Z rynku FMCG

  • Najlepsze polskie produkty mleczne

    Wtorek, 25 kwietnia 2017

    Młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku oraz ich goście z gorącej Portugalii – rówieśnicy z Escola Secundária Alcaides de Fariaw w Barcelos 24 kwietnia uczestniczyli w kolejnym spotkaniu w ramach projektu „Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku”. Ta kulturalno-kulinarna wymiana była niebywałą okazją do zaprezentowania wysokiej jakości polskich artykułów... Czytaj więcej »

  • Co dobrego do jedzenia na majówkę?

    Wtorek, 25 kwietnia 2017

    Majówka coraz bliżej. A oczekiwanie na nią jest w tym roku tym bardziej niecierpliwe, że wielu z nas będzie miało aż pięć dni wolnych od pracy. Jeśli tylko pogoda dopisze, jak co roku ruszymy na zagraniczne wyjazdy, krajowe wycieczki, pikniki, a przede wszystkim z przytupem rozpoczniemy sezon grillowy. Radzimy, co dobrego do jedzenia można przygotować na tegoroczną majówkę! Czytaj więcej »

  • Wiosna – idealny okres na spędzanie czasu na świeżym powietrzu i nabieranie nowych sił witalnych. Wielu z nas już naoliwiło łańcuchy w rowerach, odnalazło rolki, napompowało piłki i ruszyło na łono natury. Im bliżej wakacji tym częściej i chętniej będziemy aktywnie spędzać czas poza domem. Jak zatem tracić zbędne kilogramy nie tracąc energii podczas wielogodzinnej... Czytaj więcej »

  • Sportowy debiut „Bossmana”

    Wtorek, 25 kwietnia 2017

    „Bossman” to najnowszy batonik „Bałtyku”. Powstał z myślą o osobach aktywnych, aby dostarczyć im zdrowej energii pochodzącej z naturalnych składników. „Bossman” zadebiutował podczas prestiżowych zawodów sportowych „Duathlon Przywidz”, które odbyły się w sobotę, 22 kwietnia na Kaszubach. Czytaj więcej »

  • Dobrane pary prosto z natury!

    Poniedziałek, 24 kwietnia 2017

    Wiele słyszy się o diecie rozdzielnej i nie łączeniu produktów z różnych grup piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, ale czy takie działanie ma swoje naukowe uzasadnienie? Jak powinno dobierać się produkty, by przynosiły tylko korzyści dla naszego organizmu? Gdzie szukać inspiracji? Czytaj więcej »

  • Wiodący polski producent wysokiej jakości kiełbas i wędlin – ZM Henryk Kania S.A. – zostały partnerem piłkarskich Mistrzostw Polski i Mistrzostw Świata Dzieci z Domów Dziecka organizowanych przez Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial“. Imprezy odbędą się w Warszawie odpowiednio 29 kwietnia oraz 15 i 16 lipca. Czytaj więcej »

  • Sertop w zagranicznych sieciach handlowych

    Poniedziałek, 24 kwietnia 2017

    Tyski producent serków topionych w dalszym ciągu może rozwijać się na europejskich rynkach, gdyż firma uzyskała na kolejny rok przedłużenie certyfikatów BRC oraz IFS. Są one niezbędne dla dostawców niemieckich, francuskich czy brytyjskich sieci handlowych, a także niektórych sieci zrzeszonych w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji (POHiD). Certyfikaty są przyznawane firmom... Czytaj więcej »

  • Królewskie na dłużej z Legią

    Poniedziałek, 24 kwietnia 2017

    Piwo nr 1 w regionie i piłkarski mistrz Polski tworzą idealne partnerstwo oparte na warszawskim charakterze. Sponsor i nowe władze klubu ogłaszają przedłużenie umowy o kolejne trzy lata. Czytaj więcej »

  • Na temat tłuszczów spożywczych krąży coraz więcej mitów. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy. Eksperci zauważają, że w rzeczywistości jest jednak odwrotnie – zawiera on bowiem 90 proc. tłuszczów nasyconych, których wedle oficjalnych rekomendacji instytucji naukowych należy unikać. Mimo złych opinii spośród tłuszczów stałych zdecydowanie zdrowszy jest tłuszcz... Czytaj więcej »

