Nowości

Pasztet wegetariański

Wtorek, 12 listopada 2019
Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie.
Składniki (forma keksówka):

•    500 g marchewki (obranej)
•    100 g pomidorów suszonych
•    100 g suchej kaszy jaglanej
•    1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
•    2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
•    3 szalotki
•    5 ząbków czosnku
•    olej rzepakowy Rapso do smażenia
•    2 jajka rozmiar L
•    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
•    3/4 łyżeczki papryki wędzonej
•    3 łyżeczki papryki słodkiej
•    1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
•    2–3 łyżeczki curry
•    1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
•    sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.
  3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.
  4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.



tagi: VOG Polska Sp. z o.o., pasztet wegetariański,