Z rynku FMCG

tropextrakt z nową lokalizacją w Kielcach

Środa, 13 kwietnia 2016
Szybkie dostawy dla sektora produktów żywnościowych i napojów.
Kielce/Frankfurt, 12 kwietnia 2016 r. - tropextrakt, jeden z wiodących dostawców egzotycznych pulp, soków oraz wyciągów owocowych i roślinnych dla sektora produktów żywnościowych i napojów w Europie, otworzył w Kieleckim Parku Technologicznym nową siedzibę. Celem jest jeszcze szybsze pokrywanie zapotrzebowania polskich klientów na surowce stosowane np. do produkcji napojów.

Od ponad dziesięciu lat tropextrakt gmbh zaopatruje klientów sektora produktów żywnościowych i napojów w Polsce. "Dzięki lokalizacji w Kielcach możemy jeszcze szybciej reagować na potrzeby naszych klientów i zaopatrywać ich w innowacyjne surowce do napojów, wyrobów mleczarskich oraz wielu innych zastosowań - mówi Ingo Kniepert, prezes i założyciel tropextrakt. - Polska jest gospodarką wschodzącą z licznymi konsumentami oraz dużym zapotrzebowaniem na egzotyczne produkty z owoców i roślin".

Kompletny asortyment surowców oraz rarytasy z dalekich krajów

Dla dynamicznie rozwijającego się rynku artykułów żywnościowych i napojów, dział handlowy oferuje kompletny asortyment. Obejmuje on znane surowce, takie jak guarana, acerola, mate i jagody acai, jak również surowce mniej popularne, takie jak słodki owoc umbu, który pasuje dobrze do agrestu i śliwki lub owoc yuzu, którego aromat i smak przypomina połączenie mandarynki i grejpfruta. "W zależności od zastosowania dostarczamy surowce jako pulpa, sok, koncentrat z soku, płatki, proszek lub ekstrakt". Asortyment obejmuje również surowce dla producentów suplementów diety.

Laboratorium aplikacyjne opracowuje receptury oraz gotowe napoje

"Innowacyjne surowce są szczególnie poszukiwane w Polsce" - kontynuuje pan Kniepert. Zdaniem pana Knieperta konsumenci w Polsce są dużo bardziej otwarci niż w Niemczech. Lubią oni testować nowe produkty. Popularne są przykładowo napoje z drobinkami owoców, np. kawałkami aloesu lub nietypowe połączenia smakowe. "Dla tego rynku powstają całkowicie nowe napoje i kierunki smakowe. Oprócz surowców tropextrakt dostarcza również ‘know-how’ dla swoich klientów: "W naszym laboratorium osoby opracowujące produkt znają bardzo dokładnie gust konsumentów gotowych na eksperymenty. Opracowują oni receptury np. soków, napojów orzeźwiających, lemoniad, mrożonych herbat i napojów energetyzujących. Klienci wykorzystują chętnie usługę tworzenia receptur jako inspirację dla własnych zastosowań lub zlecają naszym ekspertom opracowanie nowych produktów do wprowadzenia na rynek. Na życzenie klienta możemy stworzyć gotowy napój wraz z butelkowaniem". Laboratorium aplikacyjnym kieruje doświadczona w produkcji napojów technolog, która wcześniej przez siedem lat pracowała dla polskiego producenta napojów.

Więcej informacji na: www.tropextrakt.com/pl

O tropextrakt

tropextrakt, od chwili powstania w 2002 r., specjalizuje się w imporcie i sprzedaży egzotycznych i niszowych surowców owocowych dla sektora produktów żywnościowych. Od 2015 r. przedsiębiorstwo ma swoje przedstawicielstwo w Kieleckim Parku Technologicznym. Do odbiorców soków owocowych, koncentratów soków owocowych, pulp i sproszkowanych koncentratów soków owocowych oraz wyciągów owocowych i roślinnych należy w pierwszym rzędzie sektor napojów, jak również zakłady przetwórstwa mleczarskiego, przemysł cukierniczy oraz producenci suplementów diety. Dla europejskiego sektora napojów i soków tropextrakt dostarcza nie tylko surowce pierwszej klasy, ale również kreatywne receptury do różnych zastosowań produktów. Na życzenie również produkty gotowe do wprowadzenia na rynek. W przypadku swoich dostawców tropextrakt zwraca uwagę na przestrzeganie europejskich standardów jakościowych, uczciwe warunki pracy oraz przejrzystość łańcucha dostaw - od zbiorów poprzez przetwórstwo aż po transport do klienta.



źródło: CP PAP


tagi: Biznes , Handel , Marketing , Nauka , Technologie , Gospodarka , Badania , Gastronomia , HoReCa , innowacje , restauracje , tropextrakt Polska Sp. z o.o. ,