Kampanie i Promocje

Menu autorstwa Moniki Brodki tylko przez tydzień w Caffè Torino by Martini

Poniedziałek, 01 października 2018
Nowe pozycje w karcie koktajli oraz menu aperitivo autorstwa Moniki Brodki są dostępne dla wszystkich w kultowym koncepcie w Caffè Torino by Martini. Karta będzie funkcjonować tylko przez tydzień od 28.09 do 4.10.
W czwartek 27.09, w Caffè Torino by Martini, w przestrzeni przy ulicy Koszykowej 1, swoją premierę miała wyjątkowa karta koktajli oraz menu aperitivo. Ich autorką jest Monika Brodka, uznana wokalistka, miłośniczka dobrej kuchni. Goście mieli wyjątkową okazję spróbować kompozycji smaków, stworzonych przez artystkę.

Menu, które przygotowałam na mój pop-up w Reginie to fuzja kulinarnych doświadczeń, przywiezionych z różnych stron świata, zreinterpretowanych i dostosowanych do formuły apperitvo. Włochy miksują się z Tajlandią i Japonią. To małe dania stworzone do tego by się nimi dzielić. Do tego karta autorskich koktajli z wykorzystaniem azjatyckich produktów i przypraw – tak o swoim menu powiedziała Monika Brodka.

Autorka od wczesnych godzin rannych czuwała nad przygotowaniami w kuchni, aby każdy z elementów perfekcyjnie oddawał jej wizję. Od odpowiedniego doboru produktów najwyższej jakości, przez przemyślane połączenia składników, po serwowanie i ułożenie dań. Część zamówień artystka wydawała osobiście, opowiadając przy tym gościom o swoich inspiracjach, daniach i koktajlach.

Wybranych pozycji z karty autorstwa Moniki Brodki można spróbować jeszcze tylko przez tydzień – od 28.09 do 4.10. w Caffè Torino by Martini, przy ulicy Koszykowej 1. Wśród przekąsek aperitivo znajdą się pozycje takie jak:

  • JENGA FRIES – POLENTA, PIETRUSZKA, CZOSNEK, DOJRZEWAJĄCY PARMEZAN, AIOLI Z PIECZONEGO CZOSNKU.Sgagliozze, czyli smażona polenta to typowy klasyk z Puglii. Ja zamieniłam go w wieżę z frytek. Przyznam bez bicia, frytki to moja ogromna słabość!
  • TRUFLIATELLA – STRACIATELLA, TRUFLE, OLIWA TRUFLOWA, SŁODKA BRIOSZKA, 5 SMAKÓW.To danie jest prawie jak deser. Bardzo sycące. Straciatella, czyli włoski ser z Puglii w towarzystwie aromatycznych trufli. Nie bójcie się zanurzyć
w nim słodkiej brioszki. Szczęście na talerzu i w brzuchu.
  • CHERRY BOMB – POMIDORKI CHERRY W DWÓCH ODSŁONACH, MASCARPONE, WASABI, ORZECHY PINIOWE, BAZYLIA, SUMAK, DASHI. Pomidory mają w sobie niesamowitą ilość umami, szczególnie gdy się je upiecze.
Ta kompozycja to bomba smaków z japońskim akcentem.
Dodatkowo z karty koktajli w Caffè Torino by Martini, z kompozycji Moniki Brodki można skosztować:
  • ORIENT TORRINO – Martini Rosato, Ferrnet Branca, Martini Bitter infuzowany ananasem, chilli, pieprzem i kuminem.
  • VERY BEN – Rum Bacardi Carta Oro, Martini Prosseco, limonka, angustura, werbena  

Kultowy koncept marki Martini jakim jest Caffè Torino, to idealne miejsce spotkań z przyjaciółmi przy klasycznych koktajlach, z nowoczesnym twistem i dopasowanych przekąsekach w stylu aperitivo.


O idei Caffè Torino i tradycji aperitivo

Turyn, stolica Piemontu, to właśnie w tym włoskim mieście narodziła się kultura aperitivo. Mieszkańcy zasobnej, włoskiej północy sprytnie zamienili swój zwyczaj popołudniowego picia kilku kieliszków wermutu w obowiązkowy element stylu życia całego kraju. Gwarne spotkania w gronie przyjaciół, w towarzystwie prostych przekąsek (antipasti, bruschetty, oliwki) oraz koktajli na bazie wermutów, odbywają się tradycyjnie między godziną 17 a 21, zanim Włosi zasiądą do wieczornej kolacji.

Urok włoskiego aperitivo szturmem zdobywa dziś kolejne kraje, a towarzyszy temu powrót mody na klasyczne, stworzone na początku XX wieku, koktajle na bazie wermutu. Trunek ten od 100 lat zachwyca złożonością smaku i uniwersalnością zastosowania.

Koktajlem, który dziś święci triumfy jest Negroni, klasyczne połączenie ginu, czerwonego wermutu oraz bittera. Negroni zawiera w sobie ponadczasową prostotę uwielbianą przez barmanów na całym świecie i dowodzi idei, że sztuka najlepszych drinków leży w połączeniu nie więcej niż trzech składników.

Martini, a kultura aperitivo

By osobiście przekonać się czym jest aperitivo, najlepiej wybrać się do Caffè Torino przy placu San Carlo, którego nie sposób pominąć dzięki charakterystycznemu neonowi Martini, który rozświetla turyńskie arkady.

Martini to jedna z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, która narodziła się właśnie w okolicach Turynu i która niezmiennie promuje kulturę aperitivo w każdym zakątku świata.

W ostatnich latach marka realizuje wyjątkowy projekt – Caffè Torino by Martini. Nazwa nawiązuje do historii aperitivo i turyńskiego dziedzictwa, a ideą konceptu jest tworzenie na określony czas pop-up baru w wybranym mieście na świecie – nowoczesnego, tętniącego życiem, gdzie goście mogą odkryć urok włoskiego aperitivo. W czasie trwania projektu Caffè Torino by Martini, marka gości za barem najlepszych barmanów z danego kraju, zapraszając także na występy gwiazdy międzynarodowej sceny sztuki barmańskiej.

Caffè Torino by Martini to jeden z najbardziej złożonych i spektakularnych projektów realizowanych przez markę. Do tej pory koncept realizowany był w największych miastach na świecie. Na mapie realizacji znaleźć można m.in. Moskwę, Nowy Jork, Antwerpię, Ateny, Londyn czy Berlin.

Za każdym razem pop-up Martini stawał się jednym z najbardziej pożądanych miejsc do odwiedzin i degustacji włoskich koktajli.

Caffè Torino by Martini w Regina Barze

Od połowy września 2018 roku w Warszawie, aktywnie działa Caffè Torino by Martini.

Przestrzeń lokalu Regina Bar przy ul. Koszykowej 1, na cztery tygodnie stała się centrum włoskiego aperitivo. Jedno z najbardziej lubianych miejsc stolicy wypełniło się detalami nawiązującymi do oryginalnego turyńskiego Caffè Torino i tradycji Martini.

Ze współpracy z teamem Regina Bar powstał wyjątkowy koncept otwarty dla szerokiej publiczności od 20 września do 13 października, a więc przestrzeń funkcjonuje tylko przez 4 tygodnie.


tagi: Monika Brodka , Caffè Torino by Martini ,