Nowości

Burgery drobiowe fit z botwinką

Środa, 16 maja 2018
Składniki (6-8 porcji)
•    1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
•    1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
•    5 ząbków czosnku
•    1 duża czerwona cebula
•    2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
•    1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
•    1 łyżka soku z cytryny
•    1 jajko
•    2 łyżki otrąb owsianych
•    nasiona sezamu
•    sól, pieprz

Dodatki:
•    ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
•    bułki (np. na żytnim zakwasie)
•    sałata
•    zielone ogórki
•    czerwona cebula
•    koperek
•    ocet balsamiczny (2 łyżki)
•    miód (1 łyżka)
•    olej
•    dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

Sposób przygotowania:
  1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
  2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
  4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
  5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu. 
  6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
  7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
  8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem i ketchupem Kotlin Extra Hot Z piekła rodem


Składniki:
•    młody kalafior - 2 duże główki
•    roztopione masło klarowane - 6 łyżek
•    olej rzepakowy - 2 łyżki
•    sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia - po 1 łyżeczce
•    parmezan - około 40 g
•    ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem - do podania


Sposób przygotowania:
  1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
  2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
  3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
  4. Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.



tagi: Burgery drobiowe fit z botwinką ,