsze zaczynają się w sklepie. Przedstawiamy kategorie... Czytaj więcej »

  • Alkohole od święta i na co dzień

    Poniedziałek, 16 listopada 2020

    Alkohole to jedna z najważniejszych kategorii produktowych pod względem sprzedaży. Szczególne znaczenie mają w okresie świątecznym, gdy dużą rolę odgrywają też zestawy prezentowe czy trunki z segmentu premium. Z kolei na co dzień popularnością cieszą się warianty niskoalkoholowe, które stanowią duży udział w całej kategorii. Czytaj więcej »

  • Święta to przede wszystkim czas wzmożonej konsumpcji mięsa, wędlin oraz ryb. Kupujący stawiają na wysoką jakość i są skłonni do większych wydatków. A producenci oferują znakomite wyroby wytwarzane według tradycyjnych receptur. Czytaj więcej »

  • Boże Narodzenie w handlu - Przyprawy i dodatki

    Wtorek, 13 października 2020

    Trudno wyobrazić sobie święta bez aromatycznych tradycyjnych potraw, które swój wyjątkowy smak zawdzięczają przyprawom. Bez nich nie powstałaby prawdziwa świąteczna uczta. Istotne są też dodatki, które można wykorzystać do wielu dań np. do sałatek. Czytaj więcej »

  • Boże Narodzenie w handlu - Słodkie wypieki

    Wtorek, 13 października 2020

    Wypieki to jeden z najistotniejszych elementów przygotowań przedświątecznych, bez którego nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Serniki, makowce, torty czy pierniki to podstawa. Oprócz tego gospodynie co roku wyszukują nowe przepisy, by zaskoczyć swoich gości. W związku z tym na znaczeniu zyskuje segment produktów do wypieków ciast oraz wszelkiego rodzaju dodatków. Czytaj więcej »

  • Święta to z jednej strony wymagający, a z drugiej wyjątkowo przyjemny okres dla branży słodyczy. Popyt na produkty czekoladowe rośnie, zmienia się nieco także rodzaj wybieranych łakoci. Dla producentów to najważniejszy okres w roku pod względem potencjału sprzedaży. W związku z tym co roku przygotowują okolicznościowe propozycje, które stanowią element dopełniający... Czytaj więcej »

  • Boże Narodzenie w handlu - Trunki i napoje

    Wtorek, 13 października 2020

    Alkohol towarzyszy świątecznym potrawom w większości polskich domów. Trunki wybierane na Boże Narodzenie nieco różnią się od tych, po które konsumenci sięgają w ciągu roku. Na znaczeniu zyskują marki premium oraz warianty prezentowe. Czytaj więcej »

  • Słodki rynek

    Czwartek, 10 września 2020

    Rynek słodyczy to bardzo rozwojowy segment. Producenci prześcigają się w innowacjach i nowościach zgodnych z aktualnymi trendami. Mierzą się z wieloma wyzwaniami, by utrzymać pozycję na tym niełatwym rynku. Czytaj więcej »

  • Rok szkolny na 6!

    Środa, 19 sierpnia 2020

    Ten rok szkolny z pewnością będzie wyjątkowy. Uczniowie po długiej przerwie wreszcie wrócą do swoich klas i nauczycieli albo będą w dalszym ciągu uczestniczyć w lekcjach online. Niezależnie od formy zajęć – nadchodzący czas to wyzwanie dla producentów oferujących produkty dla dzieci i nastolatków. Dlatego powinni szczególnie zadbać o obecność swojego asortymentu w... Czytaj więcej »

  • Wakacyjne biesiady

    Poniedziałek, 13 lipca 2020

    W czasie letnich miesięcy nasze menu się zmienia. Chętniej sięgamy po lekkie i sezonowe produkty, a także te, które możemy serwować w czasie wakacyjnych spotkań z bliskimi. To okres kiedy częściej delektujemy się smakiem schłodzonych trunków, potraw z grilla czy lodów. Sprawdzamy czego w sezonie letnim 2020 nie może zabraknąć na sklepowych półkach. Czytaj więcej »

