Nowości

W rzodkiewkowym królestwie… Smaki Sezonu Almette

Poniedziałek, 09 lipca 2018
Pierwsze spotkanie z cyklu Smaki Sezonu Almette, podczas którego królowały rzodkiewki, za nami! W gospodarstwie slow food Pana Ziółko z gospodarzem spotkał mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani i cenieni blogerzy, którzy wśród swoich czytelników i obserwatorów z przyjemnością promują trend „ogrodniczy”, zachęcając do samodzielnego uprawiania warzyw w przydomowych ogródkach, w domu czy na parapetach. Razem poznawali tajniki uprawy tych warzyw, a także przygotowywali pyszne dania z dodatkiem serka Almette z rzodkiewkami.

Rzodkiewkowe spotkanie zainaugurowało cykl Smaki Sezonu, podczas którego w wyjątkowym gospodarstwie slow food Pana Ziółko ekspert kulinarny Almette David Gaboriaud, gościł blogerów kulinarnych i parentingowych. Paulina, autorka bloga Kotlet TV i Ewa z synami, prowadząca bloga Moje dzieci kreatywnie, promują zdrowy styl życia i świadome odżywianie oparte na naturalnych, wartościowych składnikach. Jednym z nich jest niewątpliwe bohaterka tego spotkania, czyli rzodkiewka! To chrupiące, charakterystyczne w smaku i bardzo zdrowe warzywo można w prosty sposób wysiewać samodzielnie, w domu czy mieszkaniu.

Pysznym ukoronowaniem spotkania były dania, które przygotowali razem z Davidem Gaboriaud. W wiosenno-letnich propozycjach nie mogło oczywiście zabraknąć „ogródkowych” warzyw i  serka Almette z rzodkiewkami, który inspiruje do przygotowania wielu kolorowych, lekkich i wakacyjnych dań!


Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
•    szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
•    6 szt. zielonych szparagów
•    garść liści szpinaku baby
•    2 łyżki posiekanej dymki
•    kilka listków mięty
•    garść rzodkiewek bez liści
•    łyżka oleju do smażenia
•    łyżka oliwy z oliwek
•    Dressing:
•    1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
•    1-2 łyżki wody
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    cytryna
•    sól
•    pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.
Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry). Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i do-daj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem.
Smacznego!


Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
Placki:
•    szklanka mąki orkiszowej
•    maślanka
•    łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
•    łyżeczka soli
Pesto:
•    garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
•    2 łyżki migdałów w płatkach
•    2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezan
•    oliwa z oliwek
•    cytryna
•    sól, pieprz
Dodatki:
•    opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
•    200 g wędzonego łososia bez skóry
•    łyżka posiekanego szczypiorku
•    koperek

Sposób przygotowania:
Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 15 min. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku.
Smacznego!


Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem Almette z rzodkiewkami
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
•    600 g młodych ziemniaków
•    6 jajek od kur z wolnego wybiegu
•    garść liści szpinaku baby
•    4 szt. dymki
•    4 łyżki oliwy z oliwek
•    sól
•    pieprz
•    opakowanie serka Almette z rzodkiewkami

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami.
Smacznego!

 

 

 

tagi: Smaki Sezonu Almette, David Gaboriaud ,