Wiadomości

Rok 2017 okiem producenta

Poniedziałek, 18 grudnia 2017 HURT & DETAL Nr 12/142. Grudzień 2017
Pełen sukcesów, inwestycji, zmian, innowacji i nowości, ale też wyzwań – taki był 2017 rok w branży FMCG. O ważnych wydarzeniach w rozwoju firmy, wyzwaniach jakim stawili czoła oraz o tym jak prognozują kolejny rok opowiadają przedstawiciele branży.
1.jpgRobert Ogór,
Prezes Zarządu, AMBRA


To był dla nas udany rok. Najważniejszą nowością i jednocześnie kampanią było szerokie promowanie Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego, co – wraz z innymi cydrowymi specjalnościami takimi jak Perry Lubelski, Cydr Lubelski Antonówka czy nasza ostatnia nowość Cydr Lubelski Lodowy – pozwoliło na umocnienie pozycji marki Cydr Lubelski i wzbogacenie ważnej dla nas kategorii cydrów.

Na rosnącym rynku win rozszerzyliśmy portfolio naszych wiodących marek CIN&CIN oraz MichelAngelo o wina stołowe. Zrobiliśmy też pierwszy krok do wejścia w dynamicznie rozwijający się rynek whisky, reaktywując whisky produkowaną pod marką J.A. Baczewski jeszcze w latach 30. Równocześnie rozszerzamy asortyment whisky w naszej ogólnopolskiej sieci sklepów specjalistycznych Centrum Wina.

Ważnym wydarzeniem dla Spółki AMBRA było również wejście marki Pliska – jednej z najchętniej kupowanych marek brandy w Polsce – w duży rynek tzw. miniaturek, czyli alkoholi w małych pojemnościach. Liczymy, że ta innowacja będzie impulsem do rozwoju całej kategorii, rozszerzając okazje konsumpcji brandy.

Jednocześnie w 2017 roku rozpoczęliśmy proces modernizacji linii produkcyjnych w naszym Zakładzie w Biłgoraju. Inwestycje te mają na celu zarówno zwiększenie efektywności, jak i zdolności wprowadzania innowacji.


2.jpgKrzysztof Kouyoumdjian,
Dyrektor ds. Relacji Zewnętrznych
CEDC


Ostatni rok przyniósł branży alkoholi mocnych długo wyczekiwaną stabilizację. Po kilku latach spadków rynku wódki, będących efektem podwyżki akcyzy w styczniu 2014, wszystko wskazuje na to, że dynamika sprzedaży w 2017 będzie zbliżona do roku ubiegłego, z możliwością lekkiego wzrostu. 

Jednym z głównych kierunków rozwoju rynku mocnych alkoholi jest coraz silniejsza premiumizacja: Polacy coraz chętniej sięgają po trunki z wyższej półki cenowej. W ostatnich kilkunastu miesiącach na rynku pojawiło się wiele nowych produktów i wariantów znanych marek wódek z segmentu premium czy superpremium, jak nasza ubiegłoroczna nowość Żubrówka Czarna. Rozwijane są również wartościowe, choć niszowe segmenty, często wykorzystujące tradycyjne receptury polskich gorzelników, czego przykładem może być wprowadzona przez nas niedawno na rynek Soplica Przepalana.

Branża mocnych alkoholi w Polsce, reprezentowana zarówno przez dużych producentów, jak i lokalnych wytwórców nalewek czy miodów pitnych, bardzo liczy, że środowisko regulacyjne umożliwi jej dalszy rozwój, co przełoży się zarówno na większe wpływy z akcyzy ze sprzedaży legalnych alkoholi, jak również pozwoli znacząco zwiększyć inwestycje w dystrybucję i promocję marek wódek na rynkach zagranicznych. Idealnym modelem jest uczynienie z polskiej wódki produktu o globalnej renomie i rozpoznawalności, podobnie jak ma to miejsce w przypadku szkockiej whisky czy francuskiego koniaku.


