Z rynku FMCG

Polska sommelierka ukończyła Stage 1 Masters of Wine Instytut

Poniedziałek, 03 grudnia 2018
Światowej rangi polska sommelierka, Monika Bielka-Vescovi, ukończyła stage 1 Masters of Wine Instytut. To kolejne prestiżowe wyróżnienie potwierdzające kwalifikacje i zaangażowanie ekspertki w rozwój sztuki winiarskiej oraz kulinarnej. Monika Bielka-Vescovi od lat współpracuje z marką Kinga Pienińska, z którą wprowadziła pierwszą na rynku Kartę Wody.
Monika Bielka-Vescovi, Ambasadorka Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich w Polsce i amerykańskiej organizacji Women of the Vine and Spirits oraz założycielka Stowarzyszenia Kobieta i Wino, ukończyła stage 1 na prestiżowym Instytut Masters of Wine w Londynie. Jest to kolejny etap na drodze rozwijania pasji do wina i kuchni oraz potwierdzenie rosnących kwalifikacji w dziedzinie enologii. W dotychczasowym dorobku polskiej sommelierki można znaleźć tytuł Weinakadmiker z austriackiej Weinakademie Österreich w Rust, certyfikat WSET Diploma in Wines and Spirits z londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust oraz dyplom sommelierskiego kanadyjskiego International Sommelier Guild, które dobitnie podkreślają profesjonalizm, z jakim działa dyrektorka i założycielka Szkoły Sommelierów.

Stąd też współpraca Moniki Bielki-Vescovi z marką wody Kinga Pienińska, która rozpoczęła się w 2014 roku wprowadzeniem pierwszej na rynku Karty Wody. Opracowana z myślą o smakoszach, pomaga dobrać najlepszy rodzaj wody do zamawianych dań i win. „Dzięki niezwykłej delikatności Kinga Pienińska subtelnie podkreśla smak potraw i win, nie dominując ich. Sprzyja temu średni poziom mineralizacji oraz właściwości, uzyskane za sprawą naturalnego pochodzenia Kingi Pienińskiej, czerpanej z głębin Pienińskiego Parku Narodowego” – mówi Monika Bielka-Vescovi. Wyspecjalizowani hydrosommelierzy oraz amatorzy subtelnych smaków potrafią docenić wynikające z pochodzenia wody walory smakowe. Kingę Pienińską charakteryzuje krystaliczna czystość i zdrowotne właściwości. „Pierwotna budowa geologiczna Pienin działa jak naturalny filtr, który nadaje wodzie dyskretny i ożywczy smak, wydobywający kompozycję dań głównych i odświeżający kubki smakowe” – dodaje sommelierka.

Sztukę smakowania i podawania wody coraz częściej doceniają tak restauratorzy, jaki i sami konsumenci, którzy są zainteresowani marką wody podawanej do posiłków. Nie wybierają już tylko pomiędzy wodą gazowaną a niegazowaną, ale zwracają uwagę na zawartość minerałów i jakość. Dla takich osób dobrym wyborem będzie Kinga Pienińska, doceniona przez niezależnych ekspertów z Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości w Brukseli, gdzie otrzymała tytuł Superior Taste Award w dwóch kategoriach – wód lekko gazowanych i wód niegazowanych, w tej ostatniej wyróżniając się najwyższą notą. Jednoznacznym potwierdzeniem jakości produktów marki jest jej obecność wśród laureatów konkursu Superbrands 2018, z tytułem Superbrands Polska Marka.



tagi: Stage 1 Masters of Wine Instytut , Monika Bielka-Vescovi , Kinga Pienińska ,