Z rynku FMCG

Najlepsze składniki, rodzinne receptury, tradycyjne metody produkcji – tak powstają lody Grycan

Poniedziałek, 16 maja 2022 HURT & DETAL Nr 05/195. Maj 2022
Jakość, tradycja i rzemiosło cukiernicze są wyróżnikami marki Grycan – Lody od pokoleń od początku jej istnienia, a lody produkowane w podwarszawskiej fabryce w Majdanie powstają zgodnie ze sprawdzonymi recepturami, przekazywanymi w rodzinie właścicieli z pokolenia na pokolenie. Ich sekretem są najwyższej jakości składniki: śmietanka kremówka, żółtka jaj, ręcznie obierane i krojone owoce, starannie selekcjonowane bakalie, siekana czekolada, przygotowywany na miejscu karmel.
Ponad 2 000 ton owoców i bakalii rocznie

Proces produkcji lodów Grycan rozpoczyna się w przygotowalni, w której przerabia się 2 tys. ton bakalii i owoców rocznie. W tym miejscu każdego dnia pracownicy ręcznie selekcjonują orzechy, suszone śliwki czy figi oraz obierają i kroją świeże owoce najwyższej jakości – truskawki, ananasy, jabłka, banany, gruszki, pomarańcze. Kupowane są od sprawdzonych dostawców w szczycie dojrzałości, kiedy są najsmaczniejsze i najsłodsze – truskawki w czerwcu, jabłka we wrześniu, a cytryny w listopadzie, ponieważ wtedy mają najwięcej soku.

Tylko najlepsza śmietanka kremówka

Bazowym składnikiem używanym do produkcji tradycyjnych lodów Grycan jest śmietanka kremówka. Każdego dnia z wybranych okolicznych mleczarni docierają do fabryki cysterny pełne świeżej śmietanki. W pomieszczeniu zwanym Kuchnią jest ona łączona w odpowiednich proporcjach z żółtkami jaj, cukrem i mlekiem. Masa jest dokładnie mieszana i pasteryzowana a następnie szokowo schładzana.

Na tym etapie masę lodową można połączyć z przygotowanymi wcześniej w fabryce wsadami owocowymi – na przykład truskawkowym, bakaliami, gotowanym karmelem lub czekoladą. Tak powstałe lody rozlewane są do pudełek i pakowane, a następnie schładzane szokowo w specjalnych tunelach mroźniczych. Gotowe lody pakowane są w kartony zbiorcze, po czym wyruszają do sklepów na terenie całej Polski, a także za granicę.

Ulubione smaki Polaków

W historii marki Grycan powstało już ponad 100 smaków lodów, a w stałej sprzedaży detalicznej dostępnych jest 30 wariantów lodów familijnych – zarówno tradycyjnych na bazie śmietanki kremówki, jak i sorbetów z owoców, a także lodów wegańskich. Spośród nich każdego roku eksperci marki Grycan wybierają listę Bestsellerów, czyli tych produktów, które najlepiej rotowały w minionym roku i które są wskazówką – na jaki asortyment warto postawić w tym sezonie. Wśród 10 hitów sprzedażowych znalazły się zarówno tradycyjne lody na bazie śmietanki kremówki, jak i sorbety z owoców.

W opakowaniach 500 ml są to lody waniliowe, czekoladowe, truskawkowe i bakaliowe oraz sorbet z mango i sorbet z truskawek, natomiast w pudełkach 1100 ml – lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowe i bakaliowe.

Przechwytywanie_4.JPG



Fot: mat. prasowe



tagi: Grycan , lody , rodzinne receptury , tradycyjne metody produkcji , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , przemysł spożywczy ,