Kategorie produktów

Znajdź czas na śniadanie! – każdego poranka

Poniedziałek, 16 maja 2022 Autor: Monika Górka, HURT & DETAL Nr 05/195. Maj 2022
Owsianka z owocami czy jaglanka z jogurtem? A może kanapka z wędliną i warzywami albo twarożek ze świeżo posiekanym szczypiorkiem? Popularna jajecznica z ulubionymi dodatkami czy grzanki z jajkiem i awokado? Odmiana i różnorodność to klucz do sukcesu. Smaczne, pożywne śniadanie bogate w witaminy i niezbędne składniki odżywcze – to nieodzowny element każdego poranka.
To jakie śniadanie zjemy danego dnia uzależnione jest w dużej mierze od czasu, jaki na nie wygospodarujemy. A wszyscy wiemy, że poranki w tygodniu roboczym – kiedy to każdy się gdzieś spieszy – bywają bardzo szybkie, często napięte i zwyczajnie brakuje nam nawet tych kilku chwil na przygotowanie fajnego, wykwintnego śniadania niczym z instagramowego zdjęcia. Oczywiście liczą się warunki, w jakich śniadanie spożywamy. Pośpiech, chaos, czy konsumowanie kanapki w samochodzie – nie sprzyjają pozytywnej aurze, chociaż jeżeli zdarzają się sporadycznie, nie ma w tym nic złego. Każdemu przecież przytrafiła się czasem przygoda z budzikiem, który nie zadziałał, przez co zdarzyło się zaspać do pracy, szkoły, na ważne spotkanie i wybiec z domu z kanapką czy jogurtem w torebce, albo i bez nich.

Ważne, żeby mimo pośpiechu jednak mieć awaryjne rozwiązanie. Jakiekolwiek. Wszyscy wiemy, że pośpiech i stres niekorzystnie wpływają na trawienie, a rozpoczęcie dnia z pustym żołądkiem to zazwyczaj zły pomysł.

Warto jednak posiłek ten konsumować w spokoju i wspólnie przy rodzinnym stole, o czym przypomniał nam obchodzony 24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania. W tym roku śniadaniowe święto przypadało w niedzielę, co mogło stać się doskonałą okazją do celebrowania go bez pośpiechu.

Planowanie i spożywanie wspólnych śniadań niesie za sobą wiele korzyści. Starannie przygotowując posiłki, możemy bazować na zdrowych, wartościowych produktach o prostym składzie i wyśmienitym smaku. Celebrując rodzinny posiłek mamy okazję, by wspólnie porozmawiać, a dzięki temu tworzyć silną więź z bliskimi. Przez takie działania uczymy dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i dbamy o ich rozwój. Zatem codziennie dostarczajmy sobie i swoim najbliższym dobrą energię na cały dzień. Choć Europejski Dzień Śniadania obchodzimy raz w roku, niech hasło „Śniadanie musi być!” towarzyszy każdemu z nas przez cały rok.

Najważniejszy posiłek owocnego dnia

Co wiemy o śniadaniu i owocach na podstawie badań Kantar2? Przyjęło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Osoby, które jedzą dobre śniadania rzadziej mają np. nawagę. Dzieje się tak dlatego, że pełnowartościowy posiłek rano pomaga budować dobre nawyki żywieniowe w kolejnych porach dnia. Sezon na świeże owoce i warzywa to dobry czas by kreować nawyki żywieniowe. Późną wiosną i latem jest to obiektywnie łatwiejsze.

58% Polaków zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność, czyli zauważa korelację jakości tego co jemy i ogólnego zdrowia, a nawet odporności. Aż 16% wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią.

Pandemia to był renesans rodzinnej konsumpcji. Jedzenie w towarzystwie jest przyjemniejsze, a z badań wynika, że śniadanie z rodziną sprzyja większemu spożyciu warzyw i owoców. Powinny one stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku. 98% Polaków uważa, że owoce są zdrowe i że są najlepszym „źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów”. 64% uważa, że jedzenie owoców jagodowych w największym stopniu zwiększa odporność1.

Przede wszystkim zdrowo

Najlepiej, aby śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych).

Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. Warto przy tym dodać, że połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach2.

