Advertisement

Nieskategoryzowane

Finał XVIII Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich

Środa, 17 czerwca 2009
5 dni obrad, 15 firm i aż 82 próby. Tak w skrócie można podsumować tegoroczną, już XVIII edycję Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, która swój finał miała 17 czerwca. Jury przyznało 18 medali złotych, 20 medali srebrnych i 13 brązowych w 40 podkategoriach oraz po raz pierwszy nagrodę Grand Prix całego konkursu. Zdobył ją Miód Pitny Półtorak Jadwiga, produkowany przez Spółdzielnię Pszczelarską APIS.  

Pomiędzy 25 a 29 maja 2009 odbył się XVIII Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich. Jury (na zdjęciu) obradowało w Warszawie, w Hotelu Jan III Sobieski. Konkurs zorganizowany został przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegoroczna edycja przygotowana była wspólnie z firmą Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o., której Martini BIANCO zdobyło jeden ze złotych medali.

Nowością w tegorocznym Konkursie było regulaminowe utworzenie kategorii „Wina gronowe wyprodukowane w Polsce z upraw krajowych" oraz stworzenie nagrody Grand Prix całego Konkursu. Nagroda przyznawana jest z pominięciem kategorii, a warunkiem jej otrzymania jest zdobycie najwyższej oceny ogólnej, podanej do trzeciego miejsca po przecinku. Po raz pierwszy w historii Konkursu, Grand Prix otrzymał Miód Pitny Półtorak Jadwiga, pochodzący ze Spółdzielni Pszczelarskiej APIS.

Najważniejszą jednak zmianą w tegorocznej edycji Konkursu było podniesienie, w stosunku do ubiegłych lat, kryteriów przyznawania medali. W każdej grupie przyznano jeden medal złoty, pod warunkiem uzyskania przez wyrób oceny ogólnej z co najmniej 4,4 punktami, jeden medal srebrny - pod warunkiem uzyskania oceny ogólnej co najmniej 4,2 punktami oraz medal brązowy - 4,0 punkty.

Do tegorocznego konkursu zgłosiło się 15 firm - producentów i importerów win, miodów pitnych i wyrobów winiarskich. Zgłoszono aż 82 produkty, które zakwalifikowano do 12 kategorii głównych, podzielonych na  40 podkategorii. Wszystkie wyroby walczyły o uznanie Jury. To zaś składało się z niezależnych ekspertów winiarskich sommelierów, technologów i profesorów akademickich oraz dziennikarzy.

(maj)