Nowości

Przygotowania do świąt z Majonezem Kieleckim

Wtorek, 26 listopada 2019
Kiedy za oknami ubywa dnia a przybywa nocy i kiedy słupki rtęci lecą w dół – w sposób naturalny pojawia się w nas apetyt na coś treściwego, dobrze doprawionego, z kremowym sosem, a najlepiej pod majonezową pierzynką! Najwyższy czas przypomnieć sobie wigilijne przepisy na śledzie z ziemniakami, jabłkiem i rodzynkami oraz na ukochaną sałatkę z Majonezem Kieleckim. Przepyszna tradycja!
Przygotowania do świąt czas zacząć! Niektórzy z domowników nie mogą już się doczekać – nie tylko Ci najmłodsi, którzy dopiero odkrywają domowe, bożonarodzeniowe przysmaki, ale także seniorzy i seniorki – wytworni smakosze oraz fantastyczne kucharki, które po wypróbowaniu wszystkich majonezów świata, na liście świątecznych zakupów bez zawahania umieszczają Kielecki.

Przygotowania do świąt

Przygotowania do świąt mogą być przyjemnością oraz elementem rodzinnej tradycji – chwilą, kiedy w gorączce innych obowiązków pochylamy się nad przepisami oraz decydujemy, które z tradycyjnych potraw pojawią się w tym roku na stole. A także jakim współczesnym i niecodziennym przysmakiem chcemy zaskoczyć oraz ucieszyć gości…

Grudniowe kulinarne eksperymenty to ulubione zajęcie osób zafascynowanych gotowaniem. Na kilka tygodni przed Wigilią można zacząć kompletować listy zakupowe oraz uzupełniać kolekcję przepisów do wykorzystania. Nowe potrawy warto najpierw wypróbować, żeby niespodzianka przypadła do gustu zarówno domownikom, jak i zaproszonym gościom.

Majonez Kielecki na Wigilijnym stole

Kiedyś był śledź, cebula, ziemniaki oraz jabłka i z tych najprostszych składników każda gospodyni domu potrafiła wyczarować co najmniej 12 potraw. Dziś na stołach nie brakuje też łososia, tuńczyka, owoców morza, sushi, oliwek czy kaparów – smaków świata przybywa, co nie zmienia faktu, że w ponad połowie polskich domów ryby, wędliny oraz jajka z kawiorem serwowane są z dodatkiem klasycznego i ponadczasowego majonezu. Mowa o Kieleckim.

Słoiki Majonezu Kieleckiego to magiczny magazyn dobrych wspomnień. Dotyczy to zarówno tych, którzy nie odmawiają mięsa ani nabiału, jak i wegetarian. Wszyscy oni uwielbiają jego wyrazisty, niezmienny od 60-ciu lat smak oraz kremową konsystencję.

Bożonarodzeniowa tradycja i pomyślny nowy rok

Żeby tradycji stało się zadość, na Wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia oraz śledzi, a w pierwszym Dniu Bożego Narodzenia – karkówki, boczku oraz sałatki z gotowanych warzyw, jajek, kiszonego ogórka oraz zielonego groszku podawanej z Majonezem Kieleckim. W małych salaterkach na świątecznym stole mogą też pojawić się żurawina, chrzan, korniszony i marynowane grzybki.

Specjalnością wielu domów są też potrawy w galarecie – plastry mięs albo tradycyjne zimne nóżki. Grzybiarze z dumą dzielą się suszoną kolekcją prawdziwków, wędkarze natomiast popisują się rybami w occie oraz ziołowej zalewie. Jest w czym wybierać i jest się czym dzielić.

Suto zastawiony świąteczny stół będzie zapowiedzią pomyślnego, nowego roku. A czas spędzony z rodziną przy ulubionych przysmakach – bezcennym prezentem oraz wspomnieniami na kolejne lata.  



tagi: Majonez Kielecki , WSP „Społem” Kielce ,