Nowości

Barilla – grillowe inspiracje

Wtorek, 17 kwietnia 2018
Wraz z wiosną wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowy. Ten sposób spędzania wolnego czasu w gronie rodziny i przyjaciół stał się już niemal nową tradycją. Nic więc dziwnego, że konsumenci poszukują ciekawych pomysłów na urozmaicenie typowego, grillowego menu. Inspirujących propozycji dostarcza nowa kampania marki Barilla, która mianuje pesto nową gwiazdą sezonu grillowego.
Marka Barilla znana jest z bogatej oferty makaronów i sosów przygotowanych z produktów najwyższej jakości, według włoskiej receptury. Z każdym rokiem, na polskim rynku wzrasta popularność sosów pesto:
  • Pesto alla Genovese to smak i zapach liści bazylii z domowym aromatem serów Grana Padano i Pecorino Romano.
  • Pesto Rosso to kompozycja pomidorów, octu balsamicznego z Modeny i sera Grana Padano.
  • Pesto Pomodoro Secchi wzbogacone zostało niepowtarzalnym smakiem pomidorów suszonych we włoskim słońcu.
Aromatyczne sosy w połączeniu z odpowiednio dobranym makaronem to szybki i zdrowy posiłek, który podbił serca Polaków. W sezonie wiosennym firma Barilla postanowiła wyjść poza utarte schematy i zaproponować nowe zastosowanie swoich produktów. Pesto znakomicie sprawdza się bowiem jako składnik dań przygotowywanych na grilla – jako marynata do mięs, ryb czy warzyw. Producent poleca również pesto jako dodatek do sałatek, dipów i burgerów. Warto podkreślić, że sosy marki Barilla przygotowywane są bez dodatku konserwantów i barwników.

W celu podniesienia świadomości konsumentów w zakresie możliwych zastosowań sosów pesto, Barilla zaplanowała akcje promocyjne. W sklepach pojawią się dodatkowe ekspozycje produktów oraz ulotki zawierające inspiracje i przepisy na grillowane dania z pesto. Na sąsiednich rynkach aż 50% zakupionych sosów pesto konsumenci wykorzystują właśnie do przyrządzania potraw na grilla.

Jako przedsmak nadchodzącej akcji promocyjnyej prezentujemy jedną z nowych propozycji Barilli.

Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej

Składniki (dla 4 osób)

Sałatka
  • 4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
  • ½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 8 plastrów pancetty
  • 80 g pistacji solonych
Dressing
  • 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
  • Sok i otarta skórka z połowy cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • Sól, świeży pieprz
Sposób przygotowania
  • Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno. 
  • Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki. 
  • Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut.  
  • Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
  • Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.



tagi: Barilla , grillowe inspiracje ,