Nowości

Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero Roleski

Wtorek, 21 lipca 2020
Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię oriental-ną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ry-żem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobu-dzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.
Sos Habanero z linii sosów bardzo ostrych Roleski to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością. Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w prze-pisach pochodzących z różnych zakątków świata. Choć sos najczęściej dodawany jest do dań wę-dzonych, z grilla oraz stosowany jako marynata do czerwonego mięsa, sprawdza się on również w nietypowych połączeniach. Jednym z nich jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony sosem Habanero Roleski. Charakterystyczna kombinacja egzotycznego owocu, ryżu i sosu wywołuje zdrowe uczucie sytości, jednocześnie intensywnie pobudzając kubki smakowe swoją pikantną sło-dyczą.  

Ananas faszerowany pikantnym ryżem

Składniki (2 porcje):
  • 1 dojrzały ananas
  • 100 g ryżu basmati
  • 200 ml wody 
  • 12o ml mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka 
  • sok z 1/2 limonki 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki sosu Habanero Roleski
  • garść posiekanej kolendry 
  • prażone orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
  1. Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.
  2. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzuca-my). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy  1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.
  4. Paprykę siekamy w kostkę. 
  5. Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posieka-ną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.
  6. Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji. Smacznego!



tagi: ananas faszerowany , sos Habanero , Roleski ,