Nowości

Danisco® VEGE Cultures: najszersza gama kultur bakterii dla alternatyw jogurtów i napojów roślinnych

Czwartek, 10 maja 2018
Warszawa, 10 maja 2018 r. – DuPont Nutrition & Health prezentuje Danisco® VEGE Cultures, nowe portfolio kultur bakterii stworzonych z myślą o rynku fermentowanych produktów roślinnych. Danisco® VEGE Cultures zostały opracowane tak, by – łącząc je z szeroką gamą surowców roślinnych, takich jak soja, kokos, orzechy, owies, kukurydza, ryż, owoce i warzywa – zaspokoić wymagania konsumentów dotyczące tekstury i smaków: od świeżych i łagodnych po kwaśne.
Dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji (LYO) kultury bakterii są łatwe w użyciu i posiadają roczny termin przydatności do spożycia przy temp. 4°C bez konieczności mrożenia. Wpływa to na podwyższenie komfortu produkcji zarówno na małą, jak i dużą skalę. Bakterie te spełniają także wymogi wielu atestów i certyfikatów, co gwarantuje komfort i pewność przy produkcji na rynkach masowych  i wyspecjalizowanych.

Popyt na pokarmy i napoje pochodzenia roślinnego stale rośnie. Przedstawiciele pokolenia Y coraz częściej wybierają produkty bez nabiału i glutenu, a diety fleksitariańska czy wegańska zyskują coraz większą popularność. Okres ostatnich kilku lat to także wzmożone pojawianie się alternatyw mlecznych produktów fermentowanych, których już teraz powstaje więcej niż ich tradycyjnych odpowiedników.

Ścisły związek pomiędzy fermentowanymi produktami spożywczymi a zdrowym funkcjonowaniem układu trawiennego sprawia, że kultury Danisco® VEGE Cultures umożliwiają maksymalne wykorzystanie prognoz tendencji wzrostowych w tym segmencie. Kultury te zawierają przynajmniej jeden z dwóch szczepów probiotycznych o udowodnionym korzystnym działaniu, tj. Lactobacillus acidophilus NCFM® oraz Bifidobacterium lactis HN019™, co tylko wzmaga ich zdrowotne właściwości.

Danisco® VEGE Cultures są bezpośrednią odpowiedzią na globalny popyt. Umożliwiają produkcję alternatyw jogurtów oraz wielu pokarmów i napojów roślinnych. To szansa dla firm na tworzenie innowacyjnych produktów, a dzięki nim – na uzyskanie znaczącego udziału w rynku fermentowanych produktów roślinnych.  
Danisco® VEGE Cultures po raz pierwszy trafiły do sprzedaży w listopadzie 2017 r. i już okazały się sukcesem w krajach nordyckich, we Francji, a także w Azji.

Aby dowiedzieć się więcej o kulturach baketrii Danisco® VEGE Cultures, odwiedź naszych ekspertów na targach Vitafoods Europe w Genewie w dn. 15-17 maja br. lub wejdź na stronę DuPont Nutrition & Health: www.vegecultures.com



tagi: Danisco® VEGE Cultures , kultury bakterii , jogurty , napoje roślinne ,