Z rynku FMCG

Kantar o samozbiorach Polaków

Poniedziałek, 20 czerwca 2022
Rośnie popularność smozbiorów. To pobyt na plantacji, podczas którego można spróbować jak smakują różne odmiany owoców tego samego gatunku. Najbardziej popularne są wizyty na plantacjach owoców jagodowych. Jemy ich coraz więcej i rośnie też nasza ciekawość na temat tego, jak są uprawiane. Spośród wszystkich polskich superowoców najczęściej widzieliśmy, jak uprawiane są truskawki (61%) i maliny (51%). Za klasykę uważamy porzeczki (43%) i agrest (42%). Odkrywamy zaś borówkę wysoką, aronię, rokitnik (8%) i minikiwi (6%). Od kilku lat najwięcej osób przyciągają plantacje jagody kamczackiej. Już 10% Polaków widziało jak się ją uprawia. Wyniki przedsezonowego sondażu komentuje Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Pochodzenie ma znaczenie. W obliczu pandemii i wojny jeszcze mocniej czujemy, że to, co polskie jest nam bliskie. To też kwestia powrotu do dzieciństwa, do dawnych smaków, do tego co się jadło w domu, do tradycji. Jest to też taki popandemiczny, ogromny, głód naturalność i potrzeba dbania o siebie. Wiele trendów, które prowadzą do tego samego wniosku, że warto pokazywać ludziom, skąd się bierze ich jedzenie - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.

Jagodowa ekstraklasa

Jeśli chodzi o owoce jagodowe, Polacy najczęściej deklarują, że widzieli w naturze jak uprawiane są truskawki. Ich uprawę na plantacji lub w ogrodzie widziało 61% badanych, tj. 19,7 mln osób.

Połowa badanych widziała uprawy malin (51%, 16,5 mln).

Pierwszą trójkę najpopularniejszych gatunków owoców jagodowych zamyka czerwona porzeczka, której uprawę widziało 43%, czyli 13,9 mln Polaków.
 
Klasyka gatunku

Za klasykę uważać możemy gatunki uprawiane w Polsce o wielu pokoleń. Krzewy agrestu i czarnej porzeczki zna odpowiednio 42% i 41% Polaków, tj. 13,6 mln i ponad 13,2 mln osób. Wśród klasyki znanej przez ponad 10 mln osób są jeszcze jeżyny (33%, 10,7 mln).

Najbardziej intrygujące superowoce

Wielkim hitem ostatnich lat jest borówka wysoka. Nie dziwi nas już, że jej krzewy mają wysokość dorosłego człowieka. Plantacje borówki widział już co trzeci Polak (30%, 9,7 mln osób).

Status aronii potwierdza co czwarty Polak. Znajomość jej uprawy deklaruje bowiem 23%, tj. 7,4 mln osób. Dalej jest już jagoda kamczacka (10%).

Od kilku lat najwięcej osób przyciągają plantacje jagody kamczackiej. Już 3,2 mln Polaków widziało jak się ją uprawia.

Na kolejnych miejscach rokitnik (8%) oraz minikiwi (6%).

Sezon zbiorów owoców jagodowych obfituje w okazje do odwiedzenia plantacji. Zapraszają plantatorzy truskawek, agrestu, malin, a samozbiory borówki doczekały się nawet swojej nazwy, to Borówkobrania.

Od lat do najpopularniejszych należą plantacje jagody kamczackiej. W tym roku popularną kamczatkę zbierać można na 14 plantacjach w 8 województwach.

Trwa organizowana już po raz trzeci akcja "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej". Plantatorzy łączą siły by promować smak kamczatki. Główną atrakcją jest możliwość samodzielnego zbioru owoców i zakupu przetworów bezpośrednio na plantacjach.

Chcemy wiedzieć skąd się bierze nasze jedzenie

Te badania wpisują się w szerszy trend. Jako konsumenci chcemy wiedzieć skąd się bierze nasze jedzenie. W sklepie wszystko jest zapakowane, albo w plastik, albo wsadzone do lodówki. Nie wiemy co to w praktyce znaczy, skąd to się wzięło, jak było uprawiane czy hodowane, nie wiemy nawet z jakiego jest kraju? - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.

- Mieliśmy w tym badaniu bardzo dużo gatunków. Jagoda kamczacka już jest na wysokim poziomie. Co dziesiąty badany widział jak jest uprawiana – dodaje Zadrożna.

Wiedza Polaków na temat uprawy warzyw i owoców

Tylko 10% Polaków nie widziało uprawy żadnego z popularnych gatunków owoców i warzyw.

Jeśli chodzi o warzywa, to Polacy najczęściej widzieli w naturze, jak rosną pomidory (68%). W następnej kolejności wymieniane są: ziemniaki (66%), ogórki (65%) oraz marchew (65%). Najmniejszy odsetek ankietowanych wskazał na szparagi (18%) oraz bakłażany (13%).

Spośród wszystkich owoców Polacy najczęściej widzieli, jak uprawiane są jabłka i truskawki (63 i 61%). Połowa badanych (51%) widziała uprawy malin oraz gruszek i wie jak rosną te owoce. W zestawieniu najpopularniejszych jest cała sztafeta owoców jagodowych.

- Paleta owoców jagodowych jest naprawdę bogata. Przed nami kilka miesięcy, kiedy możemy korzystać z tych dobrodziejstw natury. Mamy znakomity klimat i tradycje produkcji. Polska to jeden z liderów w produkcji owoców jagodowych. Jesteśmy numerem jeden w produkcji czarnej porzeczki, jagody kamczackiej, jednym z większych producentów truskawek i malin, największym na świecie producentem aronii. Pamiętajmy, że świeże owoce jagodowe w Polsce możemy jeść przez co najmniej 7 miesięcy w roku. Pamiętajmy także, że czerwiec to doskonały moment, żeby odwiedzić plantacji jagody kamczackiej oraz plantacje truskawek - mówi Tomasz Werner, Redaktor Naczelny „Jagodnik”.









tagi: Kantar , samozbiory , rolnictwo , owoce , warzywa , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , rynek spożywczy ,