Śniadanie idealne

Polski rynek produktów śniadaniowych rośnie jak na drożdżach. Oferta gotowych dań jak i półproduktów z roku na rok staje się coraz większa a wszystko za sprawą zmieniających się nawyków polskich konsumentów. Jak przyznaje Anna Zdzieszyńska – News Business Manager ASM Sales Force Agency – w dużych aglomeracjach od lat, z niewielką przerwą na pandemię, trwa moda na śniadanie „na mieście”. Polacy pokochali zdrowe, pożywne i dietetyczne śniadania. Niektórzy wybierają sprawdzone oferty w restauracjach, bistro czy tzw. „śniadaniowniach”, inni stawiają na samodzielne przygotowanie posiłku w domu.

Faktem jest, że duża część konsumentów zrozumiała, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, który ma fundamentalne znaczenie dla naszego samopoczucia, jest także podstawą zdrowej diety. Eksperci zgodnie twierdzą, że początek dnia najlepiej zacząć w towarzystwie produktów owsianych. „Z dostępnej oferty łatwo przygotować w domu między innymi placki owsiane, koktajl, czy owsiankę. Zdrowym źródłem energii będą także produkty jaglane, owocowe koktajle czy produkty zbożowe w postaci pełnoziarnistego pieczywa. Owsianka z dodatkiem warzyw, pasta vege czy koktajl owocowy sprawią, że śniadanie będzie nie tylko zdrowe ale także sycące. Jeśli chodzi o drugie śniadanie, dietetycy polecają świeże warzywa, owoce oraz produkty mleczne. Te ostatnie zjedzone na czczo niemal na pewno przegrają walkę z kwasami żołądkowymi, stąd lepiej wprowadzić je do naszej diety dopiero po pierwszym posiłku. Nie warto także sięgać po słodkie bułeczki czy drożdżówki, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, by następnie błyskawicznie go obniżyć – taki proces obciąża organizm. Wyjątkiem znów są np. bułeczki czy placki przygotowane na bazie owsianki. Na szczęście oferta producentów jest bardzo bogata i zróżnicowana a wybór zdrowych i pożywnych produktów takich jak choćby bio granola, roślinne produkty Alpro, płatki jęczmienne, płatki owsiane, czy kawy zbożowe zadowolą każdego porannego smakosza” – podkreśla Anna Zdzieszyńska – News Business Manager ASM Sales Force Agency.

Kanapka wciąż królową śniadań3

„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – wszyscy znamy ten pogląd i wygląda na to, że dla większości Polaków śniadanie jest kluczowym elementem każdego poranka. Widać to w liczbach – aż 89% z nas deklaruje jedzenie śniadania regularnie przynajmniej 5-6 razy w tygodniu. Jednocześnie, o ile 11% z nas rezygnuje od czasu do czasu ze zjedzenia kolacji, to jedynie 5% przyznaje, że pomija śniadanie częściej niż raz w miesiącu. Wygląda więc na to, że egzamin z regularności Polacy zdali i tylko nieliczni chodzą pół dnia z pustym żołądkiem.

A co jemy na śniadanie? „Ci z nas, którzy żyją w wielkomiejskich bańkach, mogą mieć nieco zaburzony obraz tego, co jada się w Polsce o poranku. W największych miastach jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne śniadaniownie serwujące wykwintne zestawy typu «zestaw kontynentalny» czy «śniadanie europejskie». Półki sklepowe uginają się od coraz to nowych produktów śniadaniowych zawierających modne dodatki: quinoa, tapioka, jagody goji, smoothies z algami. Z komunikacji telewizyjnej wielu marek znamy natomiast obraz rodziny siedzącej o poranku przy suto zastawionym stole i delektującej się różnorodnymi składnikami” – komentuje Sylwia Dąbkowska – Senior Research Manager.