  • Fresh Market 2017 to spotkanie dostawców świeżych owoców i warzyw z kupcami reprezentującymi sieci handlowe. Tegoroczna, Jubileuszowa X-Edycja, odbędzie się 21 września w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. W ciągu dziewięciu lat Fresh Market zyskał uznanie zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Z roku na rok wzrasta zainteresowanie wydarzeniem wśród... Czytaj więcej »

  • Zakończyła się akcja „Uśmiechnij się z Lay’s”, w której konsumenci mogli, ciesząc się smakiem chipsów, przekazywać swój uśmiech dalej, aby pomóc innym. Wystarczyło, by zrobili sobie selfie z paczką Lay’s i pamiętali o specjalnym hashtagu. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu tysięcy Polaków marka Lay’s udzieli pięciu fundacjom charytatywnym pomocy finansowej o łącznej... Czytaj więcej »

  • Już 24 kwietnia obchodzić będziemy Europejski Dzień Śniadania. Z tej szczególnej okazji Rama zaprasza wszystkich na degustację pysznych, idealnych na pierwszy posiłek kanapek z Ramą Classic. Będą one rozdawane w 9 największych polskich miastach od 24 do 27 kwietnia, w godzinach porannych 7:30-9:30. Czytaj więcej »

  • Sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczęła rekrutację na ponad sto nowych stanowisk pracy do nowopowstającego centrum dystrybucji koło Pruszkowa. Obiekt o powierzchni ponad 10 tys. mkw. rozpocznie swoją działalność w drugim kwartale 2017 r. Czytaj więcej »

  • Polacy odwiedzają cukiernie i lodziarnie średnio 2-3 razy w miesiącu i wydają zazwyczaj jednorazowo od 10 do 20 zł. Najczęściej odwiedzane są lokalne, nie sieciowe cukiernie i lodziarnie. Spośród sieciowych cukierni i lodziarni najbardziej znane są marki Grycan oraz E.Wedel, a najczęściej odwiedzane Grycan i Cukiernie Sowa. 25% osób zamierza w przyszłości częściej jeść cos... Czytaj więcej »

  • Sieci supermarketów w ostatnich miesiącach stały się przedmiotem zainteresowania dużych firm, inwestorów, a przede wszystkim klientów. Może i dla tego segmentu rynku detalicznego nadchodzą lepsze czasy? Czytaj więcej »

  • W minioną sobotę, w samym sercu Borów Tucholskich, dzięki współpracy marki Gzella i Nadleśnictwa Osie rozpoczęto kolejny etap prowadzonej od lat akcji „Chrońmy Bory”. Działanie ma na celu szerzenie świadomości proekologicznej wśród pracowników firmy i mieszkańców regionu. Do akcji sadzenia 2-letnich sadzonek brzozy włączyło się łącznie kilkadziesiąt osób z całymi... Czytaj więcej »

  • 27 kwietnia odbędzie się kolejny webinar z cyklu „Omnichannel w praktyce”. Tym razem eksperci Comarch podpowiedzą m.in. jak efektywnie prowadzić sprzedaż w sklepach stacjonarnych, pop-up store’ach czy na wyspach w galeriach handlowych, jak poprawić poziom obsługi klienta, czym jest usługa Click&Collect, dlaczego już teraz warto zainwestować w urządzenia mobilne do sprzedaży w... Czytaj więcej »

  • Firma Hochland Polska miała przyjemność przedstawić swoją ofertę handlową pod marką Hochland Professional na targach Eurogastro – World Hotel, które odbyły się w Warszawie, w dniach od 5 do 7 kwietnia. Prezentowane produkty z oferty Food Service cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a obecność Hochland Polska na tych targach była dla wielu miłym zaskoczeniem. Stoisko było... Czytaj więcej »

  • Możliwość wspólnego cieszenia się świątecznym posiłkiem i radością to najpiękniejszy element świąt. Dlatego Fundacja „Dr Clown” zorganizowała wielkanocne „Gotowanie gwiazdami”, na które zaprosiła młodzież z niepełnosprawnością intelektualną i znane osobistości. Podopieczni Fundacji przy jednym stole spotkali się z Bogną Sworowską i Michałem Wiśniewskim. Czytaj więcej »