3.jpgTomasz Kurpisz,
Prezes Zarządu, Grupa Hortex


Rok 2017 był dobrym rokiem dla Grupy Hortex. W kraju sprzyjają nam rosnące rynki zarówno w kategorii mrożonych warzyw i owoców, jak i soków, nektarów, napojów. Dodatkowo udało nam się zwiększyć udziały w obu kategoriach. Konsumenci bardzo dobrze przyjęli nasze nowości – mrożone owoce oraz soki tłoczone i linię napojów gazowanych Hortex Bubbles.

Sprzedaż napojów owocowych marki Hortex wzrosła wyraźnie ponad dynamikę całego segmentu. Marka umocniła także swoją pozycję w sokach i nektarach. Dzięki temu Hortex jest najszybciej rozwijającą się marką na rynku soków, nektarów i napojów.

Zwiększyliśmy także sprzedaż mrożonek na rynkach eksportowych, których obecnie jest ponad 30. Ponadto odbudowująca się sprzedaż naszych wyrobów oraz poprawiająca się w ostatnim roku sytuacja ekonomiczna w Rosji, w tym stabilny kurs rubla, także dają pozytywne efekty.

Jeżeli chodzi o inwestycje to zakończyliśmy realizację drugiej linii do produkcji soków w butelkach plastikowych, co pozwoliło na rezygnację z usługi copackingu i pozytywnie wpłynie na wyniki finansowe. Umożliwia to także szybsze wprowadzanie nowych produktów w bardziej zróżnicowanych opakowaniach.

Wyzwaniem były rosnące od kilku lat koszty związane m.in. z zatrudnieniem, cenami surowca, energii, wody, których skala zmusiła nas, jak i innych producentów do podniesienia cen. 


4.jpgTadeusz Czarniecki,
Dyrektor Marketingu,Wawel


Rynek produktów spożywczych od lat, a więc i w tym roku, rozwija się równolegle z globalnymi trendami konsumenckimi, co wyraźnie widać kiedy przyjrzymy się poszczególnym kategoriom produktowym. W tym roku Wawel postawił przede wszystkim na produkt i jego kluczowe cechy: jakość oraz smak. W ramach pionierskiej inicjatywy Dobre Składniki (www.dobreskladniki.pl) skutecznie udoskonaliliśmy receptury wszystkich naszych produktów, stawiając na naturalne aromaty, certyfikowaną lecytynę (bez GMO), eliminację oleju palmowego z czekolad pełnych, a także brak barwników, substancji konserwujących oraz wszelkich zbędnych dodatków. Nie stosujemy także popularnego emulgatora E476 używanego do produkcji czekolady w celu przyspieszenia i obniżenia kosztów tego procesu. Te zmiany to dowód na to, że nawet w segmencie słodyczy konsument może otrzymać produkt, w którym jest wyłącznie to, co powinno w nim być, a marka pozostaje wciąż dostępna. Zmiany recepturowe oczywiście odpowiednio zakomunikowaliśmy na opakowaniach wszystkich wyrobów, aby ułatwić konsumentowi wybór i niejako zachęcić go do refleksji nad tym, co kupuje. Całość naszych tegorocznych działań spina spójna strategia komunikacji pod hasłem „Czujesz się dobrze, czynisz dobrze”, na czele z nowymi reklamami dla kluczowych marek w portfolio. Nie zapominajmy jednak, że dzisiejszy konsument chce także angażować się w działania marki i oczekuje, że ta stworzy mu taką możliwość – właśnie dlatego obszar CSR ma w naszej strategii swoje specjalne miejsce. Na koniec warto podkreślić aspekt inwestycyjny, bez którego nie moglibyśmy mówić o rozwoju – rozbudowa zakładu produkcyjnego dała nam nowe moce przerobowe, wyraźnie zwiększyła wydajność produkcji i przyczynia się do dalszego rozwijania oferty. Podsumowując, rok 2017 to czas intensywnych prac i zmian w wielu obszarach działalności, a już konsument oceni, czy zostały właściwie zrealizowane – my głęboko wierzymy, że tak.