To nie oznacza jednak, że tak wyglądają codzienne śniadania w polskich domach. Jak przyznaje Bernadeta Zakrzewska – Research Manager – okazuje się, że jemy zazwyczaj prosto i szybko. Poranki są zdominowane przez kanapki – aż 88% Polaków deklaruje, że to one pojawiają się u nich na śniadanie najczęściej. „Nasze badania etnograficzne pokazują, że są to często bardzo proste kompozycje – często składające się wyłącznie z pieczywa, masła i sera/wędliny, a dodatek warzyw nie jest oczywistością. Dlaczego tak się dzieje? To nie zamiłowanie do niewyszukanych posiłków czy lenistwo, ale zwyczajny brak czasu determinuje konieczność robienia bardzo prostych śniadań. 87% ankietowanych je śniadanie jeszcze w domu przed wyjściem, a ci, którzy spieszą się do pracy i muszą jeszcze wysłać dzieci do szkoły, raczej nie mają czasu na skrupulatne przygotowywanie wieloskładnikowych dań” – dodaje.

Co, jeśli nie kanapka? „39% ankietowanych przyznaje, że regularnie jada śniadania na ciepło – parówki czy jajecznica są jednak porannym luksusem dla tych, którzy mają na ich przygotowanie czas. Wytrwane śniadania wciąż wygrywają ze słodkimi. Jeśli na słodko, to znów królują kanapki, tym razem z dżemem lub kremem czekoladowym – jada je regularnie 25% Polaków. Tylko 15% przyznaje, że na śniadanie je płatki z mlekiem, a owsianki czy jogurty z musli tylko 9%” – informuje Sylwia Dąbkowska.

Kanapka towarzyszy nam także w ciągu dnia – dla 77% ankietowanych jest najczęściej jedzoną potrawą na drugie śniadanie. I znowu są to zazwyczaj bardzo proste kompozycje, często nawet bez listka sałaty. Jak podkreśla Bernadeta Zakrzewska – Polacy sami robią sobie kanapki albo robi je dla nich inny członek rodziny – aż 91% kanapek jedzonych w czasie pracy jest przygotowywanych w domu. Podejście do kupowania gotowych kanapek różni się jednak w zależności od miejsca zamieszkania. O ile zabiegani mieszkańcy dużych metropolii chętniej kupują kanapki w sklepach czy piekarniach, o tyle dla wielu Polaków z małych miejscowości kupno czegoś, co z łatwością można zrobić samemu w kilka minut jest odbierane jako zbędny wydatek, a często nawet oznaka lenistwa! Dla tych, którzy nie zdążyli przygotować nic w domu, zawsze jest prosta i tania alternatywa – szybka wizyta w sklepie osiedlowym i kupno świeżego pieczywa oraz niezawodnych dodatków: paczki kabanosów, serka wiejskiego, kefiru, ryby w puszcze lub gotowej sałatki śledziowej.

Co ciekawe, Polacy swoje śniadania uważają za zdrowe i pożywne. Ważne jednak, aby zrozumieć, co stoi za pojęciem zdrowia w tym kontekście. Sekretem zdrowego śniadania nie są dla przeciętnego konsumenta modne, eko, fit składniki, lecz przede wszystkim świeże pieczywo, samodzielne wykonanie („wiem, co jem”) oraz prostota i brak zbędnych, sztucznych dodatków.

Pyszne, zdrowe, kolorowe – wiosenne i letnie owoce oraz warzywa – dają nam duże możliwości do urozmaicenia i przyozdobienia porannego talerza. Nie bez znaczenia jest także ogromna oferta producentów – zarówno w kategoriach nabiału czy produktów zbożowych, dzięki jej obecności w osiedlowym sklepie – klient ma w czym wybierać. Warto pamiętać także o gotowych produktach śniadaniowych, które w pośpiechu wrzucamy do koszyka zakupowego, by móc je zjeść w drodze do pracy. Różnorodność produktowa, świeże sezonowe owoce i warzywa oraz szybkie śniadaniowe przekąski – to niezbędnik każdego osiedlowego sklepu spożywczego.

Monika Górka
Zastępca Redaktora Naczelnego




1 źródło: „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”, 2020-2022, Kantar Polska
2 źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
3 źródło: IPSOS, Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków Edycja 2021. Realizacja badania: od lipca do sierpnia 2021, metoda TAPI (w domach respondentów przy użyciu tabletów) na ogólnopolskiej próbie osób w wieku 15+, reprezentatywnej ze względu na: płeć, wiek, wykształcenie, region i wielkość miejscowości; N=804.


Fot: mat. prasowe




tagi: rynek spożywczy , sprzedaż handel , konsument , FMCG , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy ,