Wiadomości

Rok 2017 w branży FMCG

Czwartek, 18 stycznia 2018 HURT & DETAL Nr 01/143. Styczeń 2018
To już druga cześć podsumowania 2017 roku przez przedstawicieli branży. Jaki był to rok i jakie przyniósł wyzwania, jakim trendom musieli sprostać gracze na rynku oraz czy podjęte strategie przyniosły oczekiwane efekty – opowiadają przedstawiciele branży.
3.jpgAndrzej Szumowski
Prezes Zarządu
Stowarzyszenie Polska Wódka


Rok 2017 r. był dla branży okresem wielu wyzwań. W marcu Sejm ogłosił, że będzie on „Rokiem Troski o Trzeźwości Narodu” i czasem szerokiej debaty na temat nadmiernej konsumpcji alkoholu w Polsce. I rzeczywiście takowe seminaria i debaty zostały zorganizowane. Śladem tychże dywagacji pojawiły się kolejne pomysły na zmniejszenie konsumpcji alkoholu poprzez jeszcze bardziej restrykcyjne prawo ujęte w ustawie o wychowaniu w trzeźwości. Dyskusja na temat ograniczenia nadmiernej konsumpcji alkoholu jest zawsze pożyteczna, ale powinna uwzględniać uwagi wszystkich stron, w tym doświadczenie branży alkoholowej.

Najważniejszym postulatem branży spirytusowej było i jest traktowanie każdego alkoholu w taki sam sposób. Alkohol zawarty w piwie, winie czy wódce oddziałuje na człowieka identycznie. Żaden z nich nie jest lepszy ani gorszy, toteż prawo powinno traktować je tak samo.

Mimo żywych dyskusji na temat prawa, rynek alkoholi mocnych w 2017 r. w końcu się ustabilizował, po ogromnych zawirowaniach spowodowanych podwyżką akcyzy z 2014 r. konsumenci nadal kupują przede wszystkim produkty z kategorii economy czy mainstram. Niemniej jednak odnotowaliśmy znaczący wzrost segmentu wódek premium. Jest to bardzo dobra wiadomość, ponieważ coraz więcej uwagi zwracamy na surowce, z których powstaje wódka, tradycje oraz jakość.

I tu płynnie przejdę do naszego chronionego oznaczenia geograficznego „Polska Wódka”, którego świadomość powoli się zwiększa. Wpisanie na listę chronionych oznaczeń geograficznych to prestiż, ale i gwarancja wielowiekowej tradycji oraz wspaniałej historii zamkniętej w butelce z napisem „Polska Wódka”.

To także jest coraz częściej wskazówka dla konsumenta, po który produkt na półce sięgnąć.

Warto podkreślić również,  że polityka unijnej promocji produktów spożywczych opiera się w znacznym stopniu na produktach chronionych oznaczeniem geograficznym.



8.jpgIwona Jacaszek-Pruś
Dyrektor Corporate Affairs
Kompania Piwowarska


Najważniejszym wydarzeniem z punktu widzenia firmy było dla nas przejęcie Kompanii Piwowarskiej przez firmę Asahi. Obecnie wspólnie z browarami w Czechach, Rumunii, na Słowacji i na Węgrzech działamy na rynku jako Asahi Breweries Europe Group.

Od wiosny aż do później jesieni można było wygrać nasze piwa w loteriach podkapslowych – najpierw „Dwa Szybkie Żubry”, a później „Szukaj skarbów!” z Tyskim. W tej drugiej akcji do zdobycia były także unikatowe, złote monety. Obydwie promocje przyniosły doskonałe rezultaty z punktu widzenia sprzedaży marek Żubr i Tyskie. Wielkim sukcesem okazał się Przystanek Woodstock, którego sponsorem był Lech, i druga edycja programu Lechstarter organizowanego przez tę markę. Ponadto przygotowała ona dla piwoszy dwie nowości – Lecha Lite o zawartości alkoholu 3,5% oraz Lecha Ice Bloody Orange, piwny miks o smaku pomarańczowej lemoniady. Na lato do kolekcji Książęcego powrócił wariant Jasne Ryżowe, zaś na jesieni w lokalach gastronomicznych oferowane było Książęce Pierwsze Zbiory. Piwa Redd’s i Dębowe Dojrzałe Mocne zyskały natomiast nowe opakowania.

Generalnie rok 2017 był dla całej branży piwnej dość trudny, do czego przyczyniła się kapryśna pogoda i brak dużych wydarzeń sportowych, które zazwyczaj stymulują sprzedaż piwa. Jednak optymizmem napawa zmiana trendu w zakresie wartości rynku. Po raz pierwszy od wielu lat średnia cena piwa  wzrosła, a to oznacza, że Polacy wypili mniej, ale sięgali częściej po lepsze propozycje na rynku.



20.jpgTomasz Bławat
Prezes Zarządu
Carlsberg Polska


To był interesujący, pełen wyzwań rok. Ciekawy również z punktu widzenia kategorii piwa, która odnotowała, po raz pierwszy od wielu lat, wzrost wartości po październiku o 1,3 %. I choć Polacy nie piją więcej piwa to widać potencjał wzrostu wartościowego kategorii, co jest pozytywne.

W Carlsberg Polska, w czerwcu zakończyliśmy dwie ważne inwestycje w Browarze Okocim w Brzesku. Zmodernizowaliśmy oczyszczalnię ścieków, która obecnie spełnia wyśrubowane normy środowiskowe dla oczyszczalni w aglomeracji miejskiej. Zbudowaliśmy też nowe ujęcie wody na rzece Uszwica.

Dużo ważnych aktywności działo się na naszych markach. Po zmianie pozycjonowania marki Okocim w 2016, w 2017 roku skupiliśmy się na umacnianiu jej pozycji. Jesteśmy  zadowoleni z wyników, a piwa Okocim zdobyły prestiżowe nagrody, m.in. złoto European Beer Star dla najlepszego piwa pszenicznego i brąz dla Portera oraz złoty medal Good Beer dla piw Okocim na Polskim Kongresie Browarniczym. Z sukcesem wdrożyliśmy nowe pozycjonowanie dla bezalkoholowego piwa Karmi oraz wprowadziliśmy nowe piwo Żatecky Svetly Leżak, który notuje dobre wyniki sprzedaży. 2017 to również rok jubileuszu 170-lecia browaru i marki Carlsberg.

Ważnym wydarzeniem dla Grupy Carlsberg i Carlsberg Polska było ogłoszenie nowych celów zrównoważonego rozwoju TOGETHER TOWARDS ZERO. Są one ambitnym odniesieniem dla całej branży. Zakładają, że do 2030 r. Grupa zminimalizuje emisję CO2 do zera, obniży o połowę zużycie wody w browarach, zredukuje do zera liczbę wypadków i zapewni konsumentom 100% wyboru bezalkoholowych wariantów piw.

Był to ciekawy rok, pełen wyzwań, ale i satysfakcji z wielu projektów, które wspólnym wysiłkiem wszystkich pracowników Carlsberga zrealizowaliśmy z sukcesem.



2.jpgAgata Berndt-Wazelin
PR Manager
Nałęczów Zdrój


Rok 2017 możemy zaliczyć do bardzo udanych dla Cisowianki. Przede wszystkim był to kolejny rok wzrostu sprzedaży dla marki i jej silnego ugruntowania na pozycji lidera rynku wód mineralnych w Polsce. Zadowoleni jesteśmy również z dynamiki sprzedaży Cisowianki Perlage na rynku HoReCa.

Był to również rok wielu wyróżnień i nagród dla marki. Podkreślić należy awans Cisowianki do pierwszej trójki najcenniejszych marek w Polsce dziennika Rzeczpospolita w kategorii napojów bezalkoholowych. Ważne są dla nas również tytuły Superbrands i Premiumbrands, które marka otrzymała już kolejny raz z rzędu.

W mijającym roku Cisowianka wprowadziła na rynek nowość przeznaczoną dla dzieci Moją Pierwszą Cisowiankę w małych lekkich butelkach z ułatwiającym najmłodszym picie korkiem. Dzięki temu nasi mali konsumenci będą mogli mieć własną wersję lubianej i cenionej przez ich rodziców Cisowianki.

Wody butelkowane przez Nałęczów Zdrój S.A. to nie tylko rynek polski. Cały czas nawiązujemy nowe kontakty zagraniczne i liczba krajów, w których można napić się musującej Perlage z pięknej błękitnej butelki stale wzrasta.

Z naszych działań w kraju podkreślić należy kontynuację współpracy z UNICEF na rzecz programów wodnych.

Obserwując całość branży napojów bezalkoholowych wyraźnie widać wzrost udziału wód butelkowanych kosztem soków i napojów zawierających cukier. Ma to związek z utrzymującym się od lat trendem do wybierania przez konsumentów produktów jak najbardziej naturalnych.



9.jpgJan Kolański
Prezes Zarządu
Colian


To był kolejny pracowity rok dla naszej firmy. Obfitował w liczne kampanie i akcje promocyjne sztandarowych marek spółki. Intensywnie komunikowaliśmy marki: Goplana, Solidarność, Jeżyki, Grześki, Hellena i Appetita. Nasze brandy promowaliśmy w TV, Internecie (w tym w mediach społecznościowych), kinach, prasie handlowej i konsumenckiej oraz podczas eventów. Otrzymały wsparcie PR, a także w punktach sprzedaży. Obrana strategia zaowocowała zwiększeniem udziałów rynkowych wspieranych marek. Przebudowaliśmy model sprzedaży, skoncentrowaliśmy się na skuteczniejszym dotarciu do rynku detalicznego w celu zapewniania obecności we wszystkich kanałach sprzedażowych. Należy podkreślić, iż nasze najważniejsze kategorie rosły szybciej niż rynek (wafle impulsowe, wafle rodzinne, praliny, ciastka czekoladowe, żelki). To był także bardzo dobry czas dla Oranżady Hellena, która jest niekwestionowanym liderem w segmencie oranżad. Sprzedaż kluczowego produktu w kategorii oranżady pod marką Hellena tylko w ciągu 9 miesięcy 2017 roku wzrosła o 9% r/r.



4.jpgAnna Bakun
Dyrektor Handlowy
POL-FOODS


Od 2008 roku liczba sklepów dyskontowych w Polsce podwoiła się, co spowodowało, że zdobyły one dominującą pozycję na rynku detalicznym w naszym kraju. Patrząc z punktu widzenia producenta zapotrzebowanie na produkty szybko rotujące rośnie. Dla nas jest to ogromny plus i dobry czas na wejście z naszym nowym produktem na rynek. Jesteśmy zadowoleni z faktu, że nasz produkt stał się łatwo dostępny aczkolwiek nie ukrywamy, że czeka nas jeszcze wiele pracy. Makaron Sotelli w obecnej chwili można już kupić w sklepach takich jak: Biedronka, Lidl, Kufland, Dino, Żabka, Netto, Carrefour, Auchan, Aldi, Polomarket, Stokrotka czy też w sieciach sklepów ekologicznych. Na cały ten sukces pracowaliśmy wszyscy wspólnie, za co chciałabym podziękować całej załodze, która włożyła wiele wysiłku i zaangażowania w rozwój brandu Sotelli.

Rok 2017 możemy podsumować jednym sformułowaniem – pełen sukces. Większość naszych planów została zrealizowana w 100%. Firma Pol-Foods nie spoczywa na laurach i nowy 2018 rok rozpoczynamy z wielkim hukiem. Od stycznia ruszamy z nową kampanią reklamową, która promuje nasze nowości, takie jak makaron w formie gniazd w pięknej tubie czy duże muszle do nadziewania. Planujemy wprowadzić również makarony smakowe oraz nowe formy w tym kolejną, już czwartą, dedykowaną najmłodszym. Prócz działań marketingowych i handlowych w roku 2018 czeka nas wiele inwestycji. Budujemy nową halę produkcyjną, gdzie ma stanąć 6 linii oraz otwieramy magazyn wyrobu gotowego. Planujemy poszerzać asortyment oraz kupować kolejne maszyny. Idziemy do przodu jak burza i wciąż nam mało.



7.jpgHubert Hozyasz
Prezes Zarządu
CMR


Rok 2017 przyniósł polskim konsumentom nieco już zapomniane zjawisko, jakim jest wzrost cen. W minionym roku znacząco podrożały nie tylko masło, jajka czy owoce, ale więcej niż przed rokiem trzeba było zapłacić za większość produktów spożywczych. Wyższe ceny przełożyły się na kilkuprocentowy wzrost obrotów sklepów małoformatowych w porównaniu z 2016 r., mimo iż liczba transakcji w tym czasie nieco spadła.

W 2017 roku wzrosła zarówno liczba transakcji, jak i wartość sprzedaży wszystkich trzech najważniejszych dla handlu małoformatowego kategorii, czyli wyrobów tytoniowych, alkoholu i napojów, które łącznie generują ponad 50% obrotu wartością sprzedaży w tego typu sklepach.

W branży alkoholowej mijający rok zapisze się pod znakiem wojny cenowej między trzema najważniejszymi markami z segmentu mainstream, która później przeniosła się także do segmentu ekonomicznego. Walka o klienta toczona między brandami wódek czystych nie zatrzymała rozwoju kategorii wódek smakowych – w porównaniu z 2016 r. wartość ich sprzedaży wzrosła o kilkanaście procent. Producenci nie ustają w poszukiwaniu nowych kompozycji smakowych, klienci sklepów małoformatowych mogą wybierać już średnio spośród niemal 50 wariantów wódek smakowych.

W 2017 r., tak jak i w poprzednich latach, największy udział w obrotach i w liczbie transakcji w sklepach małoformatowych miały papierosy, piwo, wódki, napoje gazowane, soki, nektary i napoje niegazowane, woda, mleko, ciastka, czekolada, a także słodycze impulsowe i chipsy. Jak pokazują dane paragonowe gromadzone przez CMR, klienci sklepów małoformatowych z każdym rokiem chętniej sięgają też po produkty łatwe w przygotowaniu i oszczędzające czas, takie jak np. różnego rodzaju dania gotowe, wyraźnie rośnie również zainteresowanie artykułami zaliczanymi do tzw. zdrowej żywności.



17.jpgPiotr Kraśnicki
Dyrektor Sprzedaży
Modern-Expo


2017 rok był dla nas bardzo udany pod każdym względem. Zakończyliśmy go z imponującym, ponad 30% wzrostem sprzedaży naszego polskiego biura, przy sprzedaży całej Grupy przekraczającej 100 mln EUR. Zintensyfikowaliśmy swoją obecność na polskim rynku co poskutkowało wejściem w kilka nowych, bardzo ciekawych projektów dla największych europejskich sieci detalicznych.

Na początku ubiegłego roku uruchomiliśmy nasz nowy zakład produkcyjny w Witebsku na Białorusi, który pracuje już pełną mocą i obsługuje w dostawy regałów metalowych i boksów kasowych kraje należące do Wspólnoty Niepodległych Państw (kraje dawnego ZSRR).

W marcu wzięliśmy udział w największej światowej imprezie branży retail, targach EuroShop w Dusseldorfie, gdzie wystawialiśmy się na największym stoisku ze wszystkich firm z Europy Środkowo-Wschodniej. Zaprezentowaliśmy kompleksową ofertę dla branży wyposażeniowej, w tym nasze najnowsze rozwiązania związane z nowymi technologiami, takimi jak inteligentne półki, boksy samoobsługowe czy rozwiązania dla e-commerce. Nasze terminale paczkowe z chłodzeniem tzw. FreshBox dostały nagrodę Innowacje Handlu 2017 podczas listopadowych targów RetailShow w Warszawie i już w najbliższych miesiącach planujemy pierwsze wdrożenia na rynku polskim wspólnie z kilkoma dużymi europejskimi graczami.

W czerwcu oddaliśmy do użytku nasze nowe centrum dystrybucyjne obsługujące kraje Unii Europejskiej zlokalizowane w Lubelskiej Strefie Ekonomicznej, a w grudniu przeprowadziliśmy się do nowego biura. W związku z dynamicznym rozwojem powiększyliśmy nasz zespół o kilku specjalistów z różnych dziedzin, a na rok 2018 planujemy dotrudnienie kolejnych kilkunastu osób do Działu Handlowego.

We wrześniu do struktur Grupy Modern-Expo dołączyła informatyczna spółka R.E.D. z zespołem ponad 100 informatyków, która specjalizuje się w tworzeniu i integracji zaawansowanych rozwiązań IT. Wspólnie pracujemy nad rozwiązaniami z zakresu biometrii i sztucznej inteligencji, które mają szansę już wkrótce zrewolucjonizować branżę retail.



16.jpgMichał Dworak
Dyrektor Sprzedaży i Marketingu
Grupa INCO


Rok 2017 był udany dla Grupy INCO. Marce Ludwik udało się wzmocnić pozycję rynkową w kategorii płynów do mycia naczyń, zyskując dodatkowe 2,5% udziałów wolumenowych w rynku. Oznacza to, że obecnie blisko ¼ tonażu zakupów w tej kategorii to płyny do naczyń Ludwik (dane Nielsen, JA2017).

Zawdzięczamy to konsumentom, dla których od wielu lat Ludwik jest najbardziej rozpoznawalną i najczęściej wybieraną marką w tej kategorii (TGI, SMG KRC styczeń-wrzesień 2017).

W 2017 r. wprowadziliśmy na rynek wiele nowości. W kategorii płynów do mycia naczyń oferta marki Ludwik została poszerzona o linię Ludwik Premium w 2 wersjach zapachowych – cytryna oraz granat. W innych kategoriach, marka Ludwik wzbogaciła się m.in. o płyn czyszczący All Purpose Cleaner w sprayu oraz hipoalergiczne kapsułki do prania dla osób o wrażliwej skórze oraz alergików.

W 2017 roku, tak jak i w latach poprzednich, nasze produkty otrzymały wiele nagród i wyróżnień.
Z dumą przyjęliśmy informację, że marka Ludwik otrzymała wyróżnienie Superbrands 2018 oraz Superbrands Polska Marka 2018 w kategorii środków czystości dla domu.
Dodatkowo, kapsułki do zmywarek Ludwik All in One zostały wyróżnione Medalem Europejskim oraz znakiem Przebojowy Produkt FMCG.

Jesteśmy również dumni z wyróżnień od naszych partnerów handlowych, którzy docenili nasz miętowy płyn do naczyń 1000 g przyznając mu Hit Handlu 2017 oraz Złoty Paragon 2017.
Cieszymy się z tych wszystkich nagród, gdyż odzwierciedlają one zainteresowanie konsumentów naszymi produktami.



10.jpgJustyna Kiełkowska
Marketing Manager
Lakma Strefa


Rok 2017 był dla naszej firmy bardzo pracowity. Sidolux jest niekwestionowanym liderem w pielęgnacji podłóg już od wielu lat*. To zaszczytne miano oraz największy udział w rynku nie pozwala nam osiąść na laurach. Wręcz przeciwnie, motywuje nas do wytężonej pracy w celu dalszego umocnienia pozycji oraz dopasowania produktów do zmieniających się potrzeb rodzimych konsumentów. Wśród nowości produktowych możemy pochwalić się serią płynów do płukania tkanin Perlux Perfume, inspirowaną zapachami perfum, proszkiem do prania w żelu Ventin, który, dzięki strukturze żelu, łączy szybkość usuwania plam charakterystyczną dla płynów oraz skuteczność klasycznego proszku. Marka Sidolux również poszerzyła gamę swoich produktów. Między innymi o produkt Sidolux M na wysoki połysk – nowoczesny, wydajny preparat do czyszczenia i pielęgnacji mebli lakierowanych.

W październiku wystartowała pierwsza w historii Lakmy tak duża, ogólnopolska akcja konsumencka połączona z kampanią marketingową. Głównym celem działań jest wzmocnienie wizerunku czołowych marek: Sidolux oraz Perlux. W akcji po raz pierwszy informujemy konsumentów, że Sidolux uzyskał status nr 1 wśród produktów do czyszczenia podłóg w Polsce wg danych Nielsena*. Jest to wynikiem konsekwentnie budowanej przewagi technologicznej i jakościowej produktów oraz zrozumienia zapotrzebowania polskich klientów.


*LAKMA za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami – scanning (Total Poland incl. Discounters Premium Read) jako suma rynków: Hipermarkety, Supermarkety bez Dyskontów, Dyskonty (Disconuters Premium Read) – scanning, Sklepy Chemiczne, Duże sklepy spożywcze, Średnie sklepy spożywcze, Małe sklepy spożywcze, Kioski, Stacje Benzynowe, udział sprzedaży wartościowej i sprzedaży w sztukach w skumulowanym okresie VII 2016-VI 2017, w kategorii Środków do czyszczenia podłóg.



6.jpgFilip Mielczarek
Dyrektor Sprzedaży i Członek Zarządu
NIVEA Polska


Badania pokazują, że kosmetyki NIVEA znajdują się w blisko trzech czwartych polskich domów. Jesteśmy numerem 1 w udziałach rynkowych w ośmiu z jedenastu kategorii, w których NIVEA jest obecna na rynku.

W 2017 roku wprowadziliśmy wiele nowości, m.in.: kremy do pielęgnacji twarzy Q10 plus C, doskonałą linię do pielęgnacji włosów Hairmilk, która zyskuje wiele branżowych nagród, olejki w balsamach do ciała, dwufazową wodę po goleniu dla mężczyzn, rozszerzyliśmy też gamę naszych musów pod prysznic, które są hitem.

Fenomenem pozostaje wciąż nasz klasyczny krem NIVEA. Jego sprzedaż jest porównywalna z produktami spożywczymi – średnio 23 miliony sztuk rocznie! Ale podobnie jest z kremami NIVEA z koenzymem Q10. Była to nasza innowacja i pierwszy masowo sprzedawany kosmetyk z tym składnikiem. Mimo, że funkcjonuje na rynku prawie 20 lat, wciąż jest niezwykle popularny – co 1,5 sekundy dokonywany jest jego zakup, a teraz ma jeszcze skuteczniejszą formułę wzbogaconą o witaminę C. 

Nadal mocny jest handel tradycyjny. Największy z kolei udział ma kanał drogeryjny. Widzimy, że coraz bardziej rozwija się kanał e-commerce, choć jego udział w rynku jest jeszcze mały. Swoją strategię zaczęły zmieniać hipermarkety i dyskonty – w 2016 i 2017 roku zauważyliśmy ich większą dbałość o uatrakcyjnienie sprzedaży w kosmetycznej części asortymentu.

Wiadomym jest jednak, że to, jak będzie rozwijał się kształt detalu w Polsce będzie dyktowane sposobem robienia zakupów przez naszych konsumentów.



21.jpgZbigniew Mojecki
Zastępca Prezesa ds. Handlowych
WSP Społem


Rok 2017 można ogólnie określić jako wymagający zarówno dla producentów, jak i kupców z branży spożywczej. Wysoka konkurencja, zmiany demograficzne, a także wahania na rynku surowców znacząco wpływały na ogólną koniunkturę na rynku. Taka sytuacja nie ominęła także segmentu przypraw mokrych, w którym jesteśmy jednym z liderów. Jednak dzięki stałej obserwacji rynku – udało nam się zakończyć obecny rok z satysfakcjonującymi rezultatami – zarówno pod względem ekonomicznym jak i handlowym.

Ponadto, analizując okres ostatnich 12 miesięcy warto zwrócić uwagę na realizację  planów założonych na początku roku. W tym miejscu z dumą możemy przyznać, że w pełni wykonaliśmy nasze cele operacyjne tj. wprowadzenie kilku nowości produktowych (m.in. Sos Kielecki Meksykański czy Ketchupik). Utrzymaliśmy, pomimo trudnej sytuacji rynkowej, wysoką dynamikę sprzedaży oraz poszerzyliśmy dystrybucję, nie tylko w Polsce, ale również poza granicami naszego kraju.



18.jpgRenata Juszkiewicz
Prezes Polskiej Organizacji
Handlu i Dystrybucji

Rok 2017 stał pod znakiem prac legislacyjnych nad ustawami, które wejdą w życie od 2018 r. i będą miały bardzo istotny wpływ na branżę w kolejnych latach. Wystarczy wspomnieć batalię o handel w niedzielę, która wzbudziła duże dyskusje społeczne. Większość państw europejskich idzie w nieco innym kierunku niż my – bo albo ma dość liberalne przepisy w tym zakresie, albo je właśnie liberalizuje.

Przedstawiciele różnych podmiotów, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, podkreślają, że szybko i często zmieniające się środowisko prawne nie sprzyja rozwojowi, budowaniu długofalowej strategii obecności na polskim rynku, a zwłaszcza inwestycjom. Tymczasem coraz silniejsza konkurencja, zmieniające się oczekiwania i nawyki konsumentów wymagają stałego inwestowania, szczególnie w nowe technologie. Sieci starają się docierać do swoich klientów wielokanałowo, bo tradycyjny podział na online i offline już się zaciera. Przyszłością handlu jest strategia omnichannel, która zakłada i sprzedaż stacjonarną, i internetową. Przy czym klienci oczekują, że dostęp do zakupów będą mieli z każdego miejsca i na wszystkich urządzeniach mobilnych.



13.jpgMarcin Grabowski
Dyrektor Sprzedaży
Velvet Care


Rok 2017 był szczególnym okresem dla firmy Velvet Care, rokiem dwóch ważnych jubileuszy – 20. rocznica powstania marki Velvet oraz 120. rocznica powstania naszej fabryki w Kluczach. Nie mogliśmy sobie wyobrazić lepszej celebracji niż wyniki, jakie osiągnęliśmy w 2017 roku!

Tradycyjnie już nie było to łatwe, bo polski rynek w naszych kategoriach charakteryzuje się bardzo dużą konkurencyjnością, jednak dzięki właściwej strategii, ciągłemu budowaniu różnych filarów biznesu oraz efektywnemu wsparciu, osiągnęliśmy po raz kolejny znaczący, ponad 30% wzrost.

Sercem naszej firmy niezmiennie jest marka Velvet – pierwsza marka, która 20 lat temu zaoferowała Polakom miękkie, celulozowe produkty we wszystkich kategoriach higienicznych. W ostatnim roku zaprosiliśmy naszych konsumentów do wspólnego świętowania jubileuszu marki Velvet poprzez udział w loterii urodzinowej (gdzie główną nagrodą był rodzinny samochód), a także licznych konkursach dedykowanych klientom poszczególnych sieci handlowych. Te działania przyniosły 10% wzrostu oraz wzmocnienie naszej pozycji markowego lidera rynku higieny papierowej.

Kolejnym filarem wzrostu był rozwój naszej pozycji w markach własnych. Od momentu powstania Velvet Care traktujemy rynek marek własnych jako potencjał do rozwoju, a nie zagrożenie. Ta strategia sprawdza się i dzięki niej podwoiliśmy w ostatnim roku naszą sprzedaż marek własnych.

Sukcesywnie rozwijamy również sprzedaż eksportową, w ostatnim roku był to wzrost o 25%.

Ostatnim filarem wzrostu jest nasze najmłodsze dziecko, czyli produkty profesjonalne i marka Velvet Care Proffesional. Marka ta została wprowadzona w 2016 roku i jak na młodą kategorię przystało notuje ogromne wzrosty a my sukcesywnie budujemy pozycję mocnego gracza także i w tym segmencie.



11.jpgKinga Sieradzon
Dyrektor Generalna
Tetra Pak Polska


Rok 2017 to był czas wyzwań – głównie w związku z galopującymi trendami konsumenckimi w obszarze żywienia, a co za tym idzie dla Tetra Pak – także w obszarze opakowań. Działamy w tej wyjątkowej branży od ponad 60 lat. Stale, także wspólnie z naszymi klientami, analizujemy trendy, śledzimy zachowania konsumentów i prowadzimy badania rynkowe. Wszystko, co zrealizowaliśmy w 2017 roku, podporządkowane było ochronie żywności w najlepszy z możliwych sposobów, przy jak najmniejszym wykorzystaniu zasobów naturalnych Ziemi. Zaobserwowaliśmy między innymi niezwykle istotny i kluczowy trend łączący naszych klientów, właścicieli marek spożywczych oraz konsumentów końcowych. Jest nim coraz większa troska o środowisko i zrównoważony rozwój. Polacy dbają o swoje zdrowie oraz dobro naszej planety nie mniej niż reszta Europejczyków. Do niektórych kwestii, takich jak pochodzenie żywności czy zawartość sztucznych dodatków, przykładamy szczególną wagę. W przeprowadzonym przez Tetra Pak w 2017 roku raporcie „Dobre opakowanie ma znaczenie” zaobserwowaliśmy także, iż wielu konsumentów deklaruje, że podczas wyboru produktu kieruje się jego aspektami zdrowotnymi i naturalnym składem oraz poszukuje alternatyw spożywczych dla „tradycyjnego” nabiału, mleka, kefirów, jogurtów. Coraz większą uwagę zwracamy także na samo opakowanie, zwłaszcza na łatwość przechowywania i używania. Wciąż jednak niewielu konsumentów łączy wybierany produkt bezpośrednio z opakowaniem. Dotychczas nie mieliśmy okazji włączyć się w dyskusję na temat znaczenia wyboru opakowania. Chcemy to zmienić i wziąć na siebie większą odpowiedzialność, również na polu komunikacji. Te czynniki niejako determinowały nasze działania w ciągu ostatniego roku.



12.jpgKonrad Mickiewicz
Prezes
ZPC BAŁTYK


W Fabryce Czekolady BAŁTYK rok 2017 obfitował w wiele nowości, które przygotowaliśmy dla naszych klientów. Wiosną wprowadziliśmy na rynek batony energetyczne BossMan przeznaczone dla osób preferujących aktywny styl życia. Batony te zyskały dużą popularność m.in. wśród sportowców i podróżników. W tym roku zdążyły już zagościć np. na żeglarskich Mistrzostwach Polski i Europy, na ultramaratonach, biegach przełajowych, na Mistrzostwach Świata IronMan na Hawajach, a nawet na wyprawie polarnej. 