5.jpgAdam Paluszyński,
Założyciel Soti Natural


W 2017 wiele sieci sklepów, restauracji, klubów fitness podjęło strategiczną decyzję o dodaniu kategorii niesłodzonych, funkcjonalnych herbat w wygodnej butelce SOTI Natural, takich jak m.in. Netto, Stokrotka, Intermarché, Żabka, Auchan, Carrefour i wiele innych. Wprowadzenie na rynek w marcu 2017 wersji herbaty butelkowanej jaśminowej, która ma delikatny smak, nie zawiera kalorii i tylko naturalne składniki było odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy szukali alternatywy dla wody, napoju, który da im więcej właściwości, zwiększy odporność, energię, wpłynie pozytywnie na sylwetkę i wygląd.

Na 2018 r. życzymy sobie, by jak najwięcej osób korzystało z precyzyjnego, 50-minutowego procesu zaparzenia butelkowanych herbat SOTI Natural.


6.jpgLeszek Wąsowicz,
Prezes Zarządu, HELIO


Za nami 25-ty rok działalności. Był to jubileusz bardzo udany. Dzięki znaczącym inwestycjom w promocję, w tym kampanie TV, jak i działania marketingowe u naszych odbiorców, wzrosła rozpoznawalność marki HELIO, a także jej sprzedaż. Średniorocznie było to sporo ponad 30% wzrostu zarówno wartościowo, jak i ilościowo. Warto przy tym nadmienić, że były też SKU, które niemalże podwoiły sprzedaż w szt., jak np. śliwki bez konserwantów HELIO Natura, migdały HELIO 80 g, czy mieszanka studencka HELIO 300 g. Były też i takie „rodzynki”, których sprzedaż wzrosła nawet pięciokrotnie, np. orzechy makadamia HELIO. Prócz oszałamiającej jak na branżę dynamiki sprzedaży i inwestycji w markę, wzmocniliśmy też infrastrukturę produkcyjną. Nowoczesna technologia i najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji to dla nas konsekwentnie budowana przewaga konkurencyjna. Dzięki niej dysponujemy dziś jednym z największych i nowoczesnych zakładów produkcyjnych w Europie, będąc tym samym wiarygodnym producentem i terminowym dostawcą nawet największych ilości. W kolejnym roku będziemy wykorzystywali sprzyjające nam trendy rynkowe oraz potencjał wypracowany przez dotychczas podjęte działania.

Przed nami kolejne nowości i kampanie. Jestem przekonany, że nasze doświadczenie oraz pokaźne inwestycje w markę sprawią, że konsumenci jeszcze chętniej będą sięgać po produkty HELIO, a ich sprzedaż u naszych odbiorców będzie wciąż rosła. Mam tym samym nadzieję, że w przyszłości pozostaną Państwo z nami, doceniając HELIO jako solidnego i wiarygodnego partnera biznesowego.


7.jpgEvangelos Evangelou,
Prezes Zarządu, Herbapol-Lublin


Mijające dwanaście miesięcy to kolejny bardzo dobry rok dla Herbapolu-Lublin. Utrzymaliśmy pozycję lidera w pięciu kategoriach herbat: ziołowych, owocowych, zielonych, czerwonych, funkcjonalnych oraz w kategorii syropów owocowych. W segmencie produktów dżemowych zajmujemy mocną, trzecią na rynku lokatę, co – zważywszy na silną konkurencję i stosunkowo niedawny debiut w tej kategorii – daje nam dużą satysfakcję.

Był to rok obfitujący w debiuty. Na rynek HoReCa wprowadziliśmy dwie linie herbat: Breakfast i Premium. Już teraz mogę powiedzieć, że była to słuszna decyzja, a jej rezultaty są satysfakcjonujące. Stworzyliśmy też nową kategorię produktów, łącząc zioła i owoce w wygodnej, płynnej formie. Zielnik Polski Esencja Zdrowia to jedyny tego typu produkt na polskim rynku, dostępny w trzech wariantach. W sprzedaży pojawiła się również Naturalna Ice Tea, czyli napój herbaciany bez barwników, konserwantów i substancji słodzących, który spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem. Każdy z naszych produktów, zarówno nowy, jak i dobrze już konsumentom znany, inspirowany jest naturą i charakteryzuje się najwyższą jakością. Tak jest – niezmiennie – już od 68 lat.

Rok 2017 upłynął także pod znakiem inwestycji: przeznaczyliśmy znaczne środki na zakup nowych linii produkcyjnych, jak również na działania marketingowe oraz programy skierowane do naszych pracowników. To właśnie te trzy elementy są składowymi naszego sukcesu i z pewnością przyczynią się do realizacji strategii założonej na kolejne lata.