  • Większe zasoby finansowe, jakie mają do dyspozycji Polacy, nie będą wykorzystywane na doraźne okoliczności jak święta wielkanocne, lecz raczej odkładane na poważniejsze zakupy – uważa ekonomista Marek Zuber. To dlatego deklarowane na organizacje świąt wydatki nie są znacząco wyższe niż rok temu. Planom zakupowym nie przeszkodzi nawet inflacja, która powinna się utrzymywać... Czytaj więcej »

  • W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, co stawia nas na 5. miejscu w UE - wyliczyła Greenpeace Polska. Organizacja przypomina, że Wielkanoc to okres, w którym oprócz zadumy religijnej i spotkań z bliskimi, mamy też do czynienia z marnowaniem szczególnie dużych ilości żywności. Czytaj więcej »

  • Bogactwo wędlin na wielkanocnym stole

    Piątek, 14 kwietnia 2017

    Tradycja nakazuje, by na wielkanocnym stole, oprócz jajek, znalazła się cała gama potraw mięsnych. W tym okresie są one przygotowywane z niezwykłą starannością, tak by ich smak podkreślał wyjątkowość Świąt Wielkanocy po okresie postu. Czytaj więcej »

  • Coroczne ogólnopolskie wielkanocne zbiórki żywności organizowane przez Caritas i Banki Żywności odbyły się w POLOmarketach na terenie całego kraju w dniach 24-25 marca i 31 marca-2 kwietnia. W pierwszej wzięły udział 42 sklepy sklepy sieci, a w drugiej 58 sklepów. W sumie zebrano blisko 17 ton produktów spożywczych, które trafią do osób potrzebujących. Czytaj więcej »

  • Zdaniem ekspertów rosnące bezrobocie, presja płacowa i niedobory pracowników na rynku pracy spowodują, że zarobki w handlu detalicznym wzrosną w najbliższych latach nawet o jedną trzecią. Świadome tego sieci handlowe regularnie podnoszą wynagrodzenia i oferują coraz bogatsze pakiety świadczeń pozapłacowych. Mimo to związki zawodowe chcą, aby płace rosły szybciej i żądają... Czytaj więcej »

  • Nowy inkubator PepsiCo przekaże firmom spożywczym 25 tysięcy i 100 tysięcy euro na „świeże pomysły” w odżywianiu Czytaj więcej »

  • Firma została nominowana do prestiżowej nagrody za wspieranie akcji charytatywnych. Kapituła doceniła, m.in. jej zaangażowanie na rzecz Fundacji „Przyszłość dla dzieci”. Czytaj więcej »

  • W dniach 31 marca – 2 kwietnia Banki Żywności prowadziły w całej Polsce zbiórkę żywności na rzecz najbardziej potrzebujących. Wzięły w niej udział 24 sklepy pod szyldem Auchan. Czytaj więcej »

  • Drinks International to jeden najbardziej prestiżowych magazynów branży alkoholowej na świecie. Od siedmiu lat jego redakcja publikuje ranking „The World’s Most Admired Wine Brands”. W tegorocznej edycji jako najbardziej uznaną markę win 2017 roku wybrano hiszpańską winnicę Torres. To jej trzecie zwycięstwo w historii rankingu. Tuż za nią znalazły się winnice Concha y Toro i... Czytaj więcej »

  • O kondycji i znaczeniu branży mięsnej w Polsce dyskutowano wczoraj w Warszawie podczas spotkania zorganizowanego przez organizacje branżowe hodowców i przetwórców mięsa. Dyskusja przebiegała pod hasłem: „ Wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole. Wielkanoc − Mięsne Święta − Polska Tradycja”. Czytaj więcej »

  • Dynamicznie rośnie rynek cateringu świątecznego. Z pomocy profesjonalnych kucharzy korzystają przede wszystkim firmy, ale coraz chętniej także osoby prywatne, którym brakuje czasu lub chęci, by przygotować własne potrawy na wielkanocny stół. Polacy wolny czas wolą spędzać z rodziną niż w kuchni. Popularnością cieszą się potrawy tradycyjne, choć przygotowane w nieco... Czytaj więcej »