Z rynku FMCG

Owoce z Łowicza na co dzień i od święta! Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Owoców

Środa, 30 czerwca 2021
Owoce to samo zdrowie. Są bogatym źródłem witamin i wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nic więc dziwnego, że doczekały się swojego święta. 1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. Z tej okazji przybliżamy, jakie owoce są cennym surowcem w zakładzie Agros Nova w Łowiczu.

W powiecie łowickim wciąż rozwija się rolnictwo, a wśród upraw królują owoce. To także region, który jest liderem na rynku przetwórstwa owoców oraz warzyw. Jednym z największych działających lokalnie odbiorców owoców, który produkuje z nich własne wyroby, jest Zakład Agros Nova. Jakie produkty są w nim wytwarzane i z jakich owoców? Mamy odpowiedź!

Łowicz – duże możliwości dla rolników i firm

Region łowicki charakteryzuje się szeroką działalnością w zakresie rolnictwa, a w szczególności sadownictwa i upraw warzyw. To dlatego w regionie zlokalizowanych jest wiele firm, które specjalizują się w przetwórstwie tych surowców, co czyni Łowicz i jego okolice liderem na rynku produktów z owoców i warzyw. Przykładem nowoczesnej, dobrze prosperującej i stale rozwijającej się firmy w Łowiczu jest Zakład produkcyjny Agros Nova. Początki firmy przypadają na rok 1965, kiedy to powstał Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego, który wprowadził do swojej oferty pierwsze dżemy, powidła i koncentraty pomidorowe. Od 2015 roku Zakład dołączył do Grupy Maspex i po nowych inwestycjach oraz modernizacji prężnie działa w produkcji wyrobów owocowo-warzywnych pod markami znanymi w całej Polsce – to przede wszystkim Łowicz, ale także Krakus, Kotlin czy Włocławek.

Naturalne bogactwo regionu łowickiego

Uprawa owoców i warzyw jest bardzo istotna z punktu widzenia wspierania zdrowia społeczeństwa. Dla Agros Nova również ma to szczególne znaczenie, ponieważ siłą jego produktów są m.in. owoce pochodzące z pobliskich licznych sadów i upraw w województwie łódzkim. Zakład, który wytwarza tradycyjne owocowe wyroby pod marką Łowicz, jest jednym z największych odbiorców surowców. Każdego roku firma skupuje od rolników (których gospodarstwa w zdecydowanej większości są oddalone do 50 km do Zakładu) ok. 40 tys. ton owoców – głównie jabłka, truskawki, śliwki, wiśnie, oraz porzeczki. Z owoców z ziemi łowickiej powstają m.in. dżemy, konfitury oraz powidła.

Czy wiesz, że…
…marka Łowicz jako pierwsza w Polsce w 1993 roku wprowadziła dżemy niskosłodzone? W tamtych czasach była to prawdziwa rewolucja. Produkty przyjęły się na tyle dobrze, że są dostępne na sklepowych półkach do dziś.

Zakład Agros Nova korzysta z nowoczesnych technologii, wdraża proekologiczne inwestycje oraz stale rozbudowuje swoje zaplecze produkcyjne oraz logistyczne – w 2020 roku zakończono budowę zautomatyzowanego magazynu wyrobów gotowych, a kolejnym etapem jest rozbudowa zaplecza służącego przetwórstwu owoców i warzyw. Za sprawą wszystkich inwestycji Agros Nova w Łowiczu jest jednym z najnowocześniejszych zakładów w tej części Europy. Dzięki coraz większej produkcji z wieloma lokalnymi rolnikami utrzymuje wieloletnią współpracę w zakresie skupu warzyw i owoców, a z niektórymi dostawcami trwa ona nawet 20 lat. Obecnie firma współdziała z ponad 600 dostawcami i rolnikami. Dzięki temu pracę ma około 400 rolników z okolic Łowicza bezpośrednio współpracujących z Zakładem oraz około 1100 producentów powiązanych z firmami skupowymi z regionu.

Moc witamin z owoców w Twoim domu

Ważne jest spożywanie owoców i warzyw każdego dnia w różnej postaci. Bo owoce to dobre źródło witamin i składników odżywczych. Dla tych, którzy poszukują urozmaicenia i alternatywy dla surowego jabłka czy zerwanej z drzewa kwaśnej wiśni, rozwiązaniem może okazać się wprowadzenie do menu owoców również w innych formach. Wsparciem mogą być w tym produkty marki Łowicz. Przygotowywane z najlepszych owoców dżemy i konfitury o obniżonej zawartości cukru sprawdzą się jako dodatek do naleśników czy jogurtu naturalnego. Powidła węgierkowe, żurawinowe lub borówkowe świetnie komponują się z kanapkami, a dodane do schłodzonej wody syropy owocowe – klasyczne oraz prozdrowotne – będą najlepiej gasić pragnienie w upalne dni. Dla smaku i różnorodności.


 

tagi: Łowicz , Międzynarodowy Dzień Owoców , Agros Nova , owoce , sprzedaż , handel , konsument , rynek spożywczy ,