Nowości

Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Piątek, 08 listopada 2019
Jesień to bez wątpienia okres, kiedy w kuchni króluje dynia. Podajemy ją pod różnymi postaciami – przepysznej i sycącej zupy krem, dyniowych placuszków czy nawet wersji na słodko. Dla wielbicieli dipów i wytrwanych kremów do smarowania pieczywa, mamy przepis na jesienną pastę z dynią w roli głównej.
Składniki:
  • 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartych migdałów BackMit
  • 250 ml oleju rzepakowego Rapso
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni czę-sto przy tym mieszając.
  2. Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie mie-szając.
  3. Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.
  4. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.
  5. Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.



tagi: Rapso , BackMit , pasta z dyni , papryki i suszonych pomidorów ,