Nowości

Pita na ostro – przepisy kulinarne Sertop

Piątek, 19 listopada 2021
Składniki:
•    2 pity pszenne
•    1 ząbek czosnku
•    1 czerwona papryka
•    2 łyżki octu balsamicznego
•    1 łyżeczka ziół prowansalskich
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    ser topiony plastry 130 g Cheddar
•    150 - 200 g kiełbasy chorizo
•    sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazdo nasienne. Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika skórką do góry i pieczemy przez ok. 45 minut. Po upieczeniu gorącą paprykę wkładamy do pudełka z zamknięciem na 15 minut. Następnie ściągamy skórkę z papryki. W pojemniku mieszamy posiekany czosnek, zioła, ocet oraz oliwę i wkładamy do niego paprykę bez skórki. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki, a na grillowej podgrzewamy pitę, aż się lekko zarumieni, po czym rozcinamy ją w połowie, aby powstała kieszonka. Wkładamy do środka usmażone chorizo, paski papryki oraz zrolowane plasterki sera topionego Cheddar. Ponownie kładziemy pitę z zawartością na patelni i podgrzewamy z obu stron po 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia sera.

Więcej przepisów na www.sertop.com.pl i www.serkiwkuchni.pl




tagi: Sertop , pita na ostro , przepisy kulinarne , rynek spożywczy , sprzedaż handel , konsument ,