Śniadanie to najważniejszy posiłek, dzięki któremu nabieramy energii na resztę dnia. Właśnie dlate-go powinno być ono odpowiednio zbilansowane, syte, zdrowe i oczywiście pyszne. Aby nieco od-czarować nasze śniadania, zamiast tradycyjnej bułki warto skusić się na bajgla. Bajgiel to pyszny wypiek - puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz - idealnie sprawdzający się z twarożkiem i dże-mem, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla fanów śniadań na słono - bajgiel będzie idealnie smakował z dodatkiem sera typu cheddar oraz rukoli, która przełamie całość smaku po-trawy. Tajnym składnikiem dania będzie pasta z papryki z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Pre-mium Roleski.
Podstawą Ketchupu Pikantnego Premium Roleski są pomidory, które wpływają na smak, kolor i gęstość finalnego produktu. Firma Roleski stworzyła Ketchup Premium aż z 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu. W składzie nowego produktu od Roleski znajduje się także sól himalajska, ocet jabłkowy i cukier trzcinowy, dzięki czemu Ketchup Premium Pikantny zaskakuje lekką pikante-rią, która przypadnie do gustu zarówno fanom ostrego, jak i łagodnego smaku. W recepturze Role-ski nie ma miejsca na konserwanty, gluten czy zagęstniki, co dodatkowo podkreśla klasę premium nowego ketchupu.
Bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą
Składniki: (4 porcje) Muhammara - pasta z pieczonej papryki
- 3 papryki czerwone
- 70- 100 g orzechów włoskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
- szczypta płatków chili
- szczypta soli
- 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste
- 8 plasterków sera cheddar
- garść Rukli
- 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara
Sposób przygotowania:- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.
- Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdej-mujemy z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.
- Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pa-stę.
- Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.