Nowości

Sertop – serowy pasztet z królika

Poniedziałek, 15 marca 2021
Składniki
•    ćwiartka królika
•    2 liście laurowe
•    4 kulki ziela angielskiego
•    1 łyżka majeranku
•    4 kulki jałowca
•    ½ łyżeczki soli
•    1 cebula
•    kilka kulek czarnego pieprzu
•    100g serka topionego Złoty Ementaler
•    Do smaku: sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania
Królika wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Całość intensywnie podgrzewamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3h do momentu, aż królik będzie się rozpadał. Gotowe mięso obieramy z kości, rozdrabiamy je widelcem i przekładamy do słoiczka. Z bulionu, wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, dodajemy serek, całość zagotowujemy do momentu, aż serek się częściowo rozpuści. Dodajemy sól, pieprz, dodatkową porcję majeranku (do smaku). Gotową mieszanką zalewamy mięso w słoiczku. Tak przygotowany pasztet studzimy i odstawiamy na noc do lodówki.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl




tagi: Sertop , serowy pasztet z królika , przepisy kulinarne , FMCG , rynek spożywczy , produkty spożywcze ,