Nowości

Pancakes w polskim wydaniu

Poniedziałek, 02 lipca 2012 Autor: Monika Dawiec,
Góra ułożonych jeden na drugim puszystych naleśników, obficie oblanych syropem klonowym, czyli smakowite śniadanie w amerykańskim stylu. Pancakes to tradycyjna potrawa zza oceanu, ale to właśnie dodatek bursztynowego płynu nadaje im charakterystyczny i wyjątkowy smak.

Dzięki marce Maple Joe®  prawdziwy kanadyjski smak można wypróbować także w rodzimej kuchni. Sok klonowy to naturalny produkt, który otrzymuje się  w drodze odparowywania wody z soku pochodzącego z pnia klonu. Niebagatelny wpływ na zdrowie i wyjątkowy, słodki smak czynią syrop idealnym dodatkiem do wielu potraw i deserów, a jego kulinarne zastosowanie może ograniczyć jedynie wyobraźnia. Subtelny, karmelowy produkt zamknięty jest w stylowej, szklanej butelce o gramaturze 250ml. Okrągła etykieta nawiązuje kształtem do pnia drzewa, a widoczny na grafice drwal i liście klonu symbolizują  elementy kanadyjskiej kultury. Marka Maple Joe® to smakowity akcent prosto z Quebecu, gwarancja wysokiej jakości produkcji i znakomitego tradycyjnego smaku czystych syropów klonowych.

Klonowa kuchnia

Subtelny, karmelowy smak zamknięty w szklanym opakowaniu to czysty płyn z kanadyjskich klonów. Wiosną, kiedy topnieje śnieg, z drzew pobierana jest drogocenna wydzielina, która jako gęsty bursztynowy płyn trafia do konsumentów na całym świecie. Syrop klonowy jest idealnym towarzyszem dla ciast, sałatek owocowych, lodów oraz dla własnoręcznie przygotowanych pancakes. Świetnie komponuje się także z pikantnymi potrawami takimi jak pieczeń wieprzowa czy dania z drobiu oraz jako dodatek do sałatki warzywnej. Produkt może być zdrową alternatywą dla cukru i zastąpić go w codziennym słodzeniu herbaty czy kawy, jednocześnie dostarczając mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne substancje słodzące. Podobnie jak miód, syrop  klonowy wykazuje działanie bakteriobójcze.

Zdrowa tradycja

Kanadyjska duma to nie tylko znakomity dodatek do pancakes, ale także prawdziwe bogactwo cennych dla zdrowia składników. Unikalne właściwości tego płynu znali już Indianie, którzy jako pierwsi opracowali ręczną metodę pozyskiwania syropu klonowego. Określany mianem naturalnego cukru, syrop klonowy, jest jednocześnie najbardziej wartościowym preparatem słodzącym ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy. Duża ilość polifenoli sprawia, że syrop wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Dodatkowo polifenole odgrywają ważną rolę w profilaktyce i lecznictwie miażdżycy, udaru, zaćmy czy choroby Alzheimera. Drogocenny płyn zawiera dużą ilość witamin z grupy B, stymulujących metabolizm oraz korzystnie wpływających na układ nerwowy oraz koncentrację. Czysty syrop klonowy to także źródło wielu cennych związków mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Spożywając syrop w prosty i smaczny sposób wprowadzisz znaczną część dziennego zapotrzebowania na minerały i witaminy do swojej codziennej diety.

Pancakes z syropem klonowym:

Składniki:
 
-    2 szklanki mąki
-    2 całe jajka
-    1,5 szklanki mleka
-    2 łyżeczki proszku do pieczenia
-    3 czubate łyżeczki cukru
-    75 g rozpuszczonego masła
-    szczypta soli
-    łyżeczka sody oczyszczonej
-    syrop klonowy Maple Joe®

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 min.  Na suchą, rozgrzaną patelnię wlewamy porcje ciasta. Gdy na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę. Podajemy gorące obficie polane syropem klonowym Maple Joe®

Cena w sklepie:
Syrop klonowy Maple Joe® (250 g):  ok. 22,50 zł

tagi: Syrop klonowy Maple Joe® , pancakes ,