Nowości

Ziemniaki hasselbak z olejem Rapso i tymiankiem

Czwartek, 21 grudnia 2017
Ziemniaki hasselbak z olejem Rapso i tymiankiem to szybka, a przy tym pyszna propozycja na posiłek.
Składniki (na 4 porcje):
•    1 kg ziemniaków (średniej wielkości)
•    5 łyżek oleju Rapso
•    tymianek suszony (ok. 2 łyżki)
•    6 łyżek startego parmezanu
•    sól

Dodatki:
•    100 g mini mozarelli
•    250 g jogurtu greckiego
•    5 łyżek świeżych ziół wg uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek
•    1 słoiczek anchois
•    kolorowy pieprz


Wykonanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, osusz.
2. Natnij ziemniaki na cienkie plasterki (nie przecinając ich do końca).
3. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i posól.
4. Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.
5. Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.
6. Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem, wymieszaj.
7. Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozarellą oraz sosem.



tagi: Rapso, ziemniaki hasselbak,