Z rynku FMCG

10 kroków - jak degustować whisky?

Piątek, 12 października 2018
  1. najlepszym kieliszkiem do degustacji whisky będzie kieliszek zbliżony kształtem do tulipana
  2. miejsce ma znaczenie - zadbaj o wywietrzenie pomieszczenia, by uwolnić je od niepożądanych i obcych zapachów
  3. klimat też się liczy - zaproś znajomych, poczęstuj bliskich, wymieńcie się opiniami - whisky to bardzo towarzyski trunek
  4. najlepiej zacząć od przyjrzenia się trunkowi, trzymając kieliszek nad neutralnym tłem. Kolor może dać wskazówki na temat wieku whisky i rodzaju beczki używanej do dojrzewania. Kolor whisky z beczki po bourbonie będzie wyraźnie jaśniejszy, bardziej słomkowy niż w przypadku whisky leżakowanej w beczkach po sherry, które nadają destylatom barwę rubinu
  5. następnie sprawdź tzw. nogi: zakręć whisky w kieliszku i obserwuj, jak krople spływają po jego ściankach. Jeśli ślady są cienkie i szybko opadają po szkle, to zapewne mamy do czynienia z młodszą lub lżejszą whisky. Grube, oleiste i wolno opadające nogi sugerują, że mamy przyjemność degustować ciężki lub wiekowy destylat
  6. teraz czas na nos. Węch jest ważny przy degustacji, ponieważ dzięki niemu budujemy swój osąd o whisky. Nie przejmuj się, jeśli nie potrafisz opisać aromatu. Wiele zależy od naszej pamięci sensorycznej, a tylko degustując, możemy ją rozwijać
  7. nadszedł czas na mały łyk whisky! Dobrze jest rozprowadzić whisky w ustach po całej ich powierzchni, by poczuć słodycz na czubku języka, słoność wzdłuż boków, suchość i gorycz z tyłu. Można wtedy upewnić się, co do swoich wcześniejszych spostrzeżeń lub poczuć zupełnie odmienny smak, niż ten, który podawał do wiadomości nasz nos. To właśnie jest magia whisky, jej złożoność i różnorodność…
  8. pora na finisz: czy smak whisky trwa w ustach jeszcze długo po przełknięciu, czy może urywa się nagle? Jest bardziej owocowy czy wytrawny?
  9. dodaj do kieliszka odrobinę wody niegazowanej i powtórz cały proces. Woda obniży poziom alkoholu, uwalniając ukryte, delikatniejsze aromaty
  10. zapisz spostrzeżenia w notesie, by później wrócić do notatek i sprawdzić, czy może wyczuwasz coś nowego lub upewnić się, że twój osąd o danej whisky był właściwy
Opracowanie: Łukasz Bandulet, ekspert Distillers Limited



tagi: degustacja , whisky , Distillers Limited , Ambra ,