Warto wiedzieć, że autorem przepisu jest szef kuchni Dworu Korony Karkonoszy, Roberta Muzyczka:
Składniki na ciasto:mąka - 250 gram
masło - 100 gram
drożdże - 30 gram
jajko - 2 sztuki
Śmietana 18% - 2 łyżki
mleko - 1 łyżka
cukier - ¼ łyżeczki
Sól do podkreślenia smaku
Farsz:Filet z łososia - 200 gram
Ser Edamski MSM Mońki - 150 gram
koperek - ½ pęczka
Papryka świeża czerwona - ½ sztuki
Sól/ pieprz do podkreślenia smaku
Sezam czarny lub biały do posypania
Jak zrobić ciasto?
W kubku rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko i jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie farszu:
Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce łączeniem do spodu, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piec przez 40 minut.
Smacznego!
Kolejnych inspiracji kulinarnych szukaj na stronie
www.msm-monki.pl