8.jpgJacek Wyrzykiewicz,
PR & Marketing Services Manager
Hochland Polska


Rok 2017 był dobry dla Hochland dzięki ciężkiej pracy wszystkich Pracowników. Odnotowaliśmy dwucyfrowe wzrosty sprzedaży, zwiększenie naszych udziałów rynkowych, ale także dynamiki wzrostowej całej kategorii. To był rok rekordowych wyników w sprzedaży Almette, również dzięki promocji „Wygraj dom z natury po raz wtóry”. To także kolejne inwestycje w rozwój produktów. Zdecydowanie na pierwszy plan wysuwa się mocne uderzenie na podstawowym rynku serów topionych. Kompletny redesign marki połączony ze zmianami receptur, programem intensywnego wsparcia dla kanałów dystrybucji oraz mocną komunikacją medialną podkreślającą walory produktu oraz dodatków został dobrze przyjęty przez rynek. Ten rok to nowe kampanie reklamowe, jak np. dla Hochland Kanapkowego. Relaunch plastrów żółtych Hochland to kolejna aktywność, która komunikuje naturalność oraz kluczowe dla konsumentów benefity funkcjonalne: polskie mleko, bogactwo wapnia, skład bez laktozy oraz konserwantów, a przede wszystkim bez GMO. Hochland Polska jako pierwsza firma mleczarska w Polsce otrzymała dla serów żółtych w plastrach certyfikat jakościowy VLOG: „Wolne od GMO”.

Rok 2017 to wreszcie sporo nagród i wyróżnień: Plastry Hochland Na gorąco! zajęły III miejsce w kategorii „INNOWACJA SPOŻYWCZA” i zdobyły BRĄZOWY MEDAL w 6. Edycji ogólnopolskiego badania „NAJLEPSZY PRODUKT 2017 – Wybór Konsumentów®”; Ser Almette – zdobył statuetkę „Złoty Paragon 2017 - Nagrodę Kupców Polskich”; Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem – zostały wyróżnione statuetką Przebój FMCG 2017 oraz Perłą Rynku FMCG 2017; ser topiony kremowy z szynką 100 g  otrzymał  wyróżnienie „Hit Handlu 2017” na najlepiej sprzedający się produkt w kategorii  Sery do smarowania. Marka Hochland została zwycięzcą tegorocznej edycji badania konsumenckiego „Ulubiona Marka Polaków 2017”, w kategorii Sery żółte. Sery z oferty Hochland zostały wyróżnione w kilku kategoriach konkursu Lider Forum 2017.


9.jpgRobert Kabot,
Head of Assortment Management Department, MV POLAND


2017 rok był rokiem stabilnym dla całej kategorii wódki. Wewnątrz poszczególnych segmentów cenowych można było zauważyć jedynie drobne zmiany udziałów, ale główne marki i producenci pozostali na swoich pozycjach.

Nasza flagowa marka Stumbras Centenary umocniła się na drugiej pozycji w segmencie Top Premium, notując dwucyfrowy wzrost wolumenu w stosunku do poprzedniego roku. Pierwsza dla tej marki promocja konsumencka pokazała, że ciągle drzemią w marce Stumbras olbrzymie możliwości. Konsumenci bardzo doceniają jakość tego trunku i jego unikalność.

Dalej rozwija się segment słodkich napojów spirytusowych o mocy ok. 30%, które stanowią substytut dla wódki, aczkolwiek konsumenci zaczęli zwracać większą uwagę na moc trunku, który kupują. Pojawiło się też więcej wytrawnych wódek gatunkowych.

Również małe pojemności butelek (100 ml i 200 ml) stanowią cały czas znaczący procent sprzedawanego wolumenu.

Z wydarzeń branżowych mieliśmy też pierwszy w historii Festiwal Wódki i Zakąski, na którym wszyscy główni producenci prezentowali swoje produkty dla konsumentów.

Wszystkiego najlepszego w 2018 roku!


