Nowości

Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem bbq

Czwartek, 02 lipca 2020
Burgery to wciąż niekwestionowany numer jeden w menu wielu barów i restauracji. Jednak, mimo swej popularności, przestały być one typowym fast foodem, a zaczęły być daniem zarówno smacznym, jak i pożywnym. Domowe burgery z sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski to doskonała opcja dla miłośników zdrowego jedzenia, poszukujących nowych, ciekawych i smacznych kombinacji w swojej kuchni.
Kiedy spojrzymy na definicję burgera, standardowo danie to składa się z bułki z kotletem wołowym, warzywami oraz sosem, który dopełnia smak potrawy. Jednak zamiast tłuściejszego mięsiwa, do środka można dać ser halloumi, delikatne mięso z kurczaka czy nawet marynowane tofu. Przygo-towanie takiego idealnego burgera ułatwia nowy Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Street Food Roleski, który doskonale skomponuje się z wysmażonym mięsem, jak i wegańskim farszem. Sos powstał na bazie jednego z najpopularniejszych sosów – Worcester – z dodatkiem kremowego ma-jonezu, pomidorów i przypraw. Co więcej, Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski nie zawiera glutenu, GMO, konserwantów i glutaminianu sodu.

W poszukiwaniu nowych smaków warto wypróbować domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem bbq z dodatkiem nowego Sosu do Hamburgerów i Hot Dogów od Roleski. Dzięki połą-czeniu uniwersalności drobiu, delikatnej ostrości cebuli, oraz charakterystycznemu aromatowi so-su, smakują one niczym burgery z prawdziwej, nowojorskiej knajpki.

Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem bbq

Składniki (4- 6 porcji):
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 duże udka z kurczaka
  • 2 cebule, posiekane w piórka 
  • oliwa z oliwek
Sos:
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 50 ml ketchupu 
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ulubione bułki 
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w plastry
  • sos street food do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.
  2. Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut miesza-jąc. Odstawiamy.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach).
  4. Wkładamy do piekarnika na 3 godz. 
  5. Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić.
  6. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię i papier. Kurczaka przekładamy na deskę i rwiemy, używając dwóch widelców. Przekładamy z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie mie-szamy.
Sposób podania:
Bułki smarujemy sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski, wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy posma-rowaną sosem drugą połówką. Smacznego!



tagi: Roleski , sosy , domowe burgery ,