Nowości

Amki Superfoods - nowa marka Unitop wchodzi na rynek

Piątek, 03 kwietnia 2020
Amki Superfoods to innowacyjne batony sezamowe z odżywczymi zbożami ekspandowanymi. Zawierają tylko 4 proste składniki, są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika oraz są bezglutenowe. Nowość jest dostępna w czterech wariantach smakowych – każdy w unowocześnionej formie podania! Nowe produkty już niedługo będą dostępne na półkach sklepowych.
Marka Amki Superfoods jest kierowana przede wszystkim do konsumenta, który potrzebuje szybkiej, zdrowszej alternatywy codziennych przekąsek czy słodyczy i szuka dodatkowych benefitów z kupowanego produktu, takich jak korzystne właściwości sezamu i zbóż, a przy tym wybiera nowoczesny i bardzo wygodny format. Sam sezam jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy i fitosteroli. Wszystkie warianty smakowe są również wartościowym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu produkty wpisują się w kategorię „superfood”. Dodatkowe właściwości zapewniają dodatki:
  • gryka – jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B i magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, potasu oraz fosforu;

  • jagły – gwarantują obecność cennych aminokwasów: metioniny, leucyny i izoleucyny. Zawiera także fosfor, żelazo i cynk;

  • quinoa – jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i składników mineralnych. Co więcej, zawiera wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, dzięki którym ma właściwości antyoksydacyjne;

  • amarantus – to bogate źródło żelaza, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu.
W displayu znajduje się 18 sztuk danego wariantu. Nowe batony świetnie sprawdzą się umieszczone na półkach przy kasie sklepowej jako produkt impulsowy lub na półce z przekąskami czy produktami prozdrowotnymi, dzięki ich korzystnym właściwościom.

Amki Superfoods wyróżniają się także innowacyjną formą podania. Każdy baton składa się ze złączonych trzech plasterków sezamowych, które można spożyć w całości lub rozdzielić je na pojedyncze części – w zależności od upodobań. Co równie ważne, cechują się chrupkością i są przy tymi bardziej miękkie niż standardowe sezamki – jak wykazały wewnętrzne badania, to cechy, na które konsumenci zwracają bardzo dużą uwagę. Delikatną słodycz zapewnia obecność naturalnego pszczelego miodu wielokwiatowego. Producent zarejestrował patent na tę linię produktów.

Według badań wzrost kategorii batonów z ziarnami i specjalistycznych jest szczególnie istotny dla branży i w 2019 roku wyniósł aż 11% względem roku ubiegłego1. Najwyższa dynamika wzrostu sprzedaży dotyczy przekąsek z ziarnami (lub orzechami), które zawierają wartości odżywcze oraz są nieprzetworzone lub o niskim współczynniku przetworzenia – niemal 12,5% (wzrost wartościowy)2. Amki Superfoods to linia produktów, która nie tylko odpowiada na powyższe zapotrzebowanie rynku, ale w równym stopniu dostosowuje się do światowych trendów i oczekiwań ostatecznego konsumenta.

- Kategoria batonów szybko się rozwija, dlatego zdecydowaliśmy się osadzić w niej naszą markę i tym samym zaoferować nowe, unikatowe produkty jej odbiorcom. Konsument szuka obecnie przekąski według dominujących, globalnych megatrendów żywieniowych. Chce produktu poręcznego, szybkiego, natychmiastowego, ale jednocześnie zdrowszego, dającego dodatkowe benefity funkcjonalne i opartego na prostych składnikach. Sięgając po Amki Superfoods dostaje nowoczesną, innowacyjną przekąskę z prostym składem, o korzystnych właściwościach odżywczych przewyższających większość popularnych słodkich przekąsek. Na opakowaniu znajdzie przedstawione w klarowny sposób potrzebne dla siebie informacje, między innymi wskazanie na korzystne wartości. Przy tym jest ono wygodne i przyjazne dla środowiska oraz nadaje się do recyklingu – mówi Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.


Więcej informacji na www.unitop.com.pl i www.amkisnacks.com
Spółka Unitop (dawniej Agros Trading Confectionary i Unitop-Optima), jest jednym z największych producentów sezamków i chałwy w Europie, a także znanym eksporterem innych polskich wyrobów cukierniczych. W 2018 roku podjęto decyzję o rozwoju portfolio markowych wyrobów na rynku polskim. Zakład i siedziba Unitopu mieszczą się w Łodzi. Fabryka powstała w 1945 roku i jest znana z dbałości o tradycję i jakość wyrobów sezamowych. Do dziś chałwa jest wyrabiana ręcznie, co pozwala utrzymać jej oryginalny smak oraz charakterystyczną włóknistą konsystencję. W grudniu 2019 właścicielem Unitop został mBank, a rolę Prezesa objął Marek Moczulski. Obecnie Spółka przechodzi przez proces modernizacji systemu zarządzania, odzyskuje pozycję rynkową i przygotowuje się do dalszej ekspansji.




1  ”M. Cyganiak, „Prawdziwy obraz rynku słodyczy i przekąsek w Polsce. Trendy i prognozy”, Nielsen 2020.
2
Tamże.


tagi: Amki Superfoods , Unitop ,