Nowości

WSP „Społem” Kielce: Jakie smakołyki przygotować na ucztę w plenerze?

Poniedziałek, 26 lipca 2021
Pikniki, spotkania w ogrodzie czy weekendowe biwakowanie - ładna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na łonie natury. Podczas wypoczynku w plenerze warto zaopatrzyć się w smaczne przekąski, które umilą chwile w gronie rodziny czy znajomych. Oto kilka propozycji przepisów do przygotowania w mniej niż 10 minut.
W plenerze zawsze najlepiej sprawdzają się drobne przekąski niewymagające użycia wielu naczyń czy sztućców. Warto zabrać ze sobą także aromatyczne sosy – np. Majonez Kielecki w plastikowym, poręcznym opakowaniu z precyzyjnym dozownikiem, który idealnie pasuje do większości przekąsek.

Piknikowe przekąski

Kanapki i sandwicze to prosty i niezastąpiony element letnich pikników. Są szybkie w przygotowaniu, w łatwy sposób można je zapakować, a możliwych kombinacji składników jest naprawdę bardzo wiele. Klasycznym, ale niezwykle smacznym rozwiązaniem może być świeża bagietka z pesto i serem mozzarella. Trafi zarówno w gusta wegetarian, jak i mięsożerców - jest to więc bardzo uniwersalna przekąska dla każdego. Do przygotowania takich kanapek potrzebujemy zaledwie kilka składników:

•    świeża bagietka
•    kilka łyżek zielonego pesto
•    ser mozzarella
•    Majonez Kielecki
•    pomidorki koktajlowe
•    rukola
•    sól i pieprz
•    świeża bazylia

Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a potem każdy z nich jeszcze na pół (tak, by móc włożyć składniki do środka). Dolną połowę smarujemy zielonym pesto, a górną Majonezem Kieleckim - najlepiej do kanapek sprawdzi się jego wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, z którego sos można wycisnąć bezpośrednio na pieczywo. Na dolnej połowie układamy rukolę, plastry sera mozzarella, przekrojone na pół pomidorki, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Całość składamy i zabieramy ze sobą na piknik.

Propozycja na przyjęcie w ogrodzie

Jakie smakołyki najlepiej przygotować na przyjęcie w ogrodzie? Świetnie sprawdzą się niewielkie przekąski na jednego kęsa, czyli tzw. finger food. Mogą to być koreczki, ciasteczka, mini kanapki lub smaczne dipy z rozmaitymi dodatkami. Najważniejszy w takim przypadku jest zawsze dodatek, czyli np. czosnkowy dip z awokado lub złocisty sos z curry. Dzięki takim elementom cały stół z przekąskami stanie się kolorowy i bardzo zachęcający.

Czosnkowy dip z awokado
•    2 dojrzałe awokado
•    2 ząbki czosnku
•    czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
•    sól, pieprz i sok z cytryny

Awokado rozgniatamy widelcem (masa może nie być całkiem jednolita) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Majonez Kielecki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Dokładnie mieszamy i podajemy z nachosami lub krakersami.

Złocisty dip z curry
•    4 łyżki jogurtu naturalnego
•    4 łyżki Majonezu Kieleckiego
•    łyżeczka przyprawy curry
•    sól i pieprz
•    opcjonalnie: chilli w proszku

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Fani ostrych smaków mogą dodać do sosu odrobinę chilli w proszku. Dip najlepiej smakuje z słupkami z warzyw, np. marchewki, papryki czy selera naciowego. 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastiku: 8 zł brutto / 450 ml



tagi: WSP „Społem” Kielce , Majonez Kielecki , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG ,