Nowości

Idealne przekąski na piknik!

Czwartek, 19 lipca 2018
Wakacje rozpoczęły się już na dobre, a pikniki są ich nieodzowną częścią, zwłaszcza, gdy pogoda roz-pieszcza tak, jak w tym roku. Co spakować do piknikowego koszyka, aby po dotarciu do parku czy nad jezioro nasze przekąski były nadal smaczne i ładnie wyglądały? Oto przepisy, które sprawdzą się podczas każdego letniego spotkania!
Dzieci, dorośli i seniorzy – każdy lubi biesiady na świeżym powietrzu! Sporty, gry zespołowe i niekończące się rozmowy to aktywności, którym oddajemy się podczas pikniku, jednak jego głównym punktem zawsze jest posiłek spożywany na trawie. Co zabrać ze sobą na letnią wyprawę piknikową – łatwego w przeno-szeniu, efektownego i przede wszystkim smacznego? Postaw na rybne inspiracje z naszych przepisów!

Guacamole ze śledzikiem na ostro

Składniki:
•    śledzik na okrągło sweet chilli SEKO 200 g
•    awokado
•    pół czerwonej cebuli
•    sok z całej cytryny
•    sól
•    pieprz

Sposób przygotowania:
Śledzika kroimy w drobną kostkę. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy i miąższ ucieramy. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z nachosami lub grzankami.


Burger z marynowanym śledziem

Składniki na 4  burgery:
•    beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
•    4 bułki (ulubione)
•    8 suszonych pomidorów w oleju
•    Świeża roszponka

Sos:
•    2 łyżki majonezu
•    3 łyżki ketchupu
•    3 – 4 szczypty mielonej papryczki chilli lub kawałek świeżej papryczki drobno posiekanej

Sposób przygotowania:
Do miseczki wkładamy majonez, ketchup oraz chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Bułki kroimy na pół i opiekamy na patelni grillowej aż się przyrumienią. Połówki bułek smarujemy sosem, kładziemy na nim roszponkę oraz filety śledziowe. Na filetach układamy po dwa suszone pomidory, ponownie dodaje-my trochę roszponki, polewamy sosem. Każdego burgera przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki i zajadamy.



tagi: sweet chilli SEKO, przekąski, piknik,