Nowości

4 najsłynniejsze kanapki świata

Piątek, 16 listopada 2018
Kanapka niejedno ma imię! Ten klasyk wśród śniadań w każdym państwie ma swoją wariację. Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Jedni jedzą je na słodko, drudzy na gorąco, a jeszcze inni z mięsem. Wypróbuj przepisy na 4 najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata, które z łatwością przyrządzisz w domu.
Jej wysokość kanapka

Kanapki to najbardziej znane międzynarodowe jedzenie, jakie można sobie wyobrazić. Ta forma przekąski to ulubiony specjał ludzi na całym świecie. W jakiej formie lubią je jeść mieszkańcy innych narodowości? Może nas to mocno zdziwić! We Francji króluje Pan Croque Monsieur. W jego podstawowej wersji znajdziemy szynkę, ser i parmezan. Mieszkańcy Kuby uraczą nas kanapką o nazwie Cuba. Jest ona prostą kombinacją mięsa i ogórków, która załagodzi głód na długo. Włosi z przyjemnością zaserwują nam popisowe panini, które tuż obok pizzy i pasty, staje się coraz popularniejszym włoskim przysmakiem w Polsce. W Stanach Zjednoczonych zaś rozsmakujemy się w Muffulecie, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Ciekawy jak smakują? Sprawdź, jak przygotować je w swojej kuchni.


Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji

Składniki:
•    4 kromki chleb tostowego
•    4 plastry sera
•    8 plastrów szynki z indyka marki Konspol
•    2 łyżki musztardy Dijon
•    100 g startego parmezanu

Składniki na sos:
•    100 ml mleka
•    50 g masła
•    1 łyżka mąki
•    sól i pieprz do smaku

Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąkę i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.

Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynkę z indyka marki Konspol i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromkę chleba i również polewamy sosem, a następnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.


Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby

Składniki:
•    2 kawałki płaskiego pieczywa np. ciabatty
•    4 łyżki musztardy
•    5 plastrów żółtego sera
•    150 g ogórków konserwowych
•    4 plastry Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
•    150 g pieczonej wieprzowiny

Przygotowanie:
Chleb przekrajamy wzdłuż i obie części smarujemy musztardą. Na dolnej części układamy pokrojone w plasterki ogórki, gotową wieprzowinę, szynkę wędzoną wieprzową Znakomita marki Konspol i plasterki sera. Całą kanapkę wkładamy do opiekacza na 2 minuty.


Panini – włoska symfonia smaków

Składniki:
•    2 kawałki chleba panini
•    sałata lodowa
•    4 plasterki szynki z indyka marki Konspol
•    4 plasterki żółtego sera
•    1 pomidor
•    50 g suszonych pomidorów
•    garść suszonej bazylii
•    100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:
Oliwę wlewamy do miski, dodajemy suszone pomidory, bazylię i miksujemy do momentu powstania gęstej pasty. Chleb przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy powstałą pastą. Pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Na kromki kładziemy listki sałaty, plastry sera, Szynki z indyka marki Konspol, pomidora oraz oliwki i przykrywamy drugą kromką. Przygotowane panini wkładamy do opiekacza i trzymamy tam, dopóki ser nie stopnieje.


Muffuletta – dostojność z Nowego Orleanu

Składniki:
•    1 średni okrągły chleb
•    1 czerwona cebula
•    1 opakowanie szynki z indyka marki Konspol
•    1 pomidor
•    1 opakowanie rukoli
•    1 papryka
•    4 plasterki żółtego sera
•    100 g kaparów
•    2 ogórki konserwowe
•    1 opakowanie szynki podhalańskiej Konspol Natura
•    100 g zielonych oliwek
•    50 g masła czosnkowego

Przygotowanie:
Na wysokości ¾ chleba odcinamy górę bochenka i wycinamy jego środek. Dół smarujemy masłem i układamy pokrojone w kostki ogórki i suszone pomidory. Na to układamy rukolę, a na niej połowę opakowania szynki z indyka marki Konspol i ser żółty. Układamy warstwę Szynki podhalańskiej marki Konspol i pozostałą cześć szynki z indyka. Posypujemy pokrojoną w kostki papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przykrywamy górą częścią chlebka. Całość tniemy na ćwiartki.



tagi: Konspol , kanapki , dieta , przepisy kulinarne ,