W drugiej połowie roku skupiliśmy się natomiast na nowościach w segmencie słodyczy. Dla najmłodszych przygotowaliśmy „rodzinę” TofiTo składającą się z cukierków bez glutenu oraz z mlecznej czekolady z podwójnym nadzieniem toffi. Dla nieco starszych smakoszy tegorocznym hitem „Bałtyku” będą z pewnością nasze najnowsze likworki Nalewki domowe w smakach wiśniówki, pigwówki i orzechówki oraz nowa generacja słodyczy kawowych. Smaki kawy zawarliśmy w nowej czekoladzie Brandy&Coffee, likworkach Mokka oraz w czekoladowych „ziarnach kawy” Kofito.

Rosnąca popularność i zapotrzebowanie na nasze produkty sprawiła, że w mijającym roku otworzyliśmy sklep internetowy oraz kolejny salon firmowy. Sprzedaż internetową rozpoczęliśmy od batonów energetycznych BossMan, ale już wkrótce przez internet będzie można kupić nasze gotowe zestawy upominkowe na wiele okazji i uroczystości. Nowy, stacjonarny salon firmowy „Bałtyku” otworzyliśmy natomiast w galerii „Batory”, w jednym z najbardziej uczęszczanych i popularnych miejsc w Gdyni.



5.jpgArtur Kowalczyk
Dyrektor Handlowy
TAGO Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego Tadeusz Gołębiewski

Rok 2017 dla firmy Tago był rokiem pracowitym, niezwykle dynamicznym i  pełnym wyzwań. Wprowadziliśmy do naszego portfolio kilka nowych pozycji. Linię produktów Premium wzbogaciły nowe smaki Bezy z lekkim kremem owocowym. Absolutną nowością, która spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem, jest  bombonierka Tago Excellent, mieszanka wybornych ciastek na każdą okazję.

Z myślą o naszych najmłodszych konsumentach wprowadziliśmy do oferty misia Tagusia. Pyszne ciasteczko biszkoptowe z nadzieniem, dostępne w wersji kremowej i owocowej.

By sprostać oczekiwaniom rynku i stale zmieniającym się preferencjom konsumentów w 2017 roku podobnie jak w latach ubiegłych zainwestowaliśmy w modernizację parku maszynowego i nowe technologie. Co przełożyło się nie tylko na rozszerzenie naszego portfolio produktowego, ale również na poprawę jakości dotychczas oferowanych wyrobów.

To był rok wytężonej pracy. Mimo wzrostu cen niektórych surowców, np. masła, kosztów produkcji i opakowań – przyniósł wymierne korzyści. Nie tylko odnotowaliśmy wzrost sprzedaży, ale również marka Tago jest coraz bardziej rozpoznawalna i doceniana przez klientów. Dzięki temu mamy poczucie, że to na pewno dobry kierunek zmian, który będziemy kontynuować w latach kolejnych.



1.jpgAdam Dypczyński
Key Account Manager
VOG Polska


Rok 2017 dla działalności naszej firmy z pewnością okazał się bardzo udany. Na taką opinię składa się szereg czynników, które pozytywnie wpłynęły na funkcjonowanie jej poszczególnych filarów. Wyjątkowo istotne są zwłaszcza podjęte inwestycje. Jednym z naszych ubiegłorocznych sukcesów jest zakup nowych maszyn pakujących, które usprawniają proces produkcyjny. Jest to szczególnie wartościowy projekt, ponieważ ilość artykułów ją opuszczająca z roku na rok jest coraz większa. Podsumowując rok 2017 musimy wspomnieć również o wprowadzonych przez nas nowościach. Na rynek wprowadziliśmy mieszanki nasion marki Kresto. Produkty występują w dwóch rozmiarach: 50 g oraz 300 g. Choć mieszanki są dostępne na rynku dopiero od kilku miesięcy to już dziś możemy stwierdzić, iż ich rokowania są bardzo pomyślne. Oczywiście cały czas nie zapominamy także o działaniach promocyjnych. Odpowiednio dopasowane działania przeprowadzane są w zależności od sytuacji panującej na rynku.



14.jpgMarek Sumiła
Dyrektor Sprzedaży
Żywiec Zdrój

Mijający rok to kontynuacja rosnącej popularności trendów prozdrowotnych, a co się z tym wiąże, stałego wzrostu konsumpcji wody wśród Polaków. W 2017 roku rynek napojów bezalkoholowych stabilnie wzrastał, przy czym to kategoria wód butelkowanych odnotowała najwyższy wzrost wolumenowy. Szczególnie cieszy nas rosnące zainteresowanie produktami dla dzieci, co oznacza, że dzieci piją więcej wody. Misją naszej firmy jest zachęcanie ludzi, by pili zdrowiej, a mając świadomość, że nawyki ukształtowane w dzieciństwie towarzyszą nam również w życiu dorosłym, w swoich działaniach koncentrujemy się na najmłodszych. Posiadamy bogatą ofertę produktów w atrakcyjnych dla dzieci opakowaniach, które zachęcają do picia wody i wspierają rodziców w kształtowaniu tego zdrowego nawyku u ich pociech. Realizujemy ponadto programy edukacyjne kierowane do najmłodszych. Podsumowując 2017 rok, należy podkreślić istotną rolę innowacji dla rozwoju kategorii napojów bezalkoholowych. W naszym przypadku rok 2017 również obfitował w nowości. W ostatnim miesiącu ubiegłego roku wprowadziliśmy kolejną, czyli lekki Żywiec Zdrój Green Tea. Jest to napój niskokaloryczny, na bazie wody mineralnej z dodatkiem ekstraktu zielonej herbaty, w dwóch wybranych w badaniach konsumenckich smakach: gruszki i mięty. Oczywiście napoje te są wolne od konserwantów i są propozycją dla osób, którym trudno zmienić nawyki żywieniowe z dnia na dzień i przestawić się bezpośrednio z wysokosłodzonych napojów na wodę niegazowaną. Oceniając 2017 rok, pozycja wariantów smakowych jest stabilna.