  • Sezon grillowo-piknikowy

    Wtorek, 12 maja 2020

    Aromatyczne potrawy z grilla czy lekkie i poręczne przekąski zapakowane w piknikowym koszyku to symbole wiosny oraz lata. Wraz z nadejściem cieplejszych dni chętniej spożywamy posiłki na świeżym powietrzu oraz delektujemy się smakiem grillowanych mięs, ryb, warzyw czy serów również w zaciszu własnego mieszkania. W ogródku, na balkonie czy w domu – letnie smaki pozwalają na... Czytaj więcej »

  • Napoje na zimno i na gorąco

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Zimne na ochłodę czy gorące na rozgrzanie – producenci oferują szeroki asortyment, a na rynku wciąż pojawiają się nowe kategorie. Napoje są dostępne w większości sklepów, tym samym stanowiąc jedną z ważniejszych kategorii FMCG. Czytaj więcej »

  • Słodka Wielkanoc

    Czwartek, 12 marca 2020

    Wielkanoc to nie tylko świąteczny obiad, ale również tradycyjny deser. Babki piaskowe, keksy, mazurki, serniki, czekoladowe i cukrowe figurki. Wszystko to sprawia, że wiosenne święta są niezwykle słodkie. Sprawdzamy jak wygląda oferta producentów, a detalistów pytamy o wielkanocne wybory klientów. Czytaj więcej »

  • Smak tradycji

    Czwartek, 12 marca 2020

    Co w najbliższym czasie znajdzie się na świątecznym stole większości Polaków. Na jakie kategorie, w kontekście Wielkanocy, warto zwrócić szczególną uwagę? Które marki cieszą się największym powodzeniem? Co wpływa na decyzje zakupowe nie tylko starszych, ale i młodszych konsumentów? Czytaj więcej »

  • Wielkanoc w handlu

    Czwartek, 12 marca 2020

    Wielkanoc to jeden z ważniejszych okresów dla handlu w skali roku, o czym wiedzą nie tylko hurtownicy, ale i detaliści. Jak przygotować swoje półki na przedświąteczne zakupowe szaleństwo? Czego oczekują klienci i co jest dla nich najważniejsze? Czytaj więcej »

  • Alkohole to kluczowa pozycja w każdym sklepie. Z tego względu na rynku obserwujemy bardzo dużą konkurencję. Na sprzedaż wpływają też zmieniające się trendy i upodobania konsumentów. Sprawdzamy jak moda wpływa na rotację alkoholi i co obecnie jest na topie. Czytaj więcej »

  • 2020 rok na talerzu

    Środa, 22 stycznia 2020

    Kulinarne trendy w 2020 roku stanowią odpowiedź na problem zmian klimatycznych, dlatego nacisk został położony na dietę opartą na pokarmach roślinnych, zrównoważony rozwój, niemarnowanie jedzenia oraz lokalność produktów. Czytaj więcej »

  • Rynek alkoholi w Polsce

    Wtorek, 26 listopada 2019

    Premiumizacja w kategoriach alkoholowych, rosnące na znaczeniu trunki smakowe, nowa odsłona win owocowych, innowacyjne opakowania, orientacja na lokalne wyroby oraz trunki 0.0% – to jedne z ważniejszych trendów w branży alkoholowej. Czytaj więcej »

  • W szklance i kieliszku

    Środa, 16 października 2019

    Obok wyśmienitych dań na świątecznym stole nie może zabraknąć napojów oraz trunków, które stanowią część świątecznego menu. W tym czasie na znaczeniu zyskują zwłaszcza alkohole w wersji premium i prezentowych opakowaniach oraz soki i napoje wysokiej jakości. Czytaj więcej »

  • Świąteczne potrawy

    Środa, 16 października 2019

    Święta to czas wzmożonej konsumpcji mięsa, wędlin a także ryb. W świątecznym menu produkty te znajdują się pod różnymi postaciami. Pieczone mięsa, sałatki, przystawki, ryba smażona czy w galarecie – potraw powstających na ich podstawie jest bardzo wiele. Czytaj więcej »

więcej artykułów