Kategorie produktów

To tu powstaje mąka „Basia”

Poniedziałek, 18 lipca 2011 HURT & DETAL Nr 07 (65) / 2011
Wysokiej jakości użyte zboża i innowacyjne opakowanie – to tylko niektóre zalety nowej marki mąki, która pojawiła się na polskim rynku w maju bieżącego roku. Mowa o mące „Basia”, która wytwarzana jest w nowoczesnym zakładzie zbożowym firmy Diamant International Polska Spółka z o.o. w Grodzisku Wielkopolskim. Specjalnie dla czytelników miesięcznika Hurt & Detal, odwiedziliśmy ten zakład, aby przybliżyć proces powstawania mąki „Basia”, która już z pewnością gości na Państwa półkach sklepowych.

Przeźroczyste okienko, przez które konsument może ocenić kolor i jakość mąki – to niespotykane wcześniej w kategorii produktów sypkich rozwiązanie, które wyróżnia „Basię” spośród innych produktów na półce sklepowej. Basia w ten sposób podpowiada konsumentom do czego wykorzystać trzy główne rodzaje mąki: tortową, wrocławską i poznańską. Każdemu z trzech rodzajów mąki „Basia” przypisany jest inny kolor opakowania – ułatwia to znalezienie go na półce. Dodatkowo, konsument może przeczytać na opakowaniu do czego przeznaczony jest dany rodzaj mąki.

Jakość gwarantowana

Nowoczesny zakład zbożowy w Grodzisku Wielkopolskim powstał w 2002 roku, w wyniku połączenia się Zakładów Zbożowych Stanisława Grygiera z międzynarodową grupą młynarską Diamant. Właścicielami przedsiębiorstwa są Młyny Stanisława Grygiera, reprezentowane przez kapitał rodzinny Państwa Grygierów oraz Diamant International Polska, który reprezentuje VK Mühlen AG w Hamburgu.
Korzystna lokalizacja zakładu w samym sercu rolniczego regionu zapewnia szeroki i pewny dostęp do wysokiej klasy surowca. Nowoczesny park maszynowy z kolei gwarantuje przemiał zbóż według najnowszych technologii. Dzięki temu wszystkie oferowane produkty: specjalistyczne mąki dla odbiorców przemysłowych, standardowe mąki piekarnicze oraz mąki paczkowane dla rynku detalicznego charakteryzuje bardzo wysoka jakość.
Znajomość rynku rodzimego oraz ponad stuletnie doświadczenie zagranicznej korporacji zapewniają firmie stabilność i odpowiednią strategię rozwoju.

Proces technologiczny

Po dostarczeniu zboża do młyna w Grodzisku Wielkopolskim surowiec zostaje poddany badaniom, aby określić jego jakość. Badania wykonywane są w jednym z najlepiej wyposażonych laboratoriów zbożowych w kraju, które jest częścią zakładu. W laboratorium znajdują się m.in.: aparaty Inframatic wykorzystywany do wstępnej oceny pszenicy oraz mąk, który służy również do śledzenia trendów produkcyjnych i Glutomatic, który pozwala na szybką i rzetelną ocenę ilości i jakości glutenu. W części laboratoryjnej znajduje się również podwójne stanowisko do mierzenia liczby opadania – wiarygodny i powtarzalny sposób oceny aktywności enzymów amylolitycznych. Kolejnymi udogodnieniami są: Amylograf – najnowsza wersja podstawowego urządzenia pozwalającego na wnikliwą ocenę kompleksu enzymatyczno-skrobiowego oraz Farinograf, który pozwala na ocenę parametrów reologicznych skupowanego ziarna, mieszanek przemiałowych oraz gotowych wyrobów. Jest tam także analizator mykotoksyn – kolejny krok w kierunku najwyższego bezpieczeństwa produktu.
Przebadana w laboratorium pszenica zostaje odpowiednio zakwalifikowana, a następnie zmagazynowana. Zboże przed przemiałem wymaga odpowiedniego przygotowania. Do procesów czyszczenia ziarna przykładana jest szczególna waga. Urządzenia takie, jak m.in. kombajn czyszczarniany pozwalają na zapewnienie najwyższego standardu jakości.
Główny proces, jakiemu poddane zostaje zboże czyli przemiał, odbywa się na trzech liniach produkcyjnych o zdolności przemiałowej 400 ton na dobę każda. Wykorzystanie dwóch niezależnych maszyn mielących pozwala na wysoką elastyczność oraz otrzymanie w procesie produkcyjnym szerokiego wachlarza produktów. Stosowane przez firmę odsiewacze, w przeciwieństwie do typowych młynów, posiadają ramki aluminiowe – takie rozwiązanie gwarantuje najwyższą jakość uzyskiwanych produktów oraz wysoki poziom bezpieczeństwa wyrobu gotowego. Gotowy produkt jest również pakowany na terenie zakładu, a następnie stamtąd ekspediowany.
Oprócz różnego rodzaju mąk, w tym mąki „Basia” młyn produkuje również kaszki makaronowe. Zespół zainstalowanych wialni kaszkowych pozwala na uzyskiwanie wyrobów o bardzo wysokim stopniu czystości. Kaszki cechują się niską zawartością popiołu - maksymalnie do 0,40%. Śladowa zawartość substancji mineralnych uzyskiwana jest dzięki bardzo dokładnemu wydzieleniu części okrywy ziarna – popularnie zwanych pstrocinami.

Pełna kontrola

Zakład produkcyjny w Grodzisku Wielkopolskim wyposażony jest w mieszalnie mąki pracującą w trybie ciągłym. Tego typu rozwiązanie techniczne pozwala na uzyskanie stabilnej i w pełni wyrównanej mieszanki zgodnej z oczekiwaniami nawet najbardziej wymagających odbiorców. Nadzór nad wszelkimi procesami produkcyjnymi odbywa się w sposób automatyczny. Pełna automatyzacja i komputeryzacja zapewnia najwyższy stopień kontroli i powtarzalności warunków wytwarzania. Ponadto priorytet działalności młyna stanowią bezpieczeństwo i jakość produktów. W zakładzie funkcjonują systemy zarządzania jakością certyfikowane na zgodność z normą ISO 9001:2008, IFS, BRC oraz ze standardami HACCP. Szereg punktów kontrolnych oraz punktów krytycznych takich, jak zapory magnetyczne, wykrywacze metalu czy odsiewacze kontrolne pozwalają na skuteczną eliminację zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności.

tagi: Basia ,