Nowości

Quiche z bekonem i brokułem w towarzystwie Sosu Czosnkowego Roleski

Czwartek, 07 maja 2020
Sos czosnkowy Roleski to połączenie delikatnego i kremowego majonezu z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Wykorzystywany jest jako dodatek do sałat, kanapek, mięsa z grilla czy zapiekanek. Sprawdzi się także jako aromatyczny dodatek do quiche.
Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypeł-niony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową. Quiche zazwyczaj jest nieco wyższy od tradycyjnej tarty. Najczęściej podawany jest z nadzieniem warzywnym z dodatkiem mię-sa lub sera. Quiche możemy zaserwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Placek rewela-cyjnie smakuje w towarzystwie Sosu czosnkowego Roleski.

Quiche z bekonem i brokułem to propozycja dania, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy przekąska dla gości. Dodatek Sosu czosnkowego Roleski sprawi, że potrawa nabierze intensyw-nie aromatycznego posmaku. 

Składniki:
  • 250 g mąki
  • ½ kostki masła
  • 5-7 łyżek zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1 brokuł 
  • mała śmietanka 30%
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli 
  • boczek wędzony 
  • Sos czosnkowy Roleski
Przygotowanie:

Ciasto na tartę
  1. Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki.
  2. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche.
  3. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty. 
  4. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C.
  5. Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć. 
  6. Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor.
  7. Odkładamy tartę do przestygnięcia.
Farsz
  1. Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół ły-żeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
  2. Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto.
  3. Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie.
  4. Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie.
  5. Tartę pieczemy około 15 -20 minut.
Podajemy na ciepło z Sosem czosnkowym Roleski.

Sos czosnkowy Roleski
Cena: ok. 5 zł



tagi: Sos Czosnkowy Roleski , Quiche z bekonem i brokułem ,