Z rynku FMCG

„Nauka dla zdrowia”

Piątek, 20 kwietnia 2018
Naturalne składniki, prozdrowotny wpływ na organizm człowieka oraz duże zasoby energetyczne – to główne walory batonów „BossMan”, które zaprezentowano podczas Dnia Otwartego w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Wzięło w nim udział kilka tysięcy osób. Dzień otwarty zorganizowano w piątek, 20 kwietnia, pod hasłem „Nauka dla zdrowia”.
Batony energetyczne „BossMan” produkowane są przez ZPC „Bałtyk” od kwietnia ubiegłego roku. Zostały one przygotowane specjalnie dla osób o dużym zapotrzebowaniu energetycznym, prowadzących aktywny styl życia. Głównym założeniem było stworzenie produktu opartego na naturalnych i prozdrowotnych składnikach, bez dodatku cukru, o walorach zarówno energetycznych jak i smakowych. Po batony „BossMan” sięgają m.in.  żeglarze, triathloniści, uczestnicy maratonów, ultramaratonów przełajowych, biegów na orientację czy podróżnicy. Batony „BossMan” sprawdziły się także w ekstremalnych warunkach podczas wyprawy polarnej polskich naukowców na Spitsbergen.

Sympatycy „BossManów” dostrzegają w nich nie tylko walory energetyczne i smakowe, ale także prozdrowotny charakter poszczególnych składników – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. To dlatego właśnie zyskują uznanie zarówno w środowisku sportowców jak i wszystkich tych, którzy preferują zdrowy styl życia – mówi K. Mickiewicz.

Podczas „Dnia otwartego” odwiedzający Gdański Uniwersytet Medyczny mogli posmakować każdego z trzech smaków batonów „BossMan”, a także zapoznać się z ich walorami. Wszystkie składniki, czyli żurawina, migdał, orzechy ziemne, daktyle, płatki owsiane, słoneczniki, pestki dyni, nerkowce, figa i malina były prezentowane osobno wraz z opisem swoich prozdrowotnych właściwości.

- Baton ŻURAWINA/MIGDAŁ (biało-niebieska etykieta) – zawiera żurawinę, migdały, orzechy ziemne, daktyle i płatki owsiane. Dzięki takiej kompozycji składników jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Jest źródłem białka oraz zawiera aminokwas poprawiający wydolność mięśni. Masa netto 50 g. Wartość odżywcza w 100 g – 434 kcal

– Baton „SŁONECZNIK/DYNIA” (pomarańczowa etykieta)– zawiera słonecznik, pestki dyni, żurawinę, orzechy ziemne, daktyle i płatki owsiane. Naturalne składniki tego batona zawierają antyoksydanty, witaminy i substancje obniżające poziom złego cholesterolu. Pestki dyni są ponadto bogatym źródłem cynku, a słonecznika są źródłem wielu minerałów, w tym m.in. wapnia i żelaza oraz magnezu – bardzo potrzebnego m.in. biegaczom na dłuższych dystansach. Masa netto: 50 g. Wartość odżywcza w 100 g – 436 kcal.

– Baton „FIGA/MALINA” (fioletowa etykieta) – zawiera figę, malinę, nerkowce, daktyle, orzechy ziemne i płatki owsiane. Figa jest bogatym źródłem węglowodanów, a ponadto dostarcza dużo wapnia, błonnika oraz wzmacnia odporność. Malina to natomiast znane źródło potrzebnych witamin i minerałów. Masa netto: 50 g, Wartość odżywcza w 100 g – 420 kcal.



tagi: BossMan , baton , słodycze , Dzień Otwarty , Gdański Uniwersytet Medyczny ,