Kuchnia roślinna staje się w naszym kraju coraz popularniejsza. I nic dziwnego – z jednej strony Polacy coraz bardziej dbają o siebie, z drugiej – daje ona ogromne możliwości. Oprócz owoców i warzyw są to przecież rozmaite kasze, makarony, ryż, wypieki… Możliwości, żeby zjeść pysznie i wegańsko jest całe mnóstwo! Warto pamiętać, że w parze z wyjątkowym smakiem idzie wtedy duża dawka wartości odżywczych – a więc czemu nie?
Dieta roślinna wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych składników. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć również smaczne wegańskie alternatywy klasycznych produktów. Doskonałym przykładem jest choćby Majonez Kielecki roślinny, wytwarzany na bazie oleju rzepakowego i białek grochu z dodatkiem aromatycznej musztardy. Sprawdzi się on jako składnik sosów, kanapek czy sałatek – zarówno dla osób na diecie wegańskiej, jak i dla tych, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego tylko od czasu do czasu, traktując dania roślinne jako urozmaicenie.
Wege grzanki na dwa sposoby
Świeży, chrupiący chleb na zakwasie z ulubionymi dodatkami - to nie może się nie udać! Nasze dwie propozycje są zupełnie różne, jednak łączy je doskonały smak i pożywne, roślinne składniki. Do przygotowania pierwszej wersji kanapek będą nam potrzebne (składniki na 4 grzanki):
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Chleb opiekamy w piekarniku, na patelni lub w tosterze, po czym każdą kromkę smarujemy Majonezem Kieleckim roślinnym. Na wierzchu układamy szpinak z dodatkami i posypujemy orzeszkami piniowymi. Na końcu… zjadamy ze smakiem!
Druga wersja roślinnych grzanek to coś w sam raz dla miłośników awokado. Owoc ten jest pełen witamin i antyoksydantów, dlatego warto jeść go regularnie. Czego potrzebujemy?
• 4 kromki ulubionego chleba • dojrzałe awokado • 1 ząbek czosnku • ok. 15 pieczarek • sól i pieprz do smaku • Majonez Kielecki roślinny • odrobina soku z cytryny • szczypiorek
Zaczynamy od pokrojenia pieczarek w plasterki i podsmażenia na oleju lub oliwie przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól. Opiekamy chleb w dowolny sposób i przygotowujemy awokado – przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól oraz łyżkę Majonezu Kieleckiego roślinnego. Wszystko mieszamy i układamy na opieczonym chlebie. Na wierzch dokładamy pieczarki i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g
DHL i New York University Stern School of Business...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.