Z rynku FMCG

Po czym poznać Dobrą Wołowinę? System zapewniania jakości to pewność dla Konsumenta!

Czwartek, 31 stycznia 2019
Polska wołowina HIT eksportowy

Polska wołowina od lat jest znana na całym świecie jako mięso doskonałej jakości. Nasza wołowina dopuszczona jest nawet na rynek japoński, który jest jednym z najbardziej wymagających światowych rynków pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności. 80% produkcji polskiej wołowiny trafia na eksport. Jesteśmy jednym z największych eksporterów wołowiny w UE, stanowimy bardzo silną konkurencję dla takich dużych eksporterów jak Irlandia, Hiszpania czy Francja. Bez wątpienia, aby odnosić takie sukcesy na rynkach eksportowych polska wołowina musi mieć wysoką jakość, doskonały smak i musi być całkowicie bezpieczna.

Zaufanie konsumentów

W obliczu ostatnich doniesień medialnych konsumenci mogli stracić zaufanie do polskiej wołowiny. Marginalna działalność przestępcza jednego nieuczciwego podmiotu rzuciła cień na całą branżę. Jest to wielka niesprawiedliwość dla wszystkich uczciwych zakładów, które od lat dokładają wszelkich starań, aby z roku na rok poprawiać jakość polskiej wołowiny i budować jej pozytywny wizerunek na polskim i zagranicznych rynkach. Polskie zakłady mięsne przestrzegają bardzo restrykcyjnych przepisów UE oraz przepisów polskiego prawa. Wysiłek całej branży nie może być niweczony przez haniebne wyjątki, a podmioty, które dopuszczają się tego typu praktyk muszą być ścigane i bardzo surowo karane.

Europejskie systemy jakości żywności

Podobna sytuacja utraty zaufania konsumentów miała miejsce w UK oraz w Australii kiedy pojawił się problem BSE na początku lat 90.. Rynki wołowiny dosłownie załamały się. Aby zaradzić katastrofalnej sytuacji branży zrodził sie koncept systemów jakości w produkcji wołowiny. Powstały kontrolowane przez krajowe organy systemy gwarantujące jakość i bezpieczeństwo mięsa wołowego. Krajowy system jakości wołowiny to nic innego jak ścisłe doprecyzowanie procesów (standardów systemu) na każdym etapie produkcji, począwszy od dopuszczonych do systemu ras bydła, przez standardy hodowli, dobrostanu zwierząt po przetwórstwo i dystrybucję. Drugim kluczowym elementem systemu jest stała kontrola hodowców bydła i zakładów mięsnych w systemie czy prawidłowo wypełniają jego standardy.  Poprzez specjalne oznaczenie na produkcie, że pochodzi on z systemu jakości, konsument otrzymuje 100% gwarancję bezpieczeństwa i jakości produktu. Obecnie w Anglii nie ma możliwości sprzedaży produktów wołowych w sieciach detalicznych, które pochodziłyby spoza systemu jakości.

Przykładowe oznaczenia produktów znakami krajowych systemów jakości:

1.JPG

Polski System jakości mięsa wołowego QMP (Quality Meat Program)

Mając na uwadze doświadczenie i wiedzę światowych liderów w produkcji kulinarnej wołowiny, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego postanowiło opracować przy ich wsparciu podobny System dla polskiej wołowiny. System jest optymalnie dopasowany do polskich warunków przyrodniczych i struktury polskiego rolnictwa. Powstał, aby zagwarantować Konsumentom najwyższą jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność polskiego mięsa wołowego. Został on nazwany QMP (Quality Meat Program). Standardy Systemu dokładnie precyzują każdy etap produkcji, a audyty podmiotów działających w Systemie QMP prowadzone są przez niezależne jednostki certyfikujące odpowiedzialne również za kontrolę produkcji BIO takie jak Ekogwarnacja, Biocert czy Cobico. Każdy kto wdroży standardy Systemu może ubiegać się o certyfikat QMP.  System QMP został uznany w 2008 roku przez polskiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako pierwszy krajowy System jakości żywności RR-oz-kz-076-636/08(355), a także uznany przez Komisję Europejską jako unijny System jakości. Z roku na rok przybywa certyfikowanych rolników oraz zakładów produkujących zgodnie z jego standardami. System QMP jest idealną odpowiedzią na zapotrzebowanie Konsumenta, który coraz częściej wymaga gwarancji jakości i sprawdzonego źródła pochodzenia kupowanej żywności.

Wystarczy sprawdzić etykietę

Aby rozpoznać produkt, który został wyprodukowany w systemie QMP wystarczy sprawdzić etykietę. System wymaga, aby na etykiecie znalazły się wszystkie informacje dające Konsumentowi pełną informację o pochodzeniu produktu. Oznaczenia logo systemu QMP na etykiecie mogą używać wyłącznie certyfikowani, kontrolowani producenci. Logo systemu QMP umieszczane jest niezależnie od brandów własnych producentów jako dodatkowe oznaczenie. Logo Systemu znajduje się poniżej:

2_1.JPG

Podstawowe standardy systemu QMP gwarantujące wysoką jakość mięsa wołowego

Dlaczego Dobra wołowina z certyfikatem QMP jest zawsze wyjątkowo smakowita, krucha i soczysta?
•    Bydło ras mięsnych
•    Certyfikowane pasze najwyższej jakości
•    Wolny wybieg i wysoki standard dobrostanu zwierząt
•    Kontrolowany, niski wiek uboju
•    Restrykcyjna klasyfikacja i selekcja tusz w zakładzie
•    Ścisła kontrola parametrów jakości każdej tuszy
•    Sezonowanie mięsa, które otrzymało certyfikat

WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDUJE SIĘ NA WWW.KOCHAMWOLOWINE.PL

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego



tagi: wołowina , system zapewniania jakości , rynek , sprzedaż , konsument ,