19.jpgRobert Kastell
Dyrektor Zarządzający
Barilla Polska


Na przestrzeni ostatnich kilku lat spółka utrzymała stałą tendencję wzrostową w wielu obszarach swojej działalności. Nie inaczej jest w roku 2017. Odnotowaliśmy wzrost sprzedaży makaronów i sosów Barilla o 35% oraz o 40% sprzedaży pieczywa Wasa, co należy odnotować jako znaczący sukces. W stosunku do ubiegłych lat spółka podniosła poziom marży operacyjnej oraz obniżyła koszty logistyki.

Do jednego z większych sukcesów firmy należy wzrost wskaźników penetracji rynku. Odsetek gospodarstw domowych, które sięgają po makarony Barilla wyniósł w tym roku prawie 13%. Jest to bardzo duże osiągnięcie w porównaniu z ubiegłorocznym wynikiem na poziomie 9%, biorąc też pod uwagę ogromną konkurencję na rynku. (Źródło: GFK Polonia, Household Panel, MAT Oct’2017).

W 2017 roku makarony Barilla pojawiły się w wielu nowych punktach sprzedaży, co oznacza znaczne zwiększenie ich dostępności. Do stale rozwijającej się dystrybucji firma dodaje jeszcze cały szereg przemyślanych i skutecznych akcji marketingowych i promocyjnych. Wśród nich wymienić można chociażby serię spotkań z blogerami, czyli „Klub Kolacyjny”, a także trzecią edycję konkursu Barilla Cup skierowaną do konsumentów. Marka silnie obecna jest również w kanałach social media takich jak Facebook czy Youtube oraz na licznych portalach poświęconych kuchni i gotowaniu. Dodać do tego należy wiele akcji promocyjnych, degustacyjnych i dobrą ekspozycję w punktach sprzedaży.

Widzimy, że Polacy coraz chętniej wybierają produkty wysokiej jakości. Będziemy więc konsekwentnie realizować naszą strategię, ponieważ widzimy, że przynosi ona oczekiwane efekty.



15.jpgMarek Wojtyna
Prezes Zarządu Danone
Dyrektor Rynku Polska i Bałtyki

To był bardzo dynamiczny i ciekawy rok. Kategoria produktów mlecznych (jogurty, kefiry, mleczne napoje fermentowane, serki homogenizowane i desery, mleko smakowe, serki wiejskie) zanotowała wzrost wartości sprzedaży,  obserwujemy wyraźną waloryzację. Rynek wciąż jest perspektywiczny, co potwierdzają prognozy agencji badawczej Euromonitor, mówiące o średniorocznym wzroście wartości na poziomie 1,5% w kolejnych latach, aż do 2021.  Kategoria charakteryzuje się dużą innowacyjnością, co jest odpowiedzią na trzy wiodące trendy konsumenckie. Pierwszy z nich to rosnąca świadomość wpływu żywienia na zdrowie, co wpływa na większe zainteresowanie jogurtami naturalnymi. Równocześnie rozwija się trend oparty na poszukiwaniu przyjemności, płynącej z jedzenia. Trzeci natomiast związany jest z konsumpcją poza domem, co z kolei przekłada się na poszukiwanie produktów w wygodnych formatach. Stąd w ofercie Danone na przykład warianty Danio w wygodnych saszetkach, pozwalających na przechowywanie produktu do 6h poza lodówką. Danio to obecnie największa marka na rynku produktów mlecznych, a trafnie zaprojektowane innowacje pozwalają na dalsze umacnianie jej pozycji rynkowej. 

W 2017 roku Danone wprowadził nowoczesną strukturę organizacyjną, która skupia aż 13 krajów, a Polska stanowi jej największy rynek. Dzięki temu możemy stawiać na wymianę doświadczeń i wzmocnienie synergii między krajami, a poprzez to wzmacniać konkurencyjność oferty Danone. Drugim ważnym dla nas wydarzeniem było zakończenie dwuletniego, wymagającego projektu modernizacji fabryki  jogurtów i serków Danone w Bieruniu. W rezultacie tej inwestycji zainstalowanych zostało 8 nowych linii technologicznych, a samo zatrudnienie w fabryce wzrosło o 26%. Obecnie produkowanych jest tam blisko 300 rodzajów jogurtów i serków, które trafiają do ponad 20 krajów.



tagi: FMCG , podsumowanie roku , rynek , produkcja , sprzedaż , trendy , konsument ,