Z rynku FMCG

  • Według danych GUS za lipiec br., wskaźnik sprzedaży detalicznej znajduje się na poziomie plus 10,3 pkt, podczas gdy w czerwcu wynosił plus 9,7 pkt. To wskazuje, że utrzymują się korzystne prognozy dotyczące m.in. poziomu sprzedaży. Eksperci zwracają jednak uwagę, że utrzymanie takiej dynamiki wymaga od sprzedawców większej kontroli nad oferowanymi produktami. Coraz większą... Czytaj więcej »

  • Butelka wódki Björn, produkowanej przez BZK Alco, znalazła się w finale jubileuszowej 25. edycji konkursu Dobry Wzór. Instytut Wzornictwa Przemysłowego wyróżnia w ten sposób najlepiej zaprojektowane produkty i usługi dostępne na polskim rynku. To pierwsza butelka mocnego alkoholu w finale tego konkursu w kategorii „Grafika użytkowa i opakowania”. Czytaj więcej »

  • Pierwszy Polski gin o smaku trusawkowym

    Piątek, 03 sierpnia 2018

    Piękna butelka i zachwycający smak – takie są pierwsze opinie konsumentów o całkowitej nowości na polskim rynku – ginie stworzonym z myślą o kobietach i dla kobiet – a mowa o Pink Gin Strawberry od Henkell & Co. Polska. Mimo krótkiej obecności na rynku różowy trunek zrobił furorę wśród pań, które długo czekały na tak kobiecy akcent na półce z alkoholami. Czytaj więcej »

  • Przyszłość bliższa i dalsza

    Piątek, 03 sierpnia 2018

    Czerwiec tylko pozornie był zarówno w handlu detalicznym, jak i dystrybucji hurtowej miesiącem spokojnym, nieprzynoszącym większych zmian na tym rynku. Pozornym dlatego, iż zachodziły na nim procesy, które mogą mieć znaczący wpływ na przyszły kształt polskiego handlu. Czytaj więcej »

  • Mondi Simet świętuje rozbudowę zakładu

    Piątek, 03 sierpnia 2018

    W styczniu 2017 roku międzynarodowy producent opakowań z papieru – firma Mondi – ogłosiła plany rozbudowy swojego zakładu Mondi Simet, zlokalizowanego pod Poznaniem, o możliwości produkcji opakowań z tektur ciężkich (tzw. heavy-duty). Dwudziestego czerwca br. zakład Mondi Simet oficjalnie otworzył swoje drzwi dla międzynarodowych oraz lokalnych gości, którzy mogli zapoznać... Czytaj więcej »

  • Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” ma otwarty charakter: udział w atestacji żywności jest bezpłatny, swoje propozycje mogą zgłaszać producenci różnego rodzaju artykułów spożywczych, także tych sygnowanych marką własną. Bardzo urozmaicona była gama wyrobów, które zostały zakwalifikowane do udziału w minionym audycie. Czytaj więcej »

  • Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ogłasza drugą edycję ogólnopolskiego konkursu na domowy cydr Mistrz Cydru 2018. Do udziału zaprasza cydrowników amatorów i producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. Mistrza Cydru 2018 poznamy 15 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Czytaj więcej »

  • PR Hub dla Tetra Pak

    Czwartek, 02 sierpnia 2018

    PR Hub opracowała strategię komunikacji najnowszej inwestycji firmy Tetra Pak na rzecz zwiększenia skali recyklingu opakowań kartonowych w Polsce. Celem działań jest poszerzenie wiedzy społeczeństwa w zakresie ekologicznego charakteru opakowań kartonowych oraz zachęcenie do postaw służących środowisku naturalnemu. Czytaj więcej »

  • Sięgając po piwo, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, kto stoi za złotym trunkiem, który z taką przyjemnością spożywamy. Co roku w pierwszy piątek sierpnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara, czyli święto wszystkich tych, którzy sprawiają, że piwo cieszy nas swoim smakiem i aromatem, bogactwem gatunków. Czytaj więcej »

  • Majonez Kielecki lekki, jeden z najnowszych produktów Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem", otrzymał certyfikat jakości Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". Czytaj więcej »

