Nowości

Nowości z Fabryki Czekolady „Bałtyk”

Poniedziałek, 20 listopada 2017
Fabryka Czekolady BAŁTYK wprowadza na rynek nową generację słodyczy kawowych. Tworzą ją czekolada o smaku brandy i kawy, likworki kawowe oraz czekoladowe „ziarna kawy”. Nowe słodycze nawiązują do kilkusetletnich, kawowych tradycji Gdańska.
Gdańsk odegrał kluczową rolę w kawowo-czekoladowej historii kuchni polskiej. Chociaż kawa przywędrowała z południa, to właśnie Gdańsk stworzył w Polsce modę na spożywanie kawy. To tutaj na przełomie XVII i XVIII wieku powstały pierwsze kawiarnie, tzw. kafehauzy, w których oprócz kawy podawano także czekoladę. Następnie moda na kawowo-czekoladowe smaki „rozlała” się na cały kraj.

W tę historię sprzed wieków wpisuje się „Bałtyk”, który już na początku lat 70-tych, prawdopodobnie jako pierwsza firma w Polsce, rozpoczął produkcję likworków kawowych „Auto-Cafe”. Płynne nadzienie kawowe zamknięte w krystalicznej otoczce oblanej czekoladą przeznaczone było głównie dla kierowców, co podkreślał wizerunek kultowego Fiata 126p „malucha” na opakowaniu. W późniejszych latach wprowadzano kolejne kawowe smaki, wśród których najbardziej znane były czekolady kawowe oraz produkowane do dzisiaj pralinki „Fantazja Deserowa”, „Tesori Latte”, a także czekolada nadziewana „Whisky&Coffee”.
 
Obecnie Fabryka Czekolady „BAŁTYK” przygotowała 3 kolejne produkty o różnych kompozycjach kawowych smaków. Jest to czekolada nadziewana „Brandy&Coffee”, likworki kawowe „Mokka” oraz czekoladowe „ziarna kawy” o nazwie „Kofito”. W tych słodyczach połączyliśmy historię z nowoczesnością. Nawiązaliśmy do bogatych tradycji Gdańska i jednocześnie stworzyliśmy zupełnie nowe smaki – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Poprzez takie rozwiązania zapewniamy ciągłość tradycji oraz budujemy przyszłość naszej fabryki czekolady – podkreśla prezes „Bałtyku”.
 
„Brandy&Coffee” – duża, 145-gramowa czekolada nadziewana, której smak to jedno z najbardziej kultowych połączeń alkoholowo-kawowych na świecie. Nadzienie składa się z dwóch warstw – brandy i kawy zamkniętych w mlecznej czekoladzie. Takie rozwiązanie sprawia, że stopniowo uwalniają się poszczególne nuty smakowe.
 
„Mokka” – likworki kawowe łączące smak aromatycznej kawy z czekoladą. W jednym, 180-gramowym kartoniku znajdują się dwa smaki likworków: latte zamknięte w mlecznej czekoladzie oraz espresso w czekoladzie deserowej. Są to likworki bezalkoholowe.

„Kofito” – to czekoladowe „ziarna kawy” zamknięte w 180-gramowym kartoniku. W smaku wyczuwalne jako czekolada zanurzona w kawie. Dzięki odpowiedniej technologii produkcji uzyskano wygląd ziaren kawy.
 
„BAŁTYK” – najsłynniejsza na Pomorzu fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach „Bałtyku” w Gdańsku i we Włocławku. „Bałtyk” tworzy słodycze zarówno według tradycyjnych, wieloletnich receptur, jak i zaskakuje swoich sympatyków nowatorskimi pomysłami na zupełnie nowe produkty.
 




tagi: Fabryka Czekolady , Bałtyk ,