10.jpgAleksander Batorski,
Prezes Zarządu
Fabryka Cukierków „Pszczółka”


To bez wątpienia był bardzo ważny i przełomowy rok dla Fabryki Cukierków „Pszczółka”, ale przede wszystkim to czas intensywnego rozwoju i zmian. Dotyczyło to zarówno wizerunku i komunikacji marki – ponieważ na nowo zdefiniowaliśmy jej charakter i odświeżyliśmy system identyfikacji wizualnej – ale przede wszystkim znacząco rozwinęliśmy naszą ofertę. Dotychczasowa produkcja została rozszerzona o zupełnie nowe kategorie produktów – pralinki, cukierki czekoladowe oraz galaretki. Nie byłoby to możliwe bez uruchomienia nowoczesnego zakładu produkcyjnego, który rozpoczął działalność w czerwcu. Nasza nowa fabryka wyposażona została w zautomatyzowane maszyny i urządzenia wiodących producentów na rynku europejskim i światowym. Wykorzystano tu innowacyjne rozwiązania, które znacznie usprawniły proces produkcji cukierków, a dodatkowo pozwalają na modyfikację produktów w zależności od potrzeb rynku. Dzięki tej inwestycji „Pszczółka” będzie konkurować z największymi firmami z branży czekoladowej oraz rozszerzy eksport m.in. o tereny Europy Zachodniej. Chcemy stać się rozpoznawalną marką, która będzie kojarzona z polskimi produktami wysokiej jakości. Przed nami kolejne wyzwania, które sukcesywnie będziemy realizować w kolejnym roku. Jestem przekonany, że przyniesie on jeszcze więcej możliwości i szans na dalszy rozwój.


11.jpgTomasz Kandefer,
Prezes Zarządu
Italmex Warszawa


Każdy koniec roku jest dla branży FMCG zarówno okresem intensywnej przedświątecznej pracy jak i czasem pierwszych, rocznych podsumowań. Rok 2017 był dla firmy Italmex rokiem szczególnym, bo jubileuszowym. A zatem, podsumować należy całe 25 lat propagowania na polskim rynku diety śródziemnomorskiej. Oferowane przez Italmex oliwy włoskich marek Costa d’Oro i Basso, włoskie makarony Divella, Corticella i Baronia czy hiszpańskie oliwki Jolca to tylko niektóre z szerokiej gamy produktów, które Polacy mogą mieć na swoich stołach już od wielu, wielu lat. Niektóre z dystrybuowanych przez nas marek są w Polsce już ponad 20 lat, dzięki czemu konsumenci mają do nich zaufanie i są z nimi związani w sposób szczególny. Rokrocznie rozszerzamy nasze portfolio o kolejne ciekawe produkty, pochodzące głównie z basenu Morza Śródziemnego. W 2004 roku wprowadziliśmy pierwszy dalekowschodni olej z ryżu. To była prawdziwa nowość. Z roku na rok przybywa zadowolonych klientów tego oleju a my staramy się zadowalać klientów kolejnymi ciekawymi pomysłami. Takim innowacyjnym pomysłem jest linia smakowych olejów z ryżu SoRiso. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku i rosnącej modzie na produkty prozdrowotne i BIO rozszerzamy naszą ofertę także o te produkty. Naszym klientom życzymy zdrowych, rodzinnych świąt i wciąż nowych odkryć kulinarno-smakowych.


12.jpgMaciej Herman,
Dyrektor ds. Sprzedaży i Marketingu
LOTTE Wedel


Rok 2017 dla marki Wedel to czas wielu zmian, premier oraz innowacji. We wrześniu wprowadziliśmy nową platformę komunikacyjną, w której wykorzystaliśmy nasz symbol z okresu międzywojennego – chłopca na zebrze. To duża zmiana w wizerunku marki, podkreślenie korzeni i korzystanie z genialnych rozwiązań, które przed laty wprowadzali członkowie rodu Wedlów. Po kilku miesiącach od wprowadzenia nowej komunikacji widzimy jej dużą popularność, używamy jej praktycznie we wszystkich kanałach. Na ocenę efektów biznesowych jeszcze przyjdzie czas, ale już dziś możemy powiedzieć, że konsumenci pokochali uroczego chłopca zasiadającego na grzbiecie ironicznej zebry. 2017 r. to także stałe rozszerzanie oferty produktowej oraz rozbudowa fabryki. Wprowadziliśmy do sprzedaży smakołyk, który jest innowacją na skalę międzynarodową. Dekorowane Ptasie Mleczko® ma na każdej piance wzorki reniferów lub gwiazdek.

