Advertisement

Wiadomości

Hochland dba o zrównoważony rozwój

Poniedziałek, 12 sierpnia 2019
Długofalowa współpraca z dostawcami mleka to dla Hochland Polska jeden z priorytetów. Dostawcy są starannie dobierani i objęci wymagającymi procedurami, potwierdzającymi spełnienie standardów w zakresie jakości, bezpieczeństwa czy wpływu na środowisko naturalne. Dzięki unikalnemu modelowi współpracy Hochland zna osobiście wszystkich dostawców, a z większością współpracuje od wielu lat. Możliwość realizacji wspólnych projektów na partnerskich zasadach, umacnia relacje i pozwala sprostać wyzwaniom stawianym przez konsumentów.
Tradycją jest konkurs na najlepszego dostawcę mleka, organizowany od 20-tu lat. Na początku sierpnia odbyła się tegoroczna finałowa Gala Konkursu na Najlepszego Dostawcę Hochland Polska. Uroczystość zaszczycił swoją obecnością Maciej Fiszer, fotograf, który przez ostatni rok przygotowywał album o krowach “White & Black”, robiąc przepiękne zdjęcia w gospodarstwach dostawców. Wybrane prace, pięknie wyeksponowane,  można było podziwiać w czasie Gali. W tym roku kolejny raz współzawodnictwo w konkursie odbywało się w pięciu kategoriach: „Największa ilość mleka”, „Najlepsza jakość mleka”, „Największy wzrost ilości mleka”, „Dobrostan zwierząt” oraz „Rozwiązania proekologiczne sprzyjające środowisku”. W każdej kategorii nagrodzono pięć gospodarstw. Szczególnie istotny podczas oceny dobrostanu zwierząt był sposób ich utrzymania – odpowiednie legowiska, wentylacja budynków inwentarskich, ilość światła oraz dobra kondycja zwierząt. Najlepszej jakości mleko może dać tylko krowa żyjąca w odpowiednich warunkach, która jest zdrowa i żywiona w sposób zbilansowany, czyli w dobrostanie. Optymalne środowisko, dostęp do wody i paszy, utrzymywanie odpowiedniej temperatury, zapewnienie wentylacji, zminimalizowanie czynników stresogennych czy zapewnienie możliwości swobodnego poruszania się, to podstawa odpowiedniej hodowli zwierząt.  Kategorie konkursu bezpośrednio odwołują się do wartości do jakich dąży firma Hochland – pewność konsumenta, że otrzymuje produkt najwyższej jakości wyprodukowany we współpracy ze świadomym, posiadającym dużą wiedzę, dbającym o środowisko oraz swoje zwierzęta, rolnikiem.

W Hochland, w ramach programu partnerstwa, dostawcy mleka znajdują nie tylko stałego odbiorcę surowców, ale mogą modernizować swoje gospodarstwa dzięki wsparciu finansowemu, mają też szansę uczestniczyć w szkoleniach. Hochland Polska skupuje mleko od ponad 600 gospodarstw, które podlegają restrykcyjnym procedurom stosowanym dla uzyskania produktu najwyższej jakości. W tych wszystkich gospodarstwach krowy mogą być karmione wyłącznie paszą pozbawioną GMO, czyli organizmów modyfikowanych genetycznie. Szczegółowe wymagania obejmują także utrzymanie dobrostanu zwierząt, dbałość o ekologię i środowisko naturalne, a także ochronę żywności.

Cieszy nas, że nasi dostawcy rosną razem z nami, zwiększają ilość mleka, starają się o to, by zwierzęta przebywały w jak najlepszych warunkach, by miały zapewniony komfort. Rolnicy doskonale wiedzą, że wszystko zaczyna się od dobrostanu, dostrzegają coraz bardziej powiązanie jakości z wydajnością, dbają też o środowisko, stosując bardzo ciekawe i nowatorskie rozwiązania w swoich gospodarstwach. Dbałość o wysoką jakość serów ma swój początek właśnie u dostawców mleka, w ich gospodarstwach. W związku z tym stawiamy na długofalową współpracę z rolnikami, wspólnie dbając zarówno o wysoką jakość mleka, jak i rozwój gospodarstw. Przez to zyskują konsumenci, bo możemy im dostarczać zdrowe, bezpieczne produkty z surowców najwyższej jakości. – powiedział Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.

Hochland istnieje na polskim rynku od początku lat 90-tych. W Polsce działają dwa zakłady – w Kaźmierzu i Węgrowie. Hochland, Almette, Valbon to wiodące na rynku marki, pod którymi kryje się cała gama produktów, dostępna także dla rynku HoReCa. Doskonały smak i jakość zawdzięczają najlepszym surowcom i technologiom.



tagi: Hochland, zrównoważony rozwój,