Bogate źródło białka
Wśród produktów zawierających najlepiej przyswajalne białko pochodzenia roślinnego soczewica zajmuje drugie miejsce, zaraz po soi. Ludzki organizm przyswaja aż 85% protein dostarczanych wraz z tymi zielonymi lub czerwonymi ziarnami. Dzięki temu stały się one alternatywą dla osób niespożywających mięsa.
Doskonały składnik w kuchni
Wśród wielu dostępnych odmian soczewicy najpopularniejsze to soczewica czerwona i zielona. W ofercie marki Halina dostępne są one w opakowaniach 500 g. Soczewica czerwona nie wymaga namaczania przed gotowaniem i łatwo się rozgotowuje, dlatego doskonale sprawdzi się jako składnik pożywnych, rozgrzewających zup oraz sosów. Z kolei odmiana zielona ma bardzo delikatny smak i po ugotowaniu jest sypka. Ze względu na swój niebanalny kształt i konsystencję, zielone ziarna najczęściej wykorzystywane są w przygotowywaniu sałatek, pierogów oraz past kanapkowych. Hitem ostatnich lat jest pasztet z soczewicy, który swoim smakiem doskonale imituje ten powstały z mięsa.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę:
www.halina.eu Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
Produkt: Soczewica czerwona marki HalinaDostępne opakowania: 500g
Cena detaliczna: ok. 6 zł
Produkt: Soczewica zielona marki HalinaDostępne opakowania: 500g
Cena detaliczna: ok. 6 zł