Ważna z naszego punktu widzenia jest także rozbudowa fabryki. Planowane są trzy duże inwestycje – jedna już się rozpoczęła, dwie pozostałe powinny zostać zrealizowane w latach 2019-2020. Pierwsza z nich to budowa ruchomego magazynu wysokiego składowania. W 2018 r. planowana jest automatyzacja centralnej pakowni. Ostatnim etapem będzie uruchomienie nowych linii produkcyjnych.

Mimo trudnych realiów rynkowych, E.Wedel wciąż się rozwija. Mamy apetyt na sukces i w rok 2018 wejdziemy z wieloma nowościami i jeszcze większą radością!


13.jpgDarius Saikevičius,
Pełniący obowiązki
Prezesa Zarządu
MIESZKO


W 2017 roku, zgodnie z najnowszymi trendami nowości, poprawialiśmy jakość naszych produktów. Mieszko kojarzyło się przede wszystkim z bombonierkami i okazyjnością. Nie rezygnując więc z bombonierek, zaoferowaliśmy klientom nasze hity: Cherrissimo, Amorettę oraz Espresso w formie do codziennej konsumpcji i do dzielenia się. Sharingi zachęcają do smakowania życia każdego dnia i otwierają Mieszko na młodszego konsumenta.

Konsekwentnie inwestowaliśmy w kultowe Michaszki – nasz brand familijny. Wprowadziliśmy, dopasowane do trendów prozdrowotnych, Michaszki Junior z kakao, mlekiem i zbożami – dla dzieci. Od listopada Polacy mogą delektować się też waflami o smaku michaszkowym. Rozwijaliśmy również cukierki. Nasz najsilniejszy brand: Zozole – dla dzieci i młodzieży odnosił rynkowe sukcesy w 2017roku. Żelki Zozole rosły o 23%, podczas gdy rynek o 13%. W listopadzie wprowadziliśmy na rynek unikalne Zozole Green Power, są to naturalne, bez glutenu i żelatyny pektynowe żelki z błonnikiem, sokiem owocowym i witaminami oraz Zozole Soko Loko – pyszne kolorowe żelki z niezwykle wysoką zawartością soków owocowych – aż 36%.

Zainwestowaliśmy zgodnie z trendami w segment cukierków tzw. funkcjonalnych, w markę Eukaliptus. Dodaliśmy dwa nowe smaki: Eukaliptus & czarna porzeczka z ekstraktem z szałwii oraz Eukaliptus & pomarańcza z ekstraktem z lipy.

Wspieramy także nasza ofertę bożonarodzeniową w prasie, na billboardach czy digital marketingu oraz loterią, w której do wgrania jest Fiat 500 oraz bransoletki „Yes”.


14.jpgMarlena Sprada,
Wiceprezes Gzella Poland

Dobiegający końca rok 2017 to pod wieloma względami historyczny moment dla firmy Gzella, gdyż obrót znacznie przekroczył zakładany przez nas plan 700 mln złotych. Duże znaczenie dla rozwoju firmy i tak znamienitego wyniku stanowiło przede wszystkich rozszerzenie współpracy z wieloma znaczącymi sieciami handlowymi, których klienci wyrażają ogromne zainteresowanie produktami firmy Gzella. Wzrastający popyt na wędliny naszej marki powoduje, że z roku na rok dokonujemy kolejnych wielomilionowych inwestycji w modernizację zakładu produkcyjnego oraz unowocześnianie parku maszynowego. Dążąc do sprostania oczekiwaniom naszych wieloletnich klientów zdecydowaliśmy się wprowadzić w ostatnim kwartale tego roku linię produktów bez dodatków E – Kiełbasę, Schab i Szynkę, cechujące się tzw. „czystą etykietą” oraz smakiem wędlin znanych z dawnych lat. Te wyjątkowe produkty doskonale oddają ducha masarskiego kunsztu poprzednich pokoleń, nie tylko wyśmienicie smakując, ale także prezentując się wspaniale na świątecznym stole. W nadchodzącym roku zamierzamy zaskoczyć naszych klientów całkowicie nowymi smakami, które mamy nadzieję staną się ulubioną pozycją w codziennej diecie miłośników wysokomięsnych wędlin. Z całego serca życzę również wszystkim czytelnikom, klientom i kontrahentom wesołych, rodzinnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, aby magia drobnych gestów zdominowała ten wyjątkowy okres roku 2018.


