Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypeł-niony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową. Quiche zazwyczaj jest nieco wyższy od tradycyjnej tarty. Najczęściej podawany jest z nadzieniem warzywnym z dodatkiem mię-sa lub sera. Quiche możemy zaserwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Placek rewela-cyjnie smakuje w towarzystwie Sosu czosnkowego Roleski.
Quiche z bekonem i brokułem to propozycja dania, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy przekąska dla gości. Dodatek Sosu czosnkowego Roleski sprawi, że potrawa nabierze intensyw-nie aromatycznego posmaku.
Składniki:- 250 g mąki
- ½ kostki masła
- 5-7 łyżek zimnej wody
- 2 jajka
- 1 brokuł
- mała śmietanka 30%
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- boczek wędzony
- Sos czosnkowy Roleski
Przygotowanie:
Ciasto na tartę- Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki.
- Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche.
- Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty.
- Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C.
- Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć.
- Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor.
- Odkładamy tartę do przestygnięcia.
Farsz- Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół ły-żeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
- Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto.
- Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie.
- Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie.
- Tartę pieczemy około 15 -20 minut.
Podajemy na ciepło z Sosem czosnkowym Roleski.
Sos czosnkowy Roleski
Cena: ok. 5 zł