Nowości

Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozarellą

Wtorek, 09 kwietnia 2019
Niekiedy brakuje nam czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań obiadowych i szukamy rozwiązań, które pozwolą szybko przygotować pożywny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Pełnoziarniste tortille, z bogatym, zbilansowanym pod względem składników nadzieniem, to pomysł na pożywny obiad w 20 minut.
Składniki (4 porcje):
  • puszka czerwonej fasoli Happy Frucht
  • 1 słoiczek kaparów hiszpańskich Beach Flower
  • 1 i 1/2 puszki pomidorów w całości Happy Frucht
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • doniczka świeżej bazylii
  • 1/3–1/2 łyżeczki kuminu (ilość według własnych preferencji)
  • czerwona papryka słodka (3–4 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej 
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 3 kulki sera mozzarella
  • 400 g sera żółtego, np. goudy
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Pomidory dokładnie miksujemy. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem – podsmażamy do czasu zeszklenia. Dodajemy paprykę, kumin, starty lub drobno pokrojony czosnek i podsmażamy całość 2–3 minut (redukujemy sos do odpowiedniej gęstość). Na koniec dodajemy drobno pokrojoną lub poszarpaną świeżą bazylię, całość mieszamy i wyłączamy ogień.
  2. Fasolę i kapary odcedzamy.
  3. Kulki mozzarelli kroimy w plastry, ser żółty zcieramy na tarce na dużych oczkach.
  4. Podpiekamy pojedynczo tortille na patelni (z obu stron), a po ich zdjęciu wykładamy na brzegu 1/4 składników i zawijamy. 
  5. Przekładamy gotowe tortille do nagrzanego do 80°C piekarnika i po delikatnym roztopieniu sera możemy je serwować. 
  6. Sos podajemy w oddzielnych miseczkach lub smarujemy nim tortille przed ułożeniem składników.



tagi: Tortille , przepisy kulinarne ,