  • Pasta World Championship to międzynarodowy konkurs kulinarny organizowany już od siedmiu lat przez akademię Barilla. W drugiej połowie października do Mediolanu zjadą się najzdolniejsi młodzi kucharze z całego świata. Wśród osiemnastu kandydatów na mistrza włoskiej pasty jest Polak – Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie. Czytaj więcej »

  • Po latach przygotowań, Susie Goodall wyruszyła w nieprzerwaną, solową podróż dookoła świata w ramach Golden Globe Race 2018. Jest jedyną kobietą i najmłodszym zawodnikiem spośród 19 żeglarzy, którzy spróbują ukończyć regaty bez żadnej pomocy z zewnątrz i bez nowoczesnego wyposażenia, odtwarzając warunki oryginalnej trasy wygranej przez Sir Robina Knox-Johnstona w 1969... Czytaj więcej »

  • McDonald's przedstawia MacCoins

    Środa, 01 sierpnia 2018

    Aby uczcić 50. rocznicę powstania jednego z najsłynniejszych burgerów na świecie, McDonald's postanowił stworzyć MacCoina, okolicznościową globalną walutę, która będzie dostępna w limitowanej serii, w 50. krajach na świecie. Kolekcjonerskie monety wydane zostały w pięciu unikatowych wzorach, z których każdy reprezentuje jedną dekadę obecności Big Maca na rynku. Wartość... Czytaj więcej »

  • Od dziś żyjemy na ekologiczny kredyt

    Środa, 01 sierpnia 2018

    Tylko 212 dni zajęło nam w tym roku wykorzystanie zasobów Ziemi, które z założenia powinny wystarczyć na cały rok. 1 sierpnia jest w tym roku Dniem Długu Ekologicznego, czyli punktem, od którego zaczynamy żyć na ekologiczny kredyt. Granica ta cały czas się przesuwa. 30 lat temu roczny budżet planety przekraczaliśmy w połowie października. By zadbać o planetę, wystarczy... Czytaj więcej »

  • Po roku udanej współpracy Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej oraz Lidl Polska przedłużają współpracę w ramach Karty Dużej Rodziny na kolejny rok – nowe porozumienie obejmuje okres od 1 sierpnia 2018 do 31 lipca 2019 r. Widząc potrzebę wsparcia rodzin wielodzietnych, sieć Lidl Polska ponownie zaproponuje specjalną ofertę dla beneficjentów programu m.in.: rabaty na... Czytaj więcej »

  • Modelka przyznaje, że brak jej samozaparcia, które jest niezbędne, by wytrwać w postanowieniach jakiejkolwiek diety. Jednak mimo że nie stosuje żadnych restrykcyjnych metod odchudzania, to po urodzeniu dwójki dzieci wciąż zachwyca idealną figurą. Utrzymanie szczupłej sylwetki z pewnością ułatwiają jej uwarunkowania genetyczne. Poza tym modelka zdrowo się odżywia i prowadzi... Czytaj więcej »

  • Marka Wawel przygotowała dla swoich fanów wyjątkową atrakcję – pierwszą tego typu interaktywną ciężarówkę pełną słodyczy, gier i aplikacji, która właśnie wyruszyła w swoją premierową trasę po całej Polsce. Tylko w tym sezonie odwiedzi łącznie kilkadziesiąt polskich miast. Wszystkim eventom z Wawel Truckiem towarzyszyć będzie moc atrakcji, niezapomniana zabawa i... Czytaj więcej »

  • W Polsce każdego roku marnuje się około 9 mln ton jedzenia wartego ok. 14 mld euro. Na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty. Przeterminowane produkty i ich późniejsza utylizacja to również problem sprzedawców, którzy notują przez to straty finansowe. W walce ze zjawiskiem marnowania żywności mogą pomóc nowe technologie, które zmieniają... Czytaj więcej »

  • Coca-Cola w Polsce rozszerza swoją obecność w sektorze FMCG, wprowadzając innowacyjną markę AdeZ®, nowość rynkową. Premiera gamy autorskich produktów i otwarcie się firmy na nowe kategorie wpisują się w rosnący segment napojów na bazie roślin i konsumencką potrzebę rozszerzania i urozmaicania diety poprzez zwiększenie spożycia produktów roślinnych. Coca-Cola konsekwentnie... Czytaj więcej »

