Z doświadczenia wiemy, że temat drugiego śniadania do szkoły to wyjątkowo twardy orzech. Brak pomysłów, co zaSERwować naszym pociechom sprawia, że w rezultacie dzień w dzień pakują do plecaków kromki, kanapki, skibki i sznytki, które najczęściej… wracają z powrotem do domu.
Wypowiedzieć wojnę śniadaniowej nudzie
Wierzymy, że dzięki produktom mlecznym dzieci mogą się naprawdę zdrowo rozsmakować w drugim śniadaniu :) Mleko, sery żółte, jogurty, twarogi, maślanki i kefiry to przecież nieograniczona ilość kulinarnych możliwości i nieocenione źródło białka, wapnia i fosforu, jak również magnezu, potasu i sodu oraz witamin z grupy B, a także A, D i E, czyli składników odżywczych, które dodadzą uczniom energii do nauki.
Zamiast sznytek, kromek i skibek
Wgryźliśmy się więc w temat drugiego śniadania i przygotowaliśmy przepisy. Tradycyjne kanapki wymieniliśmy na gofry na maślance, a serową pizzą i slow-burgerem z podwójnym serem w poręcznych wersjach mini pysznie zastąpiliśmy śmieciowe przekąski. Tym, co na diecie, zaproponowaliśmy (fit)słoik pełen aksamitnego jogurtu i sera, a niezdecydowanym – naleśniki z serowym nadzieniem na słono i słodko.
Jakby smaku było mało
W naszych przepisach przemyciliśmy różne, niekoniecznie lubiane przez dzieci warzywne (i nie tylko) dodatki, jak choćby kapusta pekińska, rukola, pomidorki koktajlowe i natka pietruszki, które zdecydowanie podkręciły smak mlecznych produktów.
Bo jeśli nie młodzi, to kto?
Do współpracy przy projekcie Smakuj życie w zdrowym stylu i wspólnej sesji zdjęciowej z naszymi propozycjami drugiego śniadania zaprosiliśmy młodych sportowców drużyny MUKS AMBER – bo kto, jak nie rówieśnicy lepiej zachęci dzieci i młodzież w wieku szkolnym do zmiany nawyków żywieniowych?
Przy wspólnym stole
W miniony piątek, 16 listopada, do wspólnego testowania naszych przepisów pod okiem znakomitego szefa kuchni – Sebastiana Olmy, zaprosiliśmy Państwa – zaprzyjaźnione Redakcje oraz redakcyjne Dzieci, bo przecież projekt Smakuj życie w zdrowym stylu stworzony został właśnie z myślą o nich :)
Dziękujemy, że znaleźliście czas na przerwę i na (mleczne) drugie śniadanie!
Projekt dofinansowany został z Funduszu Promocji Mleka.