15.jpgMałgorzata Budzik,
Vice Chairman of the Board
Euroser Dairy Group


Rok 2017 był z jednej strony rokiem trudnym, szczególnie dla sektora mleczarskiego, pod kątem niestabilnych cen, a z drugiej strony rokiem zdecydowanego wzrostu kategorii do tej pory uśpionych.

O ile ceny maseł poszybowały w górę, to ceny serów premium  utrzymywały w miarę stabilny poziom, czasem kosztem rentowności dostawców.

Mijający rok był z kolei dla nas trudnym okresem, pod kątem oczekiwanych cen  promocyjnych – konkurencyjność cenowa obok oczekiwanej wysokiej jakości, pomimo wszystko okazała się wiodącym czynnikiem niezbędnym do osiągnięcia sukcesu między innymi w kategorii mozzarelli czy też w innych szybko rotujących kategoriach. Dużą rolę w tym zjawisku odegrała cenowa konkurencja supermarketów i hipermarketów z dyskontami.

Niewątpliwie pozytywnym trendem roku 2017 okazała się kategoria produktów BIO, oraz widoczne zainteresowanie klientów serami kozimi. Sery BIO w roku 2017 zbudowały nową kategorię na półkach sklepowych, a plastry kozie wywalczyły sobie zauważalną pozycję półkową i cieszą się rosnącą popularnością.

Rok 2017 jest również rokiem, w którym w Polsce zaistniał koncept realizowany przez Euroser Dairy Group – mam tu na myśli Projekt serów Fresh Pack, który z miesiąca na miesiąc umacnia swoją pozycję oraz zdobywa coraz to nowych klientów.

Pomimo wszystkich trudności, mijający rok był niezwykle udanym rokiem dla naszej firmy, był to rok pozwalający na dynamiczny rozwój oraz na współuczestniczenie w tworzeniu nowych trendów wśród konsumentów.


16.jpgDorota Liszka,
Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej 
Rzecznik Prasowy, Grupa Maspex


W 2017 roku nasze marki  – liderzy w swoich kategoriach – jak co roku, wychodziły naprzeciw oczekiwaniom konsumentów pod kątem oferty, a także były bardzo mocno wspierane przez cały rok marketingowo oraz w sklepach. Tymbark wprowadził na rynek nektary na bazie czarnej porzeczki z bananem i z mango, nową linię smakową Jabłko-Aloes oraz nowe smaki Tymbark Vitamini. Marka odświeżyła również design opakowań. Kubuś wzbogacił swoje portfolio, wprowadzając nowości w każdej z kategorii: ciasteczka – Nadziane, zbożowe „CHOCO” w familijnym opakowaniu oraz 8 zbóż mleko&czekolada, nowa linia mega owocowych smaków Kubuś Play!, funkcjonalne wody smakowe Kubuś Waterrr Sport oraz soki 100% na bazie marchwi i owoców. Łowicz wprowadził do oferty Sosy Uniwersalne oraz Koncentrat Pomidorowy w lekkiej saszetce. Dwie ważne nowości produktowe Lubelli to linia makaronów MINI oraz płatki – Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Krakus wprowadził Chrzan Śmietankowy oraz smakowe Ogórki Korniszony.

W zakresie inwestycji – realizujemy je w prawie wszystkich naszych zakładach produkcyjnych. W październiku zrealizowaliśmy 19 przejęcie w swej historii – zakupiliśmy  spółkę Aquarex AD, a co za tym idzie naturalną wodę mineralną Velingrad oraz zakład produkcyjny w Bułgarii.



tagi: FMCG, podsuowanie roku, innowacje inwestycje, nowości, finanse,