  • Do końca lipca br. dzieci pracowników Grupy Eurocash oraz personelu zatrudnianego przez jej franczyzobiorców i partnerów mogą aplikować do kolejnej edycji Programu Stypendialnego „Spełniaj marzenia!”. Jak co roku, Fundacja Grupy Eurocash przyzna do 150 stypendiów dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz studentów. Czytaj więcej »

  • Zachęcając klientów do zdrowego odżywiania Kaufland zaprojektował w swoich sklepach „Aleje Zdrowia”, dzięki którym klienci z łatwością odnajdą wysokiej jakości produkty niezbędne do prowadzenia zdrowej kuchni. Czytaj więcej »

  • Już za chwilę, w sierpniu rozpoczynają się zbiory śliwki w Kalifornii. Region słynie nie tylko z bycia technologiczną kolebką - Doliną Krzemową, ale i z najlepszych suszonych śliwek. Unikalny proces i wysokie standardy produkcji sprawiają, że nie sposób pomylić ich z innymi. Jakość kalifornijskich śliwek doceniają zarówno profesjonalni kucharze, specjaliści ds. żywienia,... Czytaj więcej »

  • Innowacyjne małe i średnie przedsiębiorstwa mogą pozyskać finansowanie dłużne objęte gwarancją Europejskiego Funduszu Inwestycyjnego. Umowa, zawarta w końcówce maja między EFI i CVI Dom Maklerski, zapewnia 200 mln euro na takie finansowanie polskich MŚP. Pierwsze umowy zostaną podpisane w najbliższych tygodniach. Maksymalna kwota finansowania private debt przypadająca na jeden... Czytaj więcej »

  • Polska będzie Mistrzem Świata?

    Czwartek, 26 lipca 2018

    Przekonamy się o tym już 29 lipca, gdy rozegra się finał VI Mistrzostw Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej – największego na świecie turnieju dla podopiecznych placówek opiekuńczo-wychowawczych. Po raz kolejny młodzi piłkarze z 28 krajów wybiegną na murawę warszawskiego stadionu Legii, a kibicować im będą nie tylko tysiące warszawiaków, ale również gwiazdy... Czytaj więcej »

  • Sieć hurtowni MAKRO Polska poszerzyła swoją ofertę papryczek chili o odmiany Trinidad Scorpion i Carolina Reaper – najostrzejsze papryki według Księgi Rekordów Guinnessa. Czytaj więcej »

  • W corocznym, prestiżowym konkursie IWSC oceniającym jakość alkoholi z całego świata, produkowana przez CEDC International wódka Husaria zdobyła srebrny medal. Czytaj więcej »

  • Mimo że w Polsce nie prowadzi się badań nad produktami GMO na szeroką skalę, technologowie żywności wykorzystują genetykę do wprowadzania na rynek nowych odmian. Stosując tradycyjne metody modyfikacji genetycznej, czyli dobór takich mikroorganizmów, które mogą żyć w symbiozie, można stworzyć rośliny odporniejsze na suszę, choroby lub zapewniające lepsze plony. Pomogą w tym... Czytaj więcej »

  • Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Tłuszcze trans (TFA) uznawane są za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Czytaj więcej »

  • Król puszczy na polskich stołach

    Wtorek, 24 lipca 2018

    Wśród kucharzy amatorów dziczyzna uważana jest za mięso trudne i skomplikowane w obróbce. To pokutujący mit wynikający ze słabej znajomości tradycyjnej kuchni - obecnie niszowej, a kiedyś bardzo popularnej w naszym kraju. Jednym z najszlachetniejszych, a zarazem najzdrowszym rodzajów dziczyzny jest mięso jelenia. Zawiera dużo zdrowego białka, obfituje w witaminy i minerały... Czytaj więcej »

  • W tym roku Żywiec Zdrój świętuje 10. edycję programu „Po stronie natury”, jednego z najdłużej prowadzonych projektów proekologicznych w Polsce. Z tej okazji firma stworzyła jubileuszową edycję etykiet, zdobionych unikalnymi akwarelami. Każda z nich zainspirowana została pięknem miejsc, w których zrealizowane zostały działania programu. Limitowana seria jest dostępna w... Czytaj więcej »