Nowości

Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami oraz sosem do steków i burgerów Roleski

Poniedziałek, 27 kwietnia 2020
Aromatyczne steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami oraz Sosem do steków i bur-gerów Roleski to propozycja dania, które warto przyrządzić, kiedy trwa sezon na szparagi, czyli między końcem kwietnia a początkiem lipca.
Steki mogą być przygotowane z różnego rodzaju mięsa wołowego oraz przyrządzone w różnym stopniu wysmażenia - wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza lub jego gości. Steki serwować można z wieloma dodatkami, np. warzywami sezonowymi. Przygotowując steki, warto pamiętać, że to wyjątkowe mięso poddawane obróbce termicznej musi mieć temperaturę pokojo-wą, dlatego warto je wyjąć z lodówki ok. 30 min przed rozpoczęciem przyrządzania. Chcąc podać steka bardzo krwistego, czas smażenia powinien wynosić około minuty z każdej strony. W przypad-ku steka krwistego - po dwie minuty na stronę, średnio krwistego - po trzy minuty, średnio wysma-żonego powinniśmy trzymać na patelni około pięciu lub sześciu minut z obu stron, natomiast stek dobrze wysmażony powinien spędzić na patelni osiem minut. Niezależnie od wybranego stopnia wysmażenia, intensywność jego smaku możemy zwiększyć świeżym smakiem sosu do steków i bur-gerów firmy Roleski. Jest to oryginalna kompozycja składników, których kwintesencją jest sos pomi-dorowo-paprykowy z dodatkiem pieprzu cayenne, chrupiącej cebuli oraz kolendry. Sos do steków i burgerów idealnie będzie współgrał z aromatycznym stekiem z masłem czosnkowym, rozmarynem i szparagami:

Składniki (2 porcje):
  • 2 steki wołowe - polędwica, rostbef lub antrykot
  • odpowiedni tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy / słonecznikowy / masło klarowane
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Masełko czosnkowe
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • morska sól
  • świeżo mielony pieprz
Dodatki
  • 500 g szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Sos do steków i burgerów Roleski
Przygotowanie
  1. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia tak, by miały czas na dojście do temperatury pokojowej.
  2. W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące.
  3. Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mie-szamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Patelnię stawiamy na bardzo dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn. 
  5. Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia.
  6. Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie gotowe, w miseczce mieszamy masło z czosn-kiem, solą i pieprzem, a następnie polewamy nim steki po 2-3 łyżki na sztukę mięsa.
  7. Gotowe steki przekładamy na talerze i odczekujemy chwilę, by mięso odpowiednio odpo-częło. 
  8. Podajemy ze szparagami i Sosem do steków i burgerów Roleski. Smacznego!



tagi: Roleski